Lifecoach logo

Wat moet ik doen?

Succesvol ondernemerschap onderscheidt zich in anders kijken, nieuwsgierig zijn en openstaan voor nieuwe invalshoeken! Toch hoor ik regelmatig de opmerking: ‘Tja, zo ben ik nou eenmaal’, of ‘Ach…het is niet anders!’ Is het inderdaad niet anders? Of toch?

Weet jij dat je jouw denkbeelden projecteert op de buitenwereld?

Mijn kids hebben zo’n raar spelletje… Wie als eerste een gele auto ziet, zegt heel snel ‘gele auto’ en tikt dan de ander aan, want dan scoor je een punt! Echt?! Ik wist niet dat er zóveel gele auto’s waren! Voorheen zag ik die nooit! Hoe kan dat?
Mijn kids hebben mijn bewustzijn uitgebreid met gele auto’s en nu kom ik deze dus overal tegen! Die gele auto’s reden er altijd al hoor, alleen nu zie ik ze!

Zo werkt het!

Dit principe werkt natuurlijk niet alleen bij gele auto’s! 🙂 In ons gesprek vertelt ze over een van haar medewerkers. ‘Hij is gewoon een ongenuanceerde hork!’ Collega’s onderling hadden het er ook over gehad en ze waren het duidelijk met elkaar eens. Ze vraagt mij wat ze met die medewerker aan moet? Hij functioneert goed, maar drukt een stempel op de groep. Wanneer zo’n denkbeeld ontstaat, zoeken we allemaal naar medestanders, die ons denkbeeld delen. Daardoor líjkt het, alsof het klopt. Door deze medestanders worden we gezien en gehoord en dat voelt goed! Het houdt zo’n denkbeeld in stand en herhaald zich continu. Wat begint als een subjectieve gedachte en mening, eindigt in jouw feitelijke werkelijkheid.

Positief perspectief

Meestal zijn we ons van dit soort denkbeelden niet bewust. We geven de ander de schuld van iets wat we niet leuk vinden. Maar door haar te helpen nieuwsgierig te zijn en open te staan voor een positief perspectief, ontdekte ze, dat hij haar door zijn manier van communiceren, aan het denken zet en inspireert. En dat ze door zijn opmerkingen wordt getriggerd, nog eens scherp naar haar werk te kijken. Dan wordt die persoon plotseling interessant!

Met andere woorden, je bent dus zelf verantwoordelijk voor wat je ziet in de wereld om je heen! Het zijn jóuw denkbeelden die je bevestigd ziet. Wanneer jou dit niet bevalt, kun jij met jouw vrije wil hier iets aan veranderen. Je kunt een ander niet veranderen, alleen jouw beeld van de werkelijkheid!

Dit verschijnsel is niet dom, maar logisch en we doen het allemaal. Onze kijk op de werkelijkheid kregen we mee met onze opvoeding. Het zijn denkbeelden die we van opvoeders, familie, docenten, cultuur, media en/of religie hebben meegekregen en nog steeds krijgen. Jij bent vrij om daar zelf over na te denken en je eigen beeld te vormen. Wanneer je jouw situatie niet leuk vindt, is het jouw verantwoordelijkheid om daar iets mee te doen of niet. Dus als jij zegt of denkt, ‘zo ben ik nou eenmaal’, of ‘het is niet anders…’ gebruik je dit als argument en schuif je je vrije wil en je verantwoordelijkheid aan de kant.

Voor jou

Heb jij zo’n situatie die je niet leuk vindt? Ga dan eens na wat jouw opvattingen daarover zijn. Durf datgene waar jij mee te maken hebt, te zien als je eigen creatie, zonder jezelf daarmee te veroordelen. Want het is niet dom, het is volkomen natuurlijk. Zie het als jouw verantwoordelijkheid en begin bij het veranderen van jouw denkbeeld. Zoek naar die ‘gele auto’ en gebruik je vrije wil wanneer je iets aan jouw situatie wilt veranderen.

Heb jij zo’n situatie die je wilt veranderen? Wil je er verder over praten? Mail mij je gegevens en ik neem contact met je op!

Succesvolle groet,
Astrid

foto: Martine Goulmy

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.