Lifecoach logo

Wat nog maar weinig mensen over hun gezondheid weten

De onderzoeken die nu volop worden gedaan naar het Corona virus lijken in de richting van leeftijd, onderliggende ziekten en overgewicht te wijzen. Waar is het misgegaan? Wat nog maar weinig mensen over hun gezondheid weten.

Dat we kwetsbaar zijn als mensen, daar is iedereen inmiddels wel van doordrongen. We kennen immers de impact van het virus en wat dit fysiek met ons kan doen. Daarom blijven we binnen, sporten wij bij ons beeldscherm, doen we alleen boodschappen als het echt niet anders kan en blijven we anderhalve meter bij elkaar vandaan. Ondertussen vermaken we ons met binge watching, scrollen we door sociale media, we maken muziek, spelen games en kijken online naar…… nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Continue zijn we met onze aandacht naar buiten gericht. Als je denkt dat je met sporten met jezelf bezig bent, is dat maar ten dele waar. Ook dan ben je met je aandacht voornamelijk bij het attribuut, de sportinstructeur of bij de spieren in je lichaam, maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Lichaam en geest zijn een eenheid

Er zijn maar heel weinig mensen die weten dat je fysieke gezondheid afhangt van je mentale gezondheid. Je kan nog zoveel sporten en een fantastisch lichaam hebben terwijl je je alsnog rot en onzeker voelt. Modern wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen lichaam en geest bevestigt wat in oude geneeswijzen allang bekend was. Namelijk dat lichaam en geest een eenheid vormen.

Waar het bij veel mensen misgaat, is die samenhang tussen lichaam en geest. Die ontbreekt vaak. Veel lichamelijke klachten en ziekten komen voort uit een disbalans van ons psychisch welzijn.

Onze gevoelens en emoties, als ook onze gedachten hebben verregaande effecten op ons welzijn. Dat komt doordat zij fysiek met ons lichaam zijn verbonden via ons endocriene systeem en ons centrale zenuwstelsel. Wat gevolgen heeft voor onze mate van afweer, dus ook voor het Corona virus. De onderzoeken die nu volop worden gedaan naar het Corona virus lijken, op het moment van dit schrijven, in de richting van leeftijd, onderliggende ziekten en overgewicht te wijzen.

Waar gaat het mis?

De meeste mensen zijn door de snelheid van onze cultuur, de gelden normen en overprikkeling zo afgeleid van zichzelf, waardoor zij met hun aandacht continue naar buiten gericht zijn. Wat de meeste mensen niet weten is dat al onze gevoelens – bewust of onbewust – als ook onze emoties – óók die worden onderdrukt en niet worden geuit – effect hebben op ons lichaam en daarmee op ons gezondheid.

Natuurlijke gezondheid

Keer op keer ben ik onder de indruk als tijdens mijn coachsessies tot uitdrukking komt hoe nauw geest en lichaam samenwerken. De inzichten die mijn klanten opdoen en de fysieke uitwerking die het heeft, doet hen verwonderen.

Zoals een klant die verbaast bij zichzelf opmerkte dat haar stem veel luider is dan voorheen, of een klant die ontdekte dat haar restless legs langzaam verminderden. Of zoals toen een klant tijdens onze sessie ongesteld werd, terwijl dit al een paar maanden stillag. Of die keer dat een klant na een sessie thuiskwam en haar ervaringen spugend boven de wc-pot losliet. Of toen een klant na de in mijn praktijk opgedane inzichten de volgende dag niet uit haar bed kon komen van de spierpijn. Een paar voorbeelden die aangeven dat mijn coaching een lichamelijke uitwerking hebben.

Voor jou

We zijn zo gewend om naar allerlei middeltjes of instant oplossingen te grijpen wanneer het niet goed met ons gaat. Ook voor reguliere artsen en psychologen zijn dit handige opties waarmee zij hun eigen gevoel van hulp bieden bevredigt zien. Zoals die jonge man, die ik dagelijks tegenkom. Zesentwintig jaar, raakt gedemotiveerd, krijgt na twee gesprekken met maatschappelijk werk antidepressiva en mag een jaar wegblijven. Zonder gesprekken, zonder enige hulp. Is dat de oplossing? Daarmee creëren we langdurig zieke mensen die niet beter weten.

Je mentale gezondheid hangt af van de mate dat je met je aandacht naar binnen gericht bent. In hoeverre kan je reflecteren op jezelf? Kan je en durf je naar je eigen gedrag, je eigen onhebbelijkheden, angsten en emoties te kijken? Veel mensen vinden dat spannend en zijn bang voor de pijn van gevoelens en emoties die dan opborrelen. Ze stoppen het liever weg, wat natuurlijk niet betekent dat het er niet is. Juist dáár ligt de sleutel voor je mentale-, en fysieke gezondheid.

Je bezit een natuurlijke gezondheid als je leeft in contact met je innerlijke wereld en de wijsheid die het in zich draagt. Je baant je al voelend een weg door het leven, waarbij je gebruik maakt van alles wat je bent: lichaam, geest, verstand, emoties en ziel.

Kom op zeg?! Wie weet er nou beter wat goed voor jou is, dan jijzelf?!

Wil jij een start maken richting jouw natuurlijke gezondheid? Pak iets om te schrijven en kom met je aandacht in het hier en nu. Dus geen tv, geen muziek, geen telefoon, geen sport of sociale media en geen andere mensen om je heen die je kunnen afleiden. Doe je ogen dicht en kruip naar binnen.

Doe een bodyscan; Breng je aandacht van je kruin tot aan je tenen langs je hele lichaam om te voelen hoe elk lichaamsdeel voelt. Neem voor elk lichaamsdeel ruimschoots de tijd. Wat merk je op? Wat voel je? Welke gedachten komen erbij? Wellicht komen er ook beelden bij. Schrijf alles op. Wat zegt het jou? Wat wil het je vertellen? Luister naar de wijsheid van je eigen lichaam en onderneem actie. Kies voor jouw gezondheid.

Vind jij jouw natuurlijke gezondheid ook belangrijk?

Als Life coach leer ik je in beginsel niet hoe je met situaties om moet gaan. Dat kan je vergelijken met het krijgen van een paracetamolletje. Dat gaat je op de lange termijn niet gezonder maken.

Ik zorg ervoor dat de energie die gevoelens en emoties hebben, transformeren. Ja, dat doet even pijn en soms moet je huilen. Maar vervolgens ben jij wel in staat je eigen oplossingen te bedenken. We werken aan het herstel van de samenhang tussen lichaam en geest. Dat is natuurlijke gezondheid.

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op. Zo lang we door de Corona crisis niet bij elkaar kunnen komen, ontmoet ik je graag via een online omgeving.

Zorg goed voor jezelf

Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.