Je hebt volop ideeën en je wil van alles ondernemen. Je doet je uiterste best, je bent assertief en gaat uit je comfortzone. En toch lukt het niet! Gefrustreerd en onzeker vraag je je af: Wat gaat er mis?

Met een van pijn vertrokken gezicht loopt ze mijn kamer in. Behoedzaam, schuivend met het kussen zoekt ze een houdbare houding op de stoel. Haar onderrug en bekken blijken zó onbeweeglijk, dat alles pijn doet. Omdat veel van onze lichamelijke klachten een uiting zijn van wat er onbewust speelt, bespreken we wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Dan vraag ik haar waar ze vandaag aan wil werken.

Naast het bedrijf van haar partner had ze tot voor kort een baan binnen het bedrijfsleven. In de afgelopen jaren kon ze steeds door externe factoren niet in een functie blijven. Ook nu weer is ze vanwege een reorganisatie op zoek naar een baan. Ze is het nu zat. Ze wil niet weer zomaar in een baan rollen, maar zoekt iets wat ze echt heel graag wil. Daarom wil ze vandaag aan de slag met talenten en competenties.

Talenten en competenties

Ik leg haar uit dat ik geen loopbaan coach ben en dat er onderaan de streep geen vacature uit komt rollen. Maar dat we starten met een oefening, waarna ze twee tekeningen maakt die we vervolgens uitgebreid bespreken. Daaruit gaan we talenten en competenties destilleren. Het resultaat vormt een blauwdruk van haar als persoon, waarmee ze gerichter kan zoeken en keuzes gemakkelijker worden.

Als de oefening klaar is, vraag ik haar eerst een tekening te maken van haar rol in het gezin. Dit blijkt lastig, want het werd haar niet duidelijk. Als ze dan toch haar gezin van herkomst tekent, tekent ze eerst haar moeder, een stuk verderop haar vader en daarboven haar broer en zus naast elkaar, hand in hand. Nu hoort zij zelf nog ergens in het plaatje. Na even overdenken, tekent ze zichzelf naast haar moeder, maar twijfelt bij het afbeelden van de armen. “Ik weet niet zo goed wat ik met die armen moet,” zegt ze? Na nog even wachten besluit ze de armen weg te laten.

Als we vervolgens de oefening uitgebreid bespreken vertelt ze hoe ze zichzelf als kind een beetje vertwijfeld om zich heen zag kijken. Staand in de tuin bij haar ouderlijk huis, afwachtend en bewust van haar omgeving. Op dat moment wist ze niet goed wat ze moest doen, maar constateerde dat haar barbies in het gras lagen. Fijn.

Uitgebreid praten we verder en vraag ik door. Ze vertelt hoe ze urenlang alleen op haar kamertje met de barbies kon spelen. Niet slechts in een hoekje van haar kamer, Barbie had ruimte nodig. Ze had alle Barbie spullen die er in de winkel te krijgen waren. Ze had een huis, een tuin en een echte winkel. Samen met Ken vormde ze een gezinnetje met baby’s, kleuters en kinderwagens. Barbie maakte reizen in haar auto met caravan. Ze deed niet simpelweg aan paardrijden, Barbie was een van de betere springruiters op haar manege. Ze volgde geen saaie balletlessen, maar schitterde als ballerina en draaide wel tien pirouettes in haar eigen balletschool. Barbie beleefde geen illusie, maar een reële verbeelding van de werkelijkheid. Alleen net iets mooier, energieker en uitgesprokener.

Terwijl we het hele verhaal bespreken ziet zij met eigen ogen haar talenten en competenties ontvouwen. Zoals haar vermogen om een situatie in het grotere geheel te zien. Haar afwachtende, onderzoekende en intuïtieve manier van situaties aanvoelen. Haar creativiteit en probleemoplossend vermogen. De energie die een grote groep mensen haar oplevert, blijkt een eye-opener. Haar open en oprechte houding, haar bekrachtigende en overtuigende manier van communiceren. De invloed die zij uitoefent om samen met een groep mensen een doel te bewerkstelligen. Dit alles kost haar geen enkele moeite, het gaat helemaal als vanzelf.

Frustratie en onzekerheid

Naast talenten en competenties wordt ook haar rol binnen het gezin steeds duidelijker. Emotioneel constateert ze haar afwachtende houding. Als oudste in het gezin heeft ze altijd naast haar moeder gestaan. Niet als samen, zoals de ontbrekende armen in de tekening laten zien, maar als emotioneel toegankelijk persoon. Als kind machteloos en afwachtend naast haar. Ze vervult een rol als partner. Haar vader was, vaak ook letterlijk, niet in beeld, gedroeg zich als eenling zonder emotionele band. Ruzies over integriteit resulteerde jaren later in een echtscheiding. “Het voelt nog steeds zo,” beklaagt ze zich over de zwaar vallende dagelijkse telefoongesprekken met haar moeder. Nog steeds is ze een luisterend oor, zonder zelf gehoord te worden of haar emotioneel te kunnen bereiken.

Alle onbewuste boodschappen die zij van haar ouders en vanuit het gezin heeft meegekregen, hebben haar gevormd tot wie ze nu is. Van waaruit we een mooie lijst talenten en competenties hebben kunnen destilleren. Haar ontroering is de mooiste bevestiging, want ze ‘weet’ dat het klopt. Dat geeft zelfvertrouwen. Omdat deze oefening nóg een belangrijk punt heeft blootgelegd, valt daar voor haar veel winst te behalen. Het wordt tijd dat zij het systeem van haar gezin daadwerkelijk gaat verlaten. Ze mag haar eigen Barbie verhaal gaan leven, wat ervoor zal zorgen dat ook haar lichaam zich kan herstellen.

Voor jou

Wat je in leven hebt meegemaakt vormt je als persoon, maar ook als ondernemer. Zoals dit coachgesprek helder maakt, leeft mijn klant niet haar eigen leven, maar het leven van een geduldige, afwachtende partner. Natuurlijk was zij zich daar niet van bewust. Maar de telefoongesprekken en haar serieuze lichamelijke klachten zijn een uiting van de onzichtbare dynamieken die spelen. Dan is het niet gek dat dingen niet lopen zoals zij dat graag zou willen.

Zoiets komt ook niet uit de lucht vallen. Mijn klant herkent in haar eigen verhaal ook het verhaal van haar moeder. Een aantal dingen ziet ze ook terug bij haar opgroeiende dochter. Een gezin, een afdeling, een bedrijf, het zijn zogenoemde systemen. Het is een feit dat in systemen dynamieken onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven.

Dus zoals blijkt is het niet vanzelfsprekend dat wat je wilt ook lukt. Zo zijn er legio mogelijkheden die ertoe kunnen bijdragen dat jouw pogingen op niets uitlopen.

Wil jij weten wat jou tegenhoudt? Of wil je ook zo’n mooi lijstje met talenten en competenties waarmee jij je kan onderscheiden? Elke dag gebruik ik die van mij om jou te laten excelleren. Laat hiernaast je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.

Be a Barbie girl, in a Barbie world

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Gezondheid, Succes, Zelfvertrouwen

Voor succesvol leven en werken.