Rondlopen met een rotgevoel veroorzaakt verwarring. Je slaapt slecht, je loopt te piekeren en voelt je vermoeid. Het overkomt veel vrouwen. Gelukkig is de oplossing dichterbij dan je wellicht denkt.

Stel, binnen je bedrijf hebben twee mensen onenigheid gehad en kunnen elkaar niet uitstaan. De situatie wordt doodgezwegen, maar de sfeer is om te snijden. Het overkwam een van mijn klanten. Terwijl ik luister en een kop thee inschenk, zie ik het voor me als zij haar dagen op kantoor schetst. Gezamenlijk met een aantal collega’s werken zij in dezelfde ruimte. Sinds kort is er blijkbaar tussen twee mensen iets voorgevallen en is de sfeer veranderd. De onenigheid die zich tussen hen afspeelt, is duidelijk voelbaar. Ze wordt er gek van! Opgelaten door deze hele situatie, maken haar gedachten overuren. Zó vermoeiend. Ze kent de situatie van twee kanten en vindt dat zij allebei ergens wel gelijk hebben. Ze wil geen partij kiezen en weet niet wat ze ermee aan moet.

Doordat ik er naar vraag, lukt het haar na enige moeite, een constante spanning in haar buik te benoemen. Ze herkent de druk op haar borstkas, haar oppervlakkige ademhaling en haar hartslag die omhoog schiet. Soms wordt het haar gewoon teveel en verlaat ze de ruimte om even koffie te halen of naar het toilet te gaan. Daar komt ze letterlijk even helemaal op adem. Ze bekent dat ze soms om deze reden wel tien keer per dag wegloopt. Ze baalt ervan dat die twee haar dit gevoel bezorgen.

Cirkel van invloed

We bespreken uitgebreid wat zij voelt, wat dit voor haar betekent en hoe de situatie er nu voor staat. Omdat ik hoor dat zij haar verantwoordelijkheid afschuift, stel ik voor een oefening te doen. Ik ga ergens in de ruimte staan en vraag haar hetzelfde te doen. Ze staat een kwartslag gedraaid voor mij. Op mijn vraag hoe zij zich nu voelt, geeft zij aan dat zij zich redelijk tot goed voelt. Vervolgens vraag ik of zij zich een kwartslag naar mij toe wil draaien. Nu zij en ik recht tegenover elkaar staan, zie ik het gebeuren; direct slaat het opgelaten gevoel toe. Ongemakkelijk wiebelend op haar benen en onzeker lachend, zegt ze dat dit niet lekker voelt.

Op mijn vraag: “Wiens verantwoordelijkheid is het dat jij je zo voelt?”, reageert ze met “ehhh….niemand, denk ik?” “Hoe komt het dan dat je je zo voelt?” “Ehhh…dat weet ik niet.” Vervolgens vraag ik wat zij nu, op dit moment, zou willen doen? Ze wil graag weer een kwartslag terugdraaien. “Oké, doe maar.” Nu ze weer gedraaid staat, voelt zij zichzelf weer rustig worden. Weer stel ik haar de vraag wiens verantwoordelijkheid het is hoe zij zich nu voelt? In de veronderstelling dat haar gevoel op kantoor de ‘schuld’ van de ander is, ziet zij het nu ook. ZIJ is verantwoordelijk voor hoe zij zich voelt.

Gedrag en verantwoordelijkheid

Eerder werkten wij samen al aan de gevoelens die zij in haar jeugd heeft ervaren wanneer haar ouders ruzie maakten. Dit heeft haar het inzicht gegeven waar deze gevoelens vandaan komen. Nu wordt ook haar neiging om weg te lopen inzichtelijk. Een vluchtgedrag dat uitermate geschikt is wanneer je alleen in een donker steegje bent en voelt dat er iemand achter je aanloopt. Maar een ongewenste reactie voor op kantoor. Uitgebreid staan we stil bij wat er gebeurd. Zij leert hiermee haar vluchtreactie herkennen en in plaats van te vluchten leer ik haar de kunst van dichtbij zichzelf blijven.

Samen kijken we naar haar cirkel van invloed en haar verantwoordelijkheid in deze situatie. Haar eigen gevoel valt binnen haar cirkel van invloed. Maar de situatie zoals die is, ligt ook binnen haar cirkel van betrokkenheid. We bespreken de mogelijkheden die zij heeft om het gesprek met haar medewerkers aan te gaan, daarin een bemiddelende rol te spelen en samen naar een oplossing te zoeken.

Voor jou

Wij vrouwen voelen ontzettend veel! Het meeste onbewust, maar vergis je niet, we reageren en handelen er wél naar. Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen gevoel, maar niet altijd voor de situatie. Dat is een groot verschil! En daar ontstaat voor veel vrouwen vaak verwarring. Je gevoel ligt dus altijd binnen jouw cirkel van invloed. Als de situatie niet in jouw cirkel van betrokkenheid ligt, dan hoef je er dus ook niets mee. Laat het los, het is niet van jou. Ligt de situatie wel binnen jouw cirkel van betrokkenheid, kijk dan welke mogelijkheden binnen jouw cirkel van invloed liggen. Neem daar verantwoordelijkheid voor en bespreek het.

Als personal life coach help ik vrouwelijke ondernemers hun cirkel van invloed te herkennen en maak hen bewust van gevoelens en verantwoordelijkheid. Om situaties in het juiste perspectief te kunnen plaatsen, werken we samen aan inzichten en oplossingen. Dat zorgt ervoor dat je actief kan anticiperen op situaties die je onderweg tegenkomt. Want leven en ondernemen is een proces waarin je constant moet blijven ontwikkelen, om te voorkomen dat je jezelf gaat tegenwerken.

Denk ‘ns na. Herken jij zo’n sfeer en de bijbehorende gevoelens uit dit verhaal? Ligt de situatie in jouw cirkel van invloed? En welke mogelijkheden heb jij binnen jouw cirkel van betrokkenheid? Deel nu je inzichten door onderaan deze pagina door een reactie achter te laten. Heb je een vraag? Ik beantwoord deze graag voor je.

Wil je hier met mij verder over praten? Mail mij je gegevens met button onderaan deze pagina en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Mocht je besluiten samen te gaan werken in een coachtraject, dan geef ik je mijn boek Succes Ontmaskert  vol levenslessen, inspiratie, tips en tricks CADEAU!

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Communicatie, Relaties, Stress, Succes

Voor succesvol leven en werken.