Weet je nog dat je als kind reageerde met “wat je zegt ben je zelf….” Met zo’n spontane actie was voor jou als kind het probleem vaak wel opgelost. Maar in de grote mensenwereld werkt het zo niet meer. Hoe waar is “wat je zegt ben je zelf” eigenlijk?
Als zich nu situaties voordoen, zeggen we vaak niet zo veel, maar daarentegen dénken we van alles en vínden we van alles! In gesprekken hoor je vaak: “….Ja, maar hij…..” We wijzen naar een ander en geven hem of haar de schuld. Hoe waar is ‘wat je zegt ben je zelf’ eigenlijk?
Inzicht
Geef jij ook wel eens een ander de schuld? Heb je daar een voorbeeld van? Ik wel! Een paar dagen geleden nog…. een voorval met m’n puberdochter. Ik glimlachte om mijn eigen gedachten waarbij ik de schuld bij een ander legde. Ik probeerde het van een andere kant te zien en dacht er nog eens goed over na.
Als jij ook eerlijk naar jezelf durft te kijken, geef dan eens antwoord op de volgende vragen:
Jij niet!
Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord dan blijkt vast dat JIJ zoiets nooit zou doen! Nee, dat klopt! Die ander doet namelijk dingen anders dan jij! Merk je hoe je gedachten en je gevoelens, je gedrag bepalen? Hoe weet je nou dat wat die ander doet, niet goed is? Weet die ander hoe JIJ daar tegenaan kijkt en dat het jou teleurstelt, verdrietig of boos maakt? Is het dan wel terecht dat je die ander de schuld geeft?
Pffff……. moeilijk hé?! En dan te bedenken dat je die ANDER niet kunt veranderen. Dus wat kun JIJ doen?
Spiegel
Draai je schuldvraag nu eens om naar jezelf. Dus in plaats van bijvoorbeeld: “Pietje doet van alles, maar communiceert niet” naar “IK doe van alles en communiceer niet”………. (vul maar in)……. Hoe is dat? Is het misschien méér waar dan je eerste gedachte?
Nu je het zo eens van de andere kant bekijkt….. Zou jij iets aan die situatie willen veranderen? Zo ja, wat dan? Durf jij die stap te nemen en in gesprek te gaan?
Gedachten hebben we allemaal en deze staan nooit helemaal stil. Onze gedachten komen voort uit de normen en waarden die we vanuit onze opvoeding hebben meegekregen. Voor jou zijn deze gedachten de ‘waarheid’. Maar bedenk wel, dat iederéén zo zijn ‘waarheid’ heeft.
Wat jij belangrijk vindt, vindt een ander niet belangrijk. En wat jij als vanzelfsprekend ervaart, is voor een ander niet vanzelfsprekend. Je kunt daar je hoofd over blijven breken met gedachten en een ander de schuld geven, maar durf ook eens eerlijk naar jezelf te kijken. Tip: Ga en blijf met elkaar in gesprek!
Wil jij op een goede manier communiceren?
Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.
Astrid
Geplaatst in Bewustwording, Communicatie