
Ben je kritisch? Twijfel je aan je capaciteiten? Dan kan er sprake zijn van een negatief zelfbeeld. Bij mensen met een negatief zelfbeeld speelt het probleem zich voornamelijk vanbinnen af, met vaak een flinke impact op hun dagelijks leven. Je zou het een innerlijk lijden kunnen noemen, wat ook een desastreuse ontwikkeling kan hebben. Wil jij weten: Heb ik een negatief zelfbeeld? Lees hier meer over wat het betekent en krijg 3 tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Heb ik een negatief zelfbeeld?
Een zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je jezelf waardeert. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, betekent dit dat je vaak kritisch bent op jezelf, jezelf minderwaardig voelt of constant twijfelt aan je eigen capaciteiten. Dit kan een grote impact hebben op je dagelijks leven, je relaties en je werk.
Maar hoe weet je of je een negatief zelfbeeld hebt? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen?
In dit artikel geven wij antwoord op veel gestelde vragen omtrent dit onderwerp en gaan we dieper in op de volgende vragen:
- Heb ik een negatief zelfbeeld?
- Hoe herken je een laag zelfbeeld?
- Waar komt een negatief zelfbeeld vandaan?
- Wat zijn de symptomen van een negatief zelfbeeld?
- Hoe kom je af van een negatief zelfbeeld?
- Welke therapie bij een negatief zelfbeeld?
- Drie tips om een positief zelfbeeld te ontwikkelen.
- Lifecoaching voor ontwikkeling en groei.
Heb herken je een negatief zelfbeeld en wat kan je eraan doen?
Een negatief zelfbeeld kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien herken je jezelf in de volgende situaties:
- je vergelijkt jezelf steeds met anderen.
- je hebt het gevoel dat je tekortschiet.
- je vindt het lastig om complimenten te accepteren.
- je hebt moeite met het nemen van beslissingen omdat je bang bent om fouten te maken.
- het kan ook zijn dat je jezelf vaak bekritiseert.
- het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent.
Als je jezelf in een of meerdere van deze signalen herkent, dan is het heel goed mogelijk dat je last hebt van zo’n negatief zelfbeeld. Verderop zul je lezen dat de patronen die je hebt ontwikkeld of die je door anderen aangeleerd hebt gekregen, de start vormen naar een gezond zelfbeeld.
Elke verandering begint met bewustwording. Wil je hier graag eerst zelf mee aan de slag? Dan is wellicht onze online training Van Blokkade naar Plan een goed idee.
Hoe herken je een laag zelfbeeld?
De termen ‘laag zelfbeeld’ en ‘negatief zelfbeeld’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een laag zelfbeeld betekent dat je een gebrek hebt aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dit kan zich uiten in onzekerheid, terughoudendheid en de neiging om jezelf kleiner te maken.
Een negatief zelfbeeld gaat echter verder dan dat: hierbij bekijk je jezelf op een manier die niet realistisch of helpend is. Je ziet vooral je tekortkomingen en vindt het moeilijk om je positieve eigenschappen te erkennen. Hierdoor kan een negatief zelfbeeld je beletten om voluit te leven en je potentieel te benutten.
Waar komt een negatief zelfbeeld vandaan?
Zoals wij hierboven al schreven, een negatief zelfbeeld ontstaat niet zomaar. Het is meestal het resultaat van ervaringen uit het verleden. De opvoeding en/of opmerkingen van ouders, leraren of leeftijdsgenoten kunnen diepe sporen nalaten. Misschien werd je als kind vaak bekritiseerd, genegeerd of voelde je je niet gewaardeerd.
Ook pestgedrag, ervaringen van falen of een omgeving waarin de lat extreem hoog lag, kunnen bijdragen aan een negatief zelfbeeld. Soms kunnen ook traumatische ervaringen een rol spelen. Hoe dan ook, je zelfbeeld wordt grotendeels gevormd in je jeugd, maar dat betekent niet dat je het niet kunt veranderen.
Wat zijn de symptomen van een negatief zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld kan op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uiting komen. Misschien herken je deze symptomen:
- Een constante interne dialoog die jou bekritiseert of je naar beneden haalt.
- Angst om fouten te maken of om door anderen afgewezen te worden.
- Problemen in relaties omdat je moeite hebt met grenzen aangeven.
- Je jezelf niet op waarde weet te schatten.
- Perfectionisme of juist uitstelgedrag uit angst om te falen.
- Lichamelijke klachten zoals stress, spanning of zelfs depressieve gevoelens.
Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat je je gevangen voelt in een steeds herhalend patroon van onzekerheid en zelfkritiek. Met de vraag: Heb ik een negatief zelfbeeld, heb je het eerste inzicht in een belangrijk proces al ontdekt.
Veel mensen weten namelijk niet dat zij last hebben van een negatief zelfbeeld en gaan maar door, ondanks de stress, spanningen en depressieve gevoelens. Daarmee komen emotionele uitputting en een mogelijke burn-out op de loer te liggen.
Daarom is het zo belangrijk dat jij nu ook die volgende stap zet, de stap naar verandering. Als Life coaches begeleiden wij je om inzicht te krijgen in het patroon wat ten grondslag ligt aan je negatieve zelfbeeld.
Wij helpen je inzien waar dit patroon vandaan komt, waarom en op welke manier jouw patroon die greep op je heeft, maar wij begeleiden je vooral om dit patroon van denken en voelen te doorbreken. Wil je eerst zelf aan de slag om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen? Download dan ons ebook waarin wij je op weg helpen.
Hoe kom je af van een negatief zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld is niet iets waar je mee geboren wordt. Je hebt het ontwikkeld door wat je overkomen is, of is aangeleerd en dat betekent dat je het ook kunt afleren. Dit vraagt om jouw bewuste inspanning en de juiste begeleiding.
Lifecoaching speelt hierbij een belangrijke rol. Onze Life coaches helpen je om de overtuigingen die je over jezelf hebt gevormd gaat onderzoeken, zodat je een realistische kijk op jezelf ontwikkelt. Door middel van gesprekken, oefeningen en praktische tools leer je om op een andere manier naar jezelf te kijken en ga je je zelfbeeld stap voor stap verbeteren.
Welke therapie bij een negatief zelfbeeld?
Er zijn verschillende therapieën die kunnen helpen bij een negatief zelfbeeld. Wij werken bijvoorbeeld met Voice Dialogue, innerlijk kindwerk en bijvoorbeeld Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dit soort methodieken zorgen ervoor dat jij op een flexibele manier met je gedachten en gevoelens leert omgaan, zonder dat deze je leven beheersen.
Daarnaast kan energetische therapie of lichaamsgerichte therapie helpen om beperkende overtuigingen los te laten. Lifecoaching is een combinatie van coaching én therapie, omdat het zich niet alleen richt op het verwerken van het verleden, maar ook op het creëren van een positieve toekomst.
3 tips op een positief zelfbeeld te ontwikkelen
1. Bewustwording van je interne dialoog
Let eens op hoe je tegen jezelf praat. Zijn je gedachten ondersteunend en bemoedigend, of juist kritisch en hard? Schrijf je gedachten eens op papier en leg deze voor je op tafel. Kijk naar die gedachten.
Kun je zeker weten dat het wáár is? Heb je voorbeelden waaruit bleek dat het niet waar was? Als je je eigen gedachten in twijfel kan trekken dat ontstaat er ruimte voor nieuwe gedachten. Welke gedachte is méér waar? Schrijf deze op. Hoe voelt die gedachte? Voelt dit beter?
Ga net zo lang door totdat je een positieve gedachte kan vinden die jou een goed gevoel geeft.
2. Zelfzorg en zelfcompassie
Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Geef jezelf wat meer ruimte en tijd om je gedachten te onderzoeken. Wees daarbij vriendelijk en geduldig met jezelf.
Gedachten die al lange tijd zijn ingebakken, zijn niet van het ene op het andere moment anders. Sta jezelf daarom toe om te experimenteren.
3. Ondersteuning zoeken
Van een negatief zelfbeeld afkomen is echt niet makkelijk. Als dat zo was, dan had je het al wel gedaan, toch? Als geen ander weten wij hoe hardnekkig beperkende overtuigingen zijn.
Wij zijn opgeleid om jou te helpen deze los te laten en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Door met een van onze Life coaches taan de slag te gaan, krijg je inzicht in de oorzaak van je negatieve zelfbeeld en ontdek je hoe je stap voor stap kunt bouwen aan een sterker en positiever zelfbeeld.
Lifecoaching voor ontwikkeling en groei
Heb ik een negatief zelfbeeld? Als je je dit afvraagt en dit artikel hebt gelezen, heb je al een belangrijke eerste stap genomen. Het betekent dat je je meer bewust gaat worden van je gedachten en gevoelens. De volgende stap is in actie komen.
Lifecoaching kent verschillende methodieken die je helpen om inzicht te krijgen in je patronen, te werken aan zelfacceptatie en de juiste mindset te ontwikkelen om je zelfbeeld te verbeteren.
Onze Life coaches helpen je niet alleen om oude overtuigingen los te laten, maar ook om een nieuwe, positieve kijk op jezelf te krijgen. Dat zorgt voor zelfvertrouwen en veerkracht in je dagelijks leven. Je kunt twijfelen, of je kunt € 3250,00 inclusief btw. investeren en de doorbraak maken die je zoekt!
Een negatief zelfbeeld hoeft geen levenslange last te zijn. Met de juiste begeleiding en oefening leer je om vriendelijker en milder naar jezelf te kijken, zodat jij jouw volledige potentieel kan benutten.
Geplaatst in angst, Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen