Lifecoach logo

Het belang van veilig voelen in jezelf

Een mens heeft verschillende basisbehoeften o.a. veiligheid, liefde en zelfverwezenlijking. Het belang van een veilige omgeving is momenteel een hot topic, maar wat betekent je veilig te voelen in jezelf? Hierbij gaat het om veel meer dan alleen maar jezelf veilig voelen in je omgeving. Een innerlijk gevoel van veiligheid is essentieel voor een gelukkig en gezond leven. In dit artikel vertellen wij je over het belang van je veilig voelen in jezelf en wat er gebeurt wanneer dit gevoel ontbreekt.

Wat betekent je veilig voelen?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken wat we bedoelen met je veilig voelen in jezelf. Als je je veilig voelt in jezelf, betekent dit dat je innerlijke rust en vertrouwen hebt en dat je in staat bent om situaties aan te kunnen. Daarvoor is het van belang dat je in contact staat met je eigen gevoelens en behoeften. Als dit gevoel ontbreekt, kun je je angstig, onzeker en gestrest voelen. Je veilig voelen in jezelf is dus een basisbehoefte die bijdraagt aan je algehele welzijn.

Waardoor ontbreekt een veilig gevoel?

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je niet meer veilig voelt in jezelf. Bijvoorbeeld door traumatische gebeurtenissen, onveilige hechting in de kindertijd of negatieve feedback vanuit de omgeving. Wanneer je je in situaties niet veilig voelt in jezelf, kan dit leiden tot een overmatige stressreactie. Je vermogen om te denken, te spreken en te handelen nemen af.

Fysiologisch gezien is je brein in een staat van alertheid door een gevoel van bedreiging wanneer je je niet veilig voelt in jezelf. Dit kan leiden tot symptomen zoals verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en spierspanning.

Waartoe leidt een gebrek aan veiligheid?

Interpersoonlijke vaardigheden zoals vertrouwen, empathie en communicatie kunnen beschadigd raken als gevolg van het ontbreken van een innerlijk gevoel van veiligheid. Wanneer je geen vertrouwen hebt in jezelf, kan dit zich uiten door moeite hebben met het vertrouwen in anderen of het ontbreken van zelfreflectie. Empathie is ook een vaardigheid die begint bij het kunnen verbinden met je eigen gevoelens en behoeften.

Hoe kan ik me veiliger voelen in mezelf?

Onze Life coaches dragen bij aan het herstellen van een gevoel van veiligheid in jezelf, door je te helpen bij het identificeren van de oorzaak van je onveiligheidsgevoelens. Vervolgens begeleiden zij je naar meer ontspanning en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om jezelf veilig te voelen. Samen met jouw Life coach werk je aan het vergroten van je zelfbewustzijn, het omgaan met emoties en je veilig voelen binnen gezonde relaties.

Waarom is je veilig voelen belangrijk?

Een innerlijk gevoel van veiligheid is een belangrijke basisbehoefte voor een gelukkig en gezond leven. Inzicht, bewustwording van gevoelens en emoties, verlangens en behoeften zijn belangrijk om een gezond en gelukkig leven te bereiken. Als je je veilig voelt in je eigen lichaam sta je sterker in je schoenen en maakt je veerkrachtiger.

Een gebrek aan veiligheid in jezelf heeft ook consequenties voor je interpersoonlijke vaardigheden en relaties. Jij wilt je toch ook sterker voelen en fijne, gelijkwaardige relaties onderhouden?

Door het werken met één van onze Life coaches werk je aan het herstellen van een gevoel van veiligheid in jezelf.

Dit omvat:

  • het identificeren van de oorzaak van je gevoelens van onveiligheid
  • werken aan het loslaten van ervaringen voor meer lichamelijke ontspanning
  • het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om jezelf veilig te voelen

Het is dus belangrijk om te werken aan je innerlijke veiligheid om een gelukkig en gezond leven te leiden.

Werken met een Life coach

Wij merken dat steeds meer mensen overbelast raken door het ontbreken van contact met hun gevoelens en emoties. Een gezond en sociaal leven en vervullend werk begint met bekend en vertrouwd raken met je eigen gevoelens en emoties. Zo bouw je stap voor stap aan een veilig gevoel in jezelf, waardoor je sterker in je schoenen komt te staan.

Ga samen met jouw Life coach aan de slag om inzicht te krijgen in jezelf, in zowel je gedachten, gevoelens en emoties en handelen. Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt.

Geplaatst in angst, Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

  Wil jij dit ook?

  Veilig voelen in jezelf?

  Alleen als het veilig voelt bij een ander, kan je de veiligheid in jezelf vinden. Vul hiernaast je gegevens in en één van ons neemt contact met je op voor het maken van een kennismakingsgesprek.

  Lifecoach logo

  Voor succesvol leven en werken.