Lifecoach logo

Hoe bereik je als vrouw de top

Elke vrouwelijke ondernemer is ambitieus, anders was je tenslotte niet voor jezelf begonnen. Natuurlijk betekent ambitie voor elke vrouw iets anders, maar om jouw top te bereiken moet je bewust zijn van de universele wetten.

Al ruim een jaar zijn we samen aan het werk. Tijdens ons allereerste gesprek vertelt deze vrouw me dat er een ‘innerlijke godin’ in haar schuilt en ze wil háár zijn.

In de loop van de tijd hebben we samen veel zaken besproken en doorgewerkt; een proces van voelen, huilen en verwerken. Vandaag, zo berichtte ze me eerder, is ze toe aan nieuwe stappen. Als ze eenmaal bij mij op de stoel zit, luister ik voldaan naar haar bereidheid om vooruit te kijken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een teken dat ‘oude bagage’ voldoende is opgeruimd.

Hoe het spel gespeeld wordt

Nog niet zo heel lang geleden is ze geswitcht in een hele verantwoordelijke baan. Ze is teamleider geworden van een afdeling binnen een grote organisatie. Zij rapporteert aan haar directeur, die weer verantwoording verschuldigd is aan een bestuur. Het gaat niet goed, vindt ze zelf. Ze wordt onzeker van haar directeur. Hij zegt dat hij haar wil helpen omdat ze nog dingen moet leren. Maar hij helpt haar niet, in plaats daarvan hij zet haar voor het blok tijdens een overleg. Hij blijkt cruciale informatie niet met haar gecommuniceerd te hebben. Ze begrijpt er niets van. Als ze hem hiermee confronteert krijgt ze een betoog waarbij hij zijn verantwoordelijkheid op collega’s en haar afschuift. Het verward haar. En nu, nadat ze haar project afgerond op zijn bureau had geschoven, weet het bestuur niet beter dan dat dit zíjn huzarenstuk is! Onzeker en gedemotiveerd twijfelt ze aan haar eigen functioneren.

Een topvrouw met ambitie

“Ik wil dit niet meer. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn werk goed kan doen en mijn deadlines en doelen kan behalen,” vraagt ze mij? Vervolgens deelt ze uitgebreid haar gedachtengoed met betrekking tot haar afdeling, hoor ik haar vermogen om mensen te lezen, haar doorzetting-, en inschattingsvermogen, haar lef en wilskracht. Maar ook haar afhankelijkheid door verwachtingen richting haar directeur.

Vol bewondering kijk ik haar aan en zeg: “Wauw, nu hoor en zie ik die innerlijke godin waar je het bij aanvang van je coachtraject over had.” Een grote glimlach en een schittering in haar ogen vallen mij toe. Niet veel later zegt ze plotseling: “ik ga voor de topseat van het kantoor!” Enigszins beduusd kijkt ze me aan terwijl de echo weerklinkt. Er verschijnt een grote glimlach op haar gezicht: “Oh?! Ik wist niet dat ik dat wilde?” We proesten het uit van het lachen. Uitvoerig geef ik haar mijn terugkoppeling op wat ze mij vertelt en besluit mijn flip-over erbij te pakken om haar uit te leggen hoe ‘het spelletje’ werkt; het overwegend mannelijke, strategische en diplomatieke spel binnen grote organisaties.

Strategie en diplomatie

Ze kijkt me verontwaardigt aan terwijl ze zich afvraagt of haar directeur bewust handelt? “Maar het is toch oneerlijk als hij mij de schuld geeft van werkzaamheden die hij had moeten doen? Het kan toch niet zo zijn dat hij met mijn opgeleverde project bewust de credits bij het bestuur in ontvangst neemt,” zegt ze?

Helaas moet ik bevestigen dat dit inderdaad zo kan zijn. Geïrriteerd over dit feit overweegt ze een moment om haar baan op te zeggen, want zo kan ze natuurlijk niet meer met hem werken. De realiteit is dat dit spel ook binnen andere organisaties gespeeld wordt. Wat erop neerkomt; als zij haar werk goed wil doen en haar ambities wil waarmaken, zij rekening moet houden met dit universele kansspel en strategisch moet leren omgaan met de mensen om haar heen. Op het bordspel vol pionnen zal de één haar willen helpen, een ander moedigt aan. Een volgende zal zich afzijdig houden, weer een ander zal proberen haar onderuit te halen. It’s all-in the game.

Samen bespreken we uitgebreid hoe haar onafhankelijkheid er in de praktijk uit kan zien. Hoe zij haar kansen in kaart brengt, haar strategie bepaalt en daarin mag leren. Hoe zij ervoor zorgt dat zij haar zakelijke doelen en deadlines behaalt, zonder afhankelijk te zijn van haar directeur én zonder hem tegen zich in het harnas te jagen.

Voor jou

Het is niet voor niets dat zo weinig vrouwen zich aan de top manifesteren. Daar heerst een cultuur waarin een strategisch en diplomatiek spel gespeeld wordt. Een spel waar mannen de voorsprong hebben en vrouwen nog veel moeten leren. Voor mannen geldt de wet van de sterkste en zij vertonen haantjesgedrag om hogerop te komen. Voor vrouwen geldt de wet van de slimste; bewust je korte- en lange termijn doelen stellen, bereid zijn te doen én te laten wat nodig is, een verfijnd lichaamsbewustzijn hebben en daarmee verbonden blijven, wat je ook doet.

Vrouwelijke scholing

Decennia lang worden vrouwen in allerlei vormen beteugelt. Hoewel er in deze tijd al heel veel is veranderd, is de huidige generatie vrouwelijke ondernemers nog wel opgevoed in die gedachtesfeer. Nog steeds laten heel veel vrouwen zich in hun ambities weerhouden door hun ‘lief meisjes syndroom’ óf zij hebben zich naar mannelijke maatstaven gevormd en komen daarin zichzelf tegen. Heel veel vrouwen weten niet beter, weten niet hoe of durven zich er (nog) niet aan te onttrekken.

Als je eenmaal weet hoe je zelf in elkaar steekt, je valkuilen kent, oude pijn hebt kunnen verwerken en je gevoel en intuïtie zich ontwikkelen, ga je zien hoe het spel gespeeld wordt en welke rol jij daarin vervult. Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen hun ingeprente culturele vorming verwerken, transformeren en ontgroeien. Want zonder ellebogen hogerop komen kan alleen door vrouwelijke wijsheid, intelligentie, strategie en diplomatie.

Wil jij jezelf ontwikkelen tot een zelfbewuste vrouw en ondernemer en je ambities waarmaken? Graag ontmoet ik je tijdens een van mijn programma’s.

Onderneem anders, onderneem volgens je bestemming.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Ambitie, Bewustwording, Communicatie, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Succes, Vrouw

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.