Lifecoach logo

Hoe kan ik negatieve gedachten ombuigen?

Negatieve gedachten kunnen ontzettend naar beneden halen en verlammend werken. Dit soort gedachten voorkomen dat je je doelen bereikt, belemmeren je jouw volledige potentieel te benutten en zitten een leven van vreugde en voldoening in de weg. Wil jij negatieve gedachten ombuigen? Dan moet je echt even verder lezen!

Wat is de oorzaak van negatief denken?

Het feit dat jij je negatieve gedachten wilt kunnen ombuigen is hoogstwaarschijnlijk omdat je merkt dat je méér wilt dan continu naar die negatieve gedachten luisteren. Je merkt hoezeer het je tegenhoudt om je doelen en daarmee ook jouw volledig potentieel te bereiken.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat elke negatieve gedachte je iets te vertellen heeft. Voorbij die negatieve gedachten ligt namelijk een onderliggende behoefte, een angst of verlangen. Voor ons als Life coaches zijn dit soort gedachten juist een manier om dáár achter te komen.

In onze Lifecoaching luisteren onze Life coaches heel goed naar wat jij zegt. Maar wij horen ook wat je, tussen de regels door, wel zegt, maar wat je niet vertelt. Het is onze taak om jou te helpen deze signalen te herkennen en te interpreteren. Want zodra jij weet waar het wérkelijk over gaat, kan jij er iets mee.

Werken aan de oorzaak van je negatieve gedachten

Samen met jouw Life coach werk je naast het vinden van de oorzaak, ook aan de oplossing van je negatieve gedachten. Als die oplossing eenmaal in jouw lijf en brein geïnternaliseerd zijn, verdwijnen jouw negatieve gedachten als sneeuw voor de zon.

Hoe kom je uit een negatieve spiraal?

De meeste professionals leren je een trucje om negatieve gedachten om te buigen naar positieve. Wij vinden dat zonde, want daarmee ga je voorbij aan de oorzaak van negatieve gedachten en werk je eerder geestelijke klachten of zelfs een burn-out in de hand. Daarnaast blijft het op die manier ook een trucje, wat jij steeds weer zal moeten toepassen.

Dat wil je toch niet? In ons artikel ‘Hoe kan ik leren loslaten’ vertellen wij je uitgebreider waarom je niet zomaar gedachten, gevoelens en emoties kan loslaten.

Ontwikkel een Groei-mindset

Onze gedachten, gevoelens en emoties hebben een signaalfunctie. Zij geven je het signaal dat er iets niet klopt voor jou. Het is aan jou om te ontdekken wat er niet klopt.

Een groei-mindset is niets anders dan de wil om te ontdekken wat jouw gedachten, gevoelens en emoties je te vertellen hebben. Groeien is een van nature aanwezige vaardigheid die veel mensen inmiddels verleerd zijn. Kinderen reageren nog heel onbevangen, nieuwsgierig, puur en intuïtief. Leren doen zij als vanzelf.

Tijdens het opgroeien zijn, door opvoeding en opgedane ervaringen in het leven, die vermogens veelal in de ban gedaan of op de achtergrond geraakt. Deze natuurlijke groei-mindset ligt onder het stof van negatieve gedachten op je te wachten. Zo’n groei-mindset leert je jezelf heel goed kennen en anticiperen op de uitdagingen van het leven.

Hoe zet ik negatieve gedachten uit?

De eerste stap om van je negatieve gedachten te leren en je groei-mindset te activeren is door zelfreflectie. Vraag je bij het overdenken van de dag of week af hoe het met je gaat, wat voor gedachten er door je hoofd zijn gegaan, wat je voelt en wat jouw gevoelens en emoties voor je betekenen?

Zelfreflectie en mindfulness is de basis van waaruit wij als Life coaches werken. Jouw Life coach helpt je om jouw negatieve gedachten te ontrafelen, begeleid je om de oorzaak aan te pakken en helpt je met het bedenken van oplossingen die goed voelen en dus bij jou passen.

Bij het verder ontwikkelen van jouw groei-mindset creëer je samen met je Life coach meer lichaamsbewustzijn en ontwikkel je je intuïtie. Dit is jouw eigen vermogen om adequaat te anticiperen op moeilijke situaties in je leven, waardoor negatieve gedachten geen kans krijgen.

Aan de slag met zelfreflectie

Voor zelfreflectie heb je meer lichaamsbewustzijn nodig. Download ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’ en wij brengen je, stap voor stap, een laagje dieper om te ontdekken wat zich vanbinnen bij jou afspeelt.

Jouw groei-mindset benutten?

Onze Life coaches staan voor je klaar om je erbij te begeleiden. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.