Lifecoach logo

Hoe kan ik verwachtingen loslaten?

Verwachtingen hebben we allemaal. We verwachten bepaalde dingen van onszelf, van onze geliefden en van onze interacties met de wereld om ons heen. Maar als die verwachtingen te hoog zijn of niet uitkomen, kan dat leiden tot gevoelens van teleurstelling, frustratie en zelfs woede. Hoewel het heel natuurlijk en normaal is om verwachtingen te hebben, is je ervan bewust worden en werken aan het managen van je eigen verwachtingen, goed zijn voor zowel de geestelijke- als de lichamelijke gezondheid.

Waarom heb ik hoge verwachtingen?

Hoge verwachtingen kunnen worden gedefinieerd als het stellen van onrealistische doelen of normen voor jezelf of anderen waaraan niet kan worden voldaan. Ze komen vaak voort uit een eerder meegemaakte teleurstelling – in jezelf of in iemand anders – en dit gevoel kan ertoe leiden dat je steeds hogere normen gaat stellen in een poging dit te voorkomen. Onvervulde verwachtingen zijn bijna altijd de hoofdoorzaak van de druk die we onszelf en anderen opleggen; ze creëren een omgeving waarin falen geen optie is, maar waarin succes ook onwaarschijnlijk is.

Hoe kan ik verwachtingen loslaten?

De eerste stap in het loslaten van je verwachtingen is vaststellen wat jouw verwachtingen zijn en waarom je ze hebt. Om je bewust te worden van je verwachtingen heb je lichaamsbewustzijn nodig. Voel je teleurstelling of twijfel, vraag jezelf dan af waarom je dit voelt en wat je had verwacht. Is het ook valide dat je dit verwacht? Ligt er wellicht faalangst ten grondslag aan je verwachtingen? Zodra je de bron van je verwachtingen kent, kun je beginnen te werken aan het loslaten ervan. Samen met je Life coach kun je de bron van je verwachtingen doorgronden en onderliggende oorzaken en gevoelens transformeren. Samen bespreek je welke realistische doelen je vooruitgang helpen, zonder jezelf of anderen overmatig onder druk te zetten.

Hoe om te gaan met verwachtingen?

Daarnaast is het ook belangrijk om te erkennen dat dingen soms niet lopen zoals je gepland hebt en dat is helemaal oké. Wanneer je teleurstellingen moeilijk kunt accepteren is onze holistische werkwijze bijzonder effectief. Daarnaast is het stellen van grenzen voor jezelf en anderen belangrijk om je verwachtingen te leren managen. Om duidelijke grenzen te kunnen stellen moet je weten hoe jij bepaalt wat acceptabel gedrag is. Het zorgt ervoor dat alle betrokkenen weten wat er van hen verwacht en wat niet getolereerd wordt. Duidelijke en geweldloze communicatie is daarbij essentieel.

Inzicht krijgen in verwachtingen van jezelf en anderen is uiterst belangrijk voor zowel onze geestelijke gezondheid als ons welzijn. Onze Life coaches helpen je om jouw verwachtingen helder te krijgen, zodat je gaat inzien welke onrealistische normen je nastreeft. Werken aan de druk van verwachtingen helpt je om overweldigt te voelen door de druk en de onvermijdelijke teleurstelling die erop volgt.

Waar het om gaat is dat je een leven nastreeft die vreugde geeft in plaats van stress. En wie weet beter wat goed voor jou is, dan jijzelf?! Ga samen met je Life coach aan de slag met realistische doelen, creëer samen positieve ervaringen en vergroot je zelfvertrouwen voor het managen van je hoge verwachtingen.

Meer weten?

Onze Life coaches staan voor je klaar om je te begeleiden in het loslaten van verwachtingen. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Meer lichaamsbewustzijn creëren? Download ons ebook hier: ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’

Geplaatst in Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.