Lifecoach logo

Hoe kun je minder perfectionistisch zijn?

Heb je ooit in de spiegel gekeken en gedacht: “Waarom ben ik zo’n perfectionist?” Zo ja, dan ben je niet de enige. In de snelle en drukke wereld van vandaag kan het gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in een reeks van dingen perfect willen hebben. Dit kan leiden tot angst en andere negatieve gevoelens die je leven negatief beïnvloeden. Lees verder om te ontdekken hoe je minder perfectionistisch kunt worden en meer van het leven kunt genieten.

Wat is de valkuil van perfectionisme?

Voordat we ingaan op hoe je minder perfectionistisch kunt worden, kijken we eerst eens naar de valkuilen van perfectionisme. Een belangrijke valkuil van perfectionisme is dat het kan leiden tot uitstelgedrag. Omdat mensen wachten tot alles perfect is voordat ze actie ondernemen, leidt dit tot gemiste kansen en verspilde tijd en energie. Perfectionisten doen ook vaak langer over taken dan nodig, omdat ze alles perfect gedaan willen hebben. De druk die gepaard gaat bij het tot perfectie leiden, kan ook uiterst stressvol zijn en schadelijk voor de geestelijke gezondheid. Een burn-out en depressie liggen op de loer.

Niet alleen kan perfectionisme leiden tot psychische klachten, het kan ook leiden tot lichamelijke problemen als bijvoorbeeld eetstoornissen. Met name in onze huidige tijd waarin veel jongeren onderhevig zijn aan een grote druk door met name sociale media, wordt deze vorm van perfectionisme een steeds groter wordend probleem.

Kan je perfectionisme afleren?

Perfectionisme heeft vooral te maken met zelfvertrouwen. Omdat het nooit goed genoeg is, is er een continu gevoel van falen of onzekerheid aanwezig. Dit streven naar perfectie is dus meestal een uiting van een onderliggend probleem of behoefte.

Om perfectionisme af te leren is acceptatie van jezelf zoals je nu bent, met al je gebreken, heel belangrijk. Jezelf accepteren zoals je bent helpt zelfcompassie te bevorderen, wat de sleutel is tot het overwinnen van perfectionisme.

Daarnaast moet je beseffen dat perfectie niet bestaat – het is een illusie. Streven naar goed is goed genoeg, in plaats van absolute perfectie, zal je in staat stellen vooruitgang te boeken zonder voortdurend te streven naar onbereikbare doelen die alleen maar tot frustratie leiden.

Waarom ben ik zo perfectionistisch?

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan perfectionisme. In de basis gaat het over onzekerheid, dus dat is iets waaraan je zal moeten werken. Zelfvertrouwen ligt niet ergens op een plank, wat zomaar tot je beschikking kan zijn. Minder perfectionistisch worden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen gaat dus ook niet van de ene op de andere dag.

Onze werkwijze is erop gericht om je te begeleiden naar een goed zelfbeeld, zelfwaardering en zelfvertrouwen. Als je aan de slag wil om je perfectionisme te verminderen, staan onze Life coaches voor je klaar om je te begeleiden op een positieve- en holistische manier waardoor je jezelf steeds beter leert kennen én gaat accepteren. Samen met je Life coach bespreek je de mogelijkheden. Hij of zij is er om je met volle aandacht, vertrouwen en geduld in te begeleiden.

Onze Life coaches richten zich op het proces in plaats van op het resultaat. Elke Life coachsessie brengt je dichterbij:

  1. Je geen zorgen maken over wat anderen van jou of je werk vinden of zeggen
  2. Het stellen van realistische doelen
  3. Controle loslaten en werk uit handen durven geven
  4. Accepteren en leren van dingen die minder goed gaan

 

Onze manier van werken is naast een vorm van zelfzorg, wat uiteindelijk je productiviteit zal vergroten en verbeteren, ook een manier om jouw potentieel te ontplooien.

Samen met je Life coach werk je aan het verkrijgen van inzichten in de verwachtingen van jezelf en anderen en het leert je hoe belangrijk het is om onvolkomenheden bij jezelf en je omgeving niet alleen te accepteren, maar ook te omarmen. Dit is essentieel voor het ontwikkelen van gezonde relaties, zowel in je eigen geest als met de mensen met wie je dagelijks omgaat.

Wil jij minder perfectionistisch zijn?

Onze Life coaches begeleiden mensen om hun persoonlijke belemmeringen te overwinnen, dus ook perfectionisme. Het is oké om niet perfect te zijn!

Maak vandaag dus nog een afspraak met jouw Life coach, zodat je vrijer kunt gaan leven zonder de stress of druk die gepaard gaat met te hard proberen of te veel verwachten van jezelf of anderen om je heen!

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.