Lifecoach logo

Ik ben bang voor verandering

We zijn allemaal wel eens bang voor verandering. Misschien wil je graag een nieuwe baan of een andere levensstijl. Of je bent op zoek naar nieuwe ervaringen, maar je durft de nodige stappen niet te zetten omdat je bang bent voor het onbekende. Het is heel normaal als het spannend voelt. Maar als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan het je flink in de weg zitten. In dit artikel gaan we in op waarom we bang zijn voor verandering en hoe je deze angst kunt overwinnen.

Waarom ben ik zo bang voor verandering?

Angst voor verandering kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen zijn bang dat ze hun huidige situatie zullen verliezen, zoals hun baan, relatie of status. Anderen zijn bang voor het onbekende, voor het niet weten wat er gaat gebeuren als ze verandering aanbrengen in hun leven. Het kan ook zijn dat je bang bent om te falen als je iets nieuws probeert. Deze factoren kunnen leiden tot een gevoel van angst, waardoor je jezelf belemmert om stappen te nemen om te veranderen.

Hoe overwin je de angst voor verandering?

Als je wilt leren omgaan met de angst voor verandering, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat erger is: vastzitten in een situatie waar je niet tevreden mee bent, of het risico nemen om te veranderen en te groeien? Maak een lijst van de voor- en nadelen van de verandering die je wilt aanbrengen, en weeg de risico’s tegen de voordelen af. Wees daarbij realistisch. Het beeld wat wij van verandering in ons hoofd hebben is vaak groter of erger dan het in werkelijkheid is. Dus vraag jezelf af wat er echt kan gebeuren als je stappen zet om te veranderen, en wat je daadwerkelijk zou verliezen.

Wat moet je doen als je bang bent voor de toekomst?

Het kan moeilijk zijn om je angsten onder ogen te zien en de stappen te zetten om te veranderen. Onze Life coaches kunnen je helpen om deze angsten te benoemen en je te begeleiden bij het nemen van stappen om te veranderen. Het is belangrijk om te beginnen met kleine stappen, zoals het proberen van nieuwe activiteiten die niet te veel risico met zich meebrengen. Als je merkt dat je angstig wordt, ga dan niet vechten tegen deze angst, maar probeer je te focussen op de positieve uitkomst en de redenen waarom je wilt veranderen.

Waarom is verandering eng?

Wat is het belang van je angst onder ogen zien, vraag je je wellicht af? Laten wij eerst inzoomen op wat er gebeurt als je het niet doet. Alles en iedereen is aan verandering onderhevig en verandert, of je het nu wilt of niet. Als jij je angsten niet onder ogen durft te zien, ga je de boot missen en zal je je op den duur beperkter, ongezonder en/of ongelukkiger gaan voelen. Daarom is het van belang om je angsten onder ogen te gaan zien. Wil jij je vrij voelen om te gaan en staan waar je wilt? Jij wilt je toch geen zorgen meer hoeven maken, maar je vitaal en gelukkig voelen?

Wat zijn de voordelen van je angsten onder ogen zien?

Als je eenmaal stappen hebt gezet om je angsten onder ogen te zien en te veranderen, merk je al snel dat de angst die je voelt in je gedachten vaak veel groter wordt, dan het daadwerkelijk is.

Een ander voordeel om je angsten onder ogen te komen is dat verandering nieuwe ervaringen, kansen en mogelijkheden met zich meebrengt. Je gaat groeien, waarbij je jezelf ontwikkelt op manieren die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden. De mensen om je heen gaan deze verandering opmerken en je positief complimenteren. Je zal merken dat het onder ogen komen van je angsten je kracht en zelfvertrouwen geeft, waarbij onze Life coaches er zijn om je te begeleiden bij elke stap die je neemt.

Hoe heet angst voor verandering?

De benaming voor angst voor verandering is: Methathesiofobie of tropofobie.

Als je wilt veranderen is het fijn als je een ondersteunend netwerk hebt tijdens de verandering. Dit kan familie of vrienden zijn, evenals onze professionele Life coaches. Het hebben van mensen om je heen om op terug te vallen helpt je om je angsten te overwinnen en het stelt je in staat om te groeien en te ontwikkelen.

Angst voor het onbekende

Het is normaal om angst voor verandering te hebben, maar als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan het je belemmeren om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Allereerst is het belangrijk om je angst te begrijpen. Angst is een signaal van je lichaam dat ervoor zorgt dat jij veilig bent en blijft. Jouw angst wil dat jij blijft doen wat je doet, omdat je dit kent. Dat wat je kent voelt veilig. Maar iets wat veilig voelt hoeft niet óók goed voor je te zijn.

Bijvoorbeeld: Er zijn genoeg mensen die blijven in een situatie van huiselijk geweld. Niet omdat het zo fijn is, maar omdat zij dit kennen, weten dat zij het geweld kunnen incasseren en zich daardoor veilig voelen. Om uit zo’n situatie te stappen is veel lef en moed nodig.

Hoe bevrijd je je van angst voor verandering?

Ook voor jou geldt dat je lef en moed nodig hebt om je angsten onder ogen te zien. Maar geloof mij, die lef en moed heb je. Als jij, net als ik toen, je angsten onder ogen gaat zien, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en geeft het je de kracht om verdere stappen te zetten. Om te kiezen voor verandering geef je jezelf de kans om te groeien en nieuwe ervaringen op te doen die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden. Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk is als jij jouw angst overwonnen hebt? Dat is wat je wilt, toch?

Het enige wat jij nodig hebt is de wil om te veranderen. Samen met jouw Life coach ga je aan de slag en helpen zij je waar nodig. Vanzelfsprekend moet je de stappen zelf nemen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij zijn er voor je, wij helpen je bepalen welke stappen je neemt en begeleiden je daarbij. Alles gaat op jouw manier en in jouw tempo.

Jouw volgende stap

Jij bent niet voor niets tot hier gekomen met lezen, jij bent klaar voor jouw volgende stap! Maak daarom kennis met jouw persoonlijke Life coach. Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of stuur ons een email en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in angst, Geen categorie, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.