Lifecoach logo

Ik ben overspannen

Veel mensen vinden het lastig om de tekenen van overbelasting te herkennen. Wij denken vaak dat hard werken een teken van toewijding is en daarom een goede zaak, maar het kan snel overweldigend worden. Jezelf overwerken kan leiden tot emotionele uitputting, slechte slaappatronen, concentratieverlies en zelfs negatieve gevoelens. Overspannen? Wat nu?

Hoe weet je dat je overspannen bent?

De eerste stap naar herstel is het herkennen wanneer je overspannen bent. Veel voorkomende tekenen die je kunt ervaren zijn slaapproblemen of overmatige vermoeidheid gedurende de dag, verlies van concentratie of focus op taken, je voortdurend gestrest of overweldigd voelen door werkgerelateerde taken, moeite hebben met het onderhouden van relaties met collega’s of vrienden door gebrek aan tijd of energie, en het ervaren van lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn of buikpijn door stress.

Wat gebeurt er in je hoofd als je overwerkt bent?

Als je overwerkt bent beginnen je cognitieve vermogens er ook onder te lijden. Dit betekent dat je besluitvaardigheid wordt aangetast, omdat je informatie niet effectief kunnen verwerken zoals je dat normaal zou doen. Je wordt ook vatbaarder voor het maken van fouten door gebrek aan concentratie en aandacht. Bovendien worden je emoties vluchtig; je kan stemmingswisselingen ervaren van het ene moment overgelukkig tot het volgende moment depressief. Tenslotte lijdt ook je geestelijke gezondheid eronder; depressie en angst komen vaak voor als mensen gedurende langere tijd met te veel stress te maken hebben.

Wat moet je doen als je overspannen bent?

Als je denkt dat je last hebt van te veel stress door overbelasting van je werk of door andere situaties is het belangrijk dat je meteen stappen onderneemt om je situatie te verbeteren.

Onze Life coaches zijn er om met je te praten over wat jou bezighoudt en begeleiden je in een aanpak van je werkdruk en stressniveau.

Natuurlijk kun je naar je huisarts gaan en praten over de symptomen. Je huisarts zal je waarschijnlijk vertellen dat je tijd voor jezelf moet nemen, dat je dingen moet gaan doen die je leuk vindt en zal daarbij het belang van een goede nachtrust onderschrijven. Wij noemen dit symptoombestrijding. Naast dit alles is het veel belangrijker om te ontdekken wat de oorzaak is van jouw overspannen zijn:

Hoe komt het dat je je zo druk maakt over werk of andere zaken?

Draag je veel verantwoordelijkheid? Durf je om hulp te vragen?

Zeg je ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen?

Als je één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is het raadzaam om contact op te nemen met één van onze Life coaches. Samen met jouw Life coach ga je op zoek waarom jij doet wat je doet. Je ontdekt ingesleten, negatieve patronen die eraan bijdragen dat jij overspannen bent.

Samen met je Life coach ga jij aan de slag om die patronen te veranderen. Stap voor stap, op een tempo en manier die past bij jou. Nieuwe patronen zorgen ervoor dat je langzaam uit jouw overspannen situatie klimt en nog belangrijker, je voorkomt terugval.

Wat je nog meer kan doen bij overspannen

Zorg er bovendien voor dat je elke nacht voldoende slaap krijgt (minstens 7 uur) en maak elke dag tijd voor jezelf – dit kan van alles zijn: een boek lezen of een wandeling buiten maken – om jezelf tijd te geven weg van je werkverantwoordelijkheden, zodat je lichaam de tijd heeft om uit te rusten en zich goed op te laden. Vergeet tenslotte de voeding niet – het eten van gezonde maaltijden is voor iedereen goed, maar zeker als je overspannen bent. Zorg ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om weer op adem te komen.

Lees ook eens ons artikel ‘Hoe kom je uit een depressie,’ of onze andere interessante informatieve artikelen.

Liever direct aan de slag?

Als je nu proactief stappen onderneemt om je patronen te veranderen, kun je ervoor zorgen dat jouw stress afneemt en situaties kunnen veranderen. Zorg er dus voor dat je geestelijke gezondheid de hoogste prioriteit heeft! Als je nu voor jezelf zorgt, kun je er later voor zorgen dat je energie hebt voor andere uitdagingen die het leven je stelt!

Vul daarom direct hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Stress, Werkgever

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.