Het verlies van een moeder kan een van de meest ingrijpende ervaringen zijn die iemand meemaakt. Veel vrouwen voelen vaak een diepe verwantschap met hun moeder, en wanneer zij overlijdt, kan dit een golf van emoties en mentale klachten veroorzaken. Denk jij vaak: ‘Ik mis mijn moeder nog steeds?’ Dit artikel is bedoeld om je te helpen begrijpen waarom dit verlies je zo raakt en hoe je daarmee om kunt gaan.
Het overlijden van een moeder kan een brede reeks aan emoties oproepen, waaronder verdriet, boosheid, schuldgevoelens en zelfs opluchting, bijvoorbeeld als zij lang heeft geleden. Je kunt je ook verdoofd of in shock voelen. Deze gevoelens zijn allemaal normaal. Iedereen ervaart het verlies van een moeder anders, en het is belangrijk dat je je emoties erkent en accepteert.
Hoe lang duurt rouwen om je moeder?
Na haar overlijden volgt, als het goed is, een periode van rouw. Rouwen is belangrijk, omdat dit je als het ware helpt om emotioneel los te komen van je moeder, waardoor je de liefde die je voor je moeder voelde en de band die jullie hadden, een plek kan geven. Rouwen is een zeer persoonlijk proces en er is geen vastgestelde tijdsduur.
Sommige mensen kunnen na enkele maanden weer hun dagelijkse routine oppakken, terwijl anderen jaren nodig hebben om het verlies te verwerken. Mis je je moeder nog steeds? Onthoud dat het belangrijk is en vooral oké is om de tijd te nemen die je nodig hebt. Geef jezelf de ruimte om te rouwen en zoek steun bij vrienden, familie, of een professional als dat nodig is.
Wat is een uitgesteld rouwproces?
Er zijn veel mensen die niet over het verlies van hun moeder lijken heen te komen. De band met een moeder is voor veel mensen heel speciaal en vooral hecht. Zij heeft je gebaart en je zat letterlijk met de navelstreng aan haar vast. Wanneer een moeder overlijdt wordt die hechtingsband verbroken, waardoor je je emotioneel alleen of in de steek gelaten kan voelen.
Problemen ontstaan vaak wanneer er onvoldoende aandacht gegeven wordt aan het rouwproces en men vooral probeert sterk te zijn en te blijven. Het leven gaat tenslotte gewoon door na het overlijden van je moeder. Wanneer er onvoldoende aandacht wordt besteed aan een rouwproces, dan kan het overlijden van een moeder op een later moment problemen geven.
Hoe kan een Life coach helpen bij het verlies van mijn moeder?
Veel mensen willen ‘sterk zijn’ om hun leven opnieuw op te pakken en er invulling aan te geven. Bij mensen die nog steeds hun moeder missen, kan het sterk moeten zijn veel van van hen vergen. Vaak zijn de mensen die bij ons komen, een lange periode sterk gebleven, waarbij zij hun eigen gevoelens genegeerd of weggestopt hebben. Zij ondervinden, soms zelfs jaren na het overlijden van hun moeder, alsnog problemen door het gemis van hun moeder. Het ‘sterk zijn’ lukt niet meer en daarmee lijkt het gemis van hun moeder een steeds grotere rol te gaan spelen.
Soms kan, met het overlijden van een moeder, een diep gevoel van basis veiligheid wegvallen. Dit kan problemen geven als onzekerheid en emotionele instabiliteit, maar ook gevoelens van in de steek gelaten worden of van eenzaamheid kunnen de kop opsteken.
Deze mensen komen bij ons terecht. Onze Life coaches zijn opgeleid om mensen te begeleiden in een proces van emotionele onthechting en leren emotioneel op eigen benen te staan. Vaak zet dit alsnog een rouwproces in gang.
Hoe kom je over het verlies van je moeder?
Hoewel het mogelijk is om volledig over het verlies van je moeder heen te komen en uitsluitend liefde te voelen als je aan haar denkt, geven wij je enkele tips die je kunnen helpen om met het verlies van je moeder om te gaan:
- Erken je gevoelens: geef jezelf toestemming om te rouwen. Praat over je gevoelens met vertrouwde mensen of schrijf ze op.
- Zoek steun: steun van vrienden, familie, een rouwtherapeut of Life coach kan enorm helpen.
- Herinner je moeder: Creëer rituelen of tradities om haar te herinneren. Dit kan je helpen om je verbonden te blijven voelen.
- Zorg voor jezelf: fysieke zelfzorg zoals voldoende slaap, gezond eten en lichaamsbeweging kan je algemene emotionele welzijn verbeteren.
- Wees geduldig: geef jezelf de tijd om te helen. Rouw verloopt in fasen en het is oké om je soms beter en soms slechter te voelen.
Hoe moet ik verder leven zonder mijn moeder?
Vlak na het overlijden van je moeder kan het vinden van een nieuw normaal uitdagend zijn. Als je je moeder nog steeds mist is het belangrijk om geleidelijk aan weer deel te nemen aan activiteiten die je plezier geven en betekenisvol voor je zijn. Creëer nieuwe routines en blijf sociaal betrokken bij je omgeving. Het is belangrijk om te blijven communiceren met degenen om je heen en hulp te zoeken als je je overweldigd voelt.
Wat moet je doen als je je moeder mist?
Geef bij gevoelens als ‘ik mis mijn moeder nog steeds, uiting aan deze gevoelens. Probeer een activiteit te doen die je aan haar herinnert. Dit kan variëren van het bekijken van foto’s, het schrijven van een brief aan haar, het koken van haar favoriete gerecht, of het bezoeken van een plek die speciaal voor jullie was. Deze rituelen kunnen je helpen om uiting te geven aan je gevoelens en zodoende de band die je met je moeder had een plek te geven. Blijft het gemis en heb je niet het gevoel dat je er beter mee om kan gaan, neem dan contact met ons op om te bespreken of één van onze Life coaches iets voor je kan betekenen.
Hoe weet je of een overledene bij je is?
Veel mensen vinden troost in het gevoel dat hun overleden geliefde nog bij hen is. Dit kan zich uiten in dromen, het gevoel van aanwezigheid, of kleine tekenen in het dagelijks leven. Of je nu gelooft dat dit echte contacten zijn of simpelweg een manier voor je onderbewuste om troost te vinden, het kan helpen om je beter te voelen.
Waarom ben ik zo moe van rouw?
Rouwen kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Het verwerken van verdriet kost veel energie en het kan je slaap en eetlust beïnvloeden. Maar ook het proberen sterk te blijven kost veel energie. Dit alles kan, zeker op langere termijn, voor neerwaartse gevoelens gaan zorgen. Daarom is goed voor jezelf zorgen door voldoende te rusten, gezond te eten en regelmatig te bewegen heel belangrijk. Geef jezelf de tijd om te rusten en te herstellen bij het verlies van een dierbare.
Emotionele veerkracht ontwikkelen na verlies van je moeder?
Het verliezen van je moeder kan een van de moeilijkste dingen zijn die je kunt meemaken. Het is dan ook normaal om een breed scala aan emoties te voelen en tijd nodig te hebben om te helen.
Wanneer je merkt dat het je niet zelfstandig lukt om weer plezier in je leven te krijgen, neem dan contact op met één van onze Life coaches. Zij begeleiden je in een proces naar het ontwikkelen van emotionele veerkracht, waardoor je weer van het leven kan genieten na het overlijden van je moeder.
Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Verdriet