Lifecoach logo

Kom op zeg, dat pik je toch niet?

Er zijn maar weinig vrouwen die hun ongenoegen durven uiten. Veel te vaak laten we dingen gewoon gebeuren, schikken in ons lot en proberen ermee te dealen. Maar vrouwen willen van invloed zijn en zullen dus voor zichzelf moeten opkomen. Kom op zeg, dat pik je toch niet?!

Als we samen door het bos lopen vertelt ze mij dat ze een vervelende week achter de rug heeft. Ze is onder behandeling in het ziekenhuis en moest daar afgelopen week zijn voor een onderzoek. Na allerlei vragenlijsten te hebben ingevuld, volgde er nog een gesprek met de specialist.

Teleurstelling

In haar moeilijke zoektocht naar de juiste diagnose en medicatie rijzen er allerlei vragen. Na afloop schuift ze verwachtingsvol bij de specialist aan tafel. Al na tien minuten verklaard hij dat ze moeten wachten op de uitslag. Vervolgens staat hij op, geeft haar een hand en vertrekt. Haar verbouwereerd achterlatend. Eenmaal thuis is ze pisnijdig en verdrietig. Boos valt ze uit tegen haar man die haar woede probeert te sussen. Moedeloos vertelt ze mij dat ze moet proberen dit voorval naast zich neer te leggen.

In eerste instantie hoor ik allerlei dingen die ze zou moeten; rustig blijven, positief denken etc. Maar omdat ik doorvraag hoor ik wat er werkelijk speelt. Ze blijkt teleurgesteld in de specialist. Niet zozeer om wat hij zei, maar vooral om wat hij deed. Tijdens dat korte gesprek vroeg hij hoe het met haar ging, dus vertelt ze hem dat ze het moeilijk vindt. Daarop kapt hij het gesprek af, staat op en vertrekt. We staan stil en ik kijk haar aan. Met een zakdoek dept ze een traan van haar wang en zegt weer: ‘het is moeilijk, maar ik moet het naast me neerleggen.’ En zo hoor ik hoe ze schikt in haar lot.

Binnenkort spreekt ze deze specialist weer en ik vraag aan haar: “Nou, hoe zit jij daar dan volgende keer aan tafel?” Met sarcasme in haar stem spreekt ze haar ongenoegen uit. Het maakt haar sceptisch, maar ook verdrietig want ze staat er dus alleen voor. En dat maakt het zo moeilijk.

Kill the monster when it’s small

Met extra hulp en mijn uitgebreide vragen, lukt het haar uiteindelijk te formuleren wat ze graag zou willen; Ze wil meer tijd en aandacht van de specialist, zodat zij haar vragen kan stellen. Een zucht bevestigt haar opluchting. Ze besluit om haar vragen op te schrijven en meer tijd van de specialist te vragen. In een mini rollenspel speel ik de advocaat van de duivel en oefenen we dit. Nu zij weet wat ze wil, ben ik verbaasd over hoe goed zij haar wensen kan doorzetten.

Als je dit zo leest, lijkt de oplossing zo simpel. Maar blijkt het monster achteraf niet altijd kleiner dan je dacht? Hoewel de oplossing simpel lijkt, is het vinden van die oplossing dat zeker niet. Als je niet bekend bent met je eigen gevoel, niet hebt geleerd dit te verwoorden en te uiten, moet het echt van ver komen. Er spelen zoveel gevoelens en emoties, dan kom je er in je eentje niet uit. En dat kan heel frustrerend zijn.

Dus werk ik samen met haar stap voor stap aan meer lichaamsbewustzijn om inzicht te krijgen in haar gevoelens. Ze krijgt huiswerk mee om dit te leren verwoorden. Dit gaat haar helpen om eerder in te grijpen, voordat een monster te groot wordt.

Voor jou

Velen van ons hebben geleerd om gevoelens en emoties te negeren en te schikken in je lot. Hoe vaak spreek jij werkelijk uit wat je dwars zit? Wat doe jij als je boos bent? Ben jij een kei in het bagatelliseren van je teleurstellingen? Slik jij je tranen weg en schik je? Wees je ervan bewust dat daarmee ‘het monster’ niet weg is! En negatieve gevoelens en emoties blijven. Dus in plaats van je te schikken in je lot, is het beter iets met dat monstertje te doen. Zowel in je leven als in je ondernemerschap geldt; ‘Kill the monster when it’s small.’ Doe je het niet, dan wordt je situatie steeds ingewikkelder en moeilijker en zal het monster uiteindelijk zijn full size bereiken.

Monsters?! Veel van mijn zakelijke- en privé monsters hadden hun full size bereikt. Toen ik deze eenmaal recht in de ogen keek, bleken zij veel kleiner dan ik dacht en losten op waar ik bij stond. En wist je dat ze altijd een waardevolle les bij zich hebben? Nu zijn er tijden dat ik ze mis, maar over het algemeen hoef ik niet lang te wachten of er is er weer een om mee te dealen.

Kom op zeg, dat pik je toch niet?! De wereld verandert en de tijd dat wij vrouwen moesten schikken in ons lot is definitief voorbij. Kill the monster when it’s small. Ik help je bij het vinden van je monster, help je deze in de ogen te kijken en je situatie op te lossen. Wil je ergens over met mij van gedachten wisselen? Stuur me een mail dan help ik je op weg.

Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven? Ik kijk uit naar je reactie in het veld hieronder. Help mij meer mensen te bereiken en DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Keep it simpel!

Astrid

Geplaatst in Ambitie, Persoonlijk leiderschap, Succes, Vrouw, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.