Lifecoach logo

Tips om assertiever te worden

Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid die ons leven verbetert. Het helpt je om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen en je behoeften te uiten. Als je het moeilijk vindt om assertief te zijn, ben je niet alleen. Veel mensen hebben moeite met het uiten van hun gevoelens en behoeften. Maar er is goed nieuws: assertiviteit is een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen. In dit artikel geven wij je tips om assertiever te worden en jezelf beter te kunnen uiten.

Welke 5 tips zou je iemand geven die het moeilijk vindt om assertief te zijn?

Ken jezelf en weet wat je wilt

Een belangrijke stap om assertiever te worden is het kennen van jezelf. Weet wat je wilt en wat belangrijk voor je is. Als je duidelijk voor ogen hebt wat jouw behoeften en grenzen zijn, wordt het makkelijker om voor jezelf op te komen. Maak een lijst van wat belangrijk is voor jou en oefen met het verwoorden van je wensen en behoeften.

Hoe oefen je assertiviteit?

Assertiviteit gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Oefen met het gebruik van een assertieve toon en taalgebruik. Gebruik ik-boodschappen en vermijd beschuldigingen. Wees eerlijk en direct, maar respectvol. Het is belangrijk om naar de ander te luisteren en open te staan voor feedback.

Hoe word ik meer assertief?

Werk aan je zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen vormt vaak het obstakel om assertief te zijn. Dus werk aan je zelfvertrouwen. Onze Life coaches zijn uitermate geschikt om je te helpen ontdekken wat jouw sterke kanten zijn. Zij laten je zien dat je trots kunt zijn op je prestaties en begeleiden je zodat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken. Door de gesprekken met jouw Life coach leer je stap voor stap uit je comfortzone gaan en nieuwe uitdagingen aangaan.

Zeg nee wanneer het nodig is

Voor veel mensen is het moeilijk om nee te zeggen. Maar grenzen stellen en nee zeggen is essentieel om assertiviteit te bewerkstelligen. Samen met jouw Life coach leer je nee te zeggen wanneer er teveel van je gevraagd wordt, wanneer je iets niet wilt of wanneer het niet goed voor je is. Zij helpen je dit duidelijk en respectvol te communiceren.

Hoe word je kalm en assertief?

Zie fouten als leermomenten

Niemand is perfect. We maken allemaal wel eens fouten. Maar het is belangrijk om hier positief mee om te gaan. Lifecoaching helpt je te leren van je ‘fouten’ uit het verleden, ruim je onzekerheden op en weet je hoe je in het vervolg anders kan doen. Daarom helpen deze lessen je om te groeien en jezelf te verbeteren.

Wil jij sterker in je schoenen staan?

Assertief zijn is een belangrijke vaardigheid die je helpt om voor jezelf op te komen en je behoeften te uiten. Assertief durven opstellen kan je leren. Wanneer jij jezelf kent, oefent met assertieve communicatie, werkt aan je zelfvertrouwen, nee durft te zeggen en leert van je ‘fouten’ uit het verleden, dan sta je vele malen sterker in je schoenen.

Je doet er goed aan om onze Life coaches te leren kennen. Zij staan voor je klaar om je te helpen aan bovengenoemde punten te werken. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Bewustwording, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.