Lifecoach logo

Wat te doen als je met tegenzin naar je werk gaat?

Het gebeurt ons allemaal wel eens, dat gevoel van “ik heb er echt geen zin in vandaag”. Maar als dit gevoel vaker voorkomt en langer duurt, kan het een teken zijn dat er iets mis is op het werk. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie, stress en zelfs depressie. Als je met tegenzin naar je werk gaat, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is en stappen te ondernemen om het aan te pakken.

Hoeveel mensen gaan met tegenzin naar hun werk?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers in Nederland niet gelukkig is op het werk. Bijna een kwart van deze werknemers zegt met tegenzin naar het werk te gaan, veel te piekeren en continu stress te ervaren. En dan te bedenken dat met plezier naar je werk gaan kan zorgen voor o.a.:

  • Een hogere productiviteit
  • Een gevoel van trots op het werk
  • Meer voor elkaar willen doen
  • Elkaar vertrouwen
  • Een goede sfeer

Zeker voor werkgevers is verbetering van het welzijn van medewerkers een belangrijk aandachtspunt. Gemotiveerde mensen zijn productiever, verminderen het verzuim, waardoor er onderaan de streep meer geld overblijft.

Wat moet je doen als je met tegenzin naar je werk gaat?

Analyseer de oorzaak

Als je niet gemotiveerd bent op het werk, is het belangrijk om de oorzaak daarvan te achterhalen. Is de werkdruk te hoog is of is er geen uitdaging meer? Wordt er gepest op de werkvloer of is er een vervelende werksfeer? Heb je een moeilijke relatie met collega’s die je tegenwerken? Als je weet wat de oorzaak is, kun je gerichte stappen nemen om het probleem aan te pakken. Maak een lijst van de dingen die je niet leuk vindt en probeer voor elke oorzaak een oplossing te vinden.

Wat te doen als je geen zin hebt om te gaan werken?

Praat met je werkgever

Als je vindt dat er iets mis is op het werk, is het belangrijk om erover te praten. Maak een afspraak met je werkgever om te bespreken wat er aan de hand is en hoe het opgelost kan worden. Vaak heeft de werkgever geen idee dat er problemen zijn en kunnen ze actie ondernemen om de werksfeer te verbeteren, meer uitdaging te bieden of de werkdruk te verlagen. Als je niet met je werkgever kunt praten, kun je altijd terecht bij een vertrouwenspersoon. Ook onze Life coaches kunnen je helpen en begeleiden naar een plan van aanpak.

Houd je doelen voor ogen

Als je met tegenzin naar je werk gaat, kan het helpen om je doelen voor ogen te houden. Waarom ben je hier begonnen? Wat wil je bereiken met je werk en hoe kan je werk bijdragen aan je persoonlijke doelen? Door te weten waar je naartoe wilt, kun je jezelf blijven motiveren en heb je het gevoel dat je bezig bent met iets zinvols.

Creëer een gezonde werk-privébalans

Een reden waarom mensen met tegenzin naar hun werk gaan, kan zijn omdat er geen balans is tussen werk en privé. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en je werk niet mee naar huis te nemen. Creëer tijd voor hobby’s, sporten of vrienden en familie. Door je leven in balans te houden, kun je jezelf opladen en genoeg energie hebben om het werk te doen dat je moet doen.

Overweeg een carrièreverandering

Als je echt niet gelukkig bent op het werk en alle bovenstaande tips niet helpen, kan het tijd zijn om na te denken over een carrièreverandering. Dit is geen makkelijke beslissing, maar als je het gevoel hebt dat je vastzit in een dode baan die je niet gelukkig maakt, kan het de beste keuze zijn. Praat met een loopbaancoach om te zien wat je opties zijn en hoe je jezelf kunt voorbereiden op een nieuwe carrière.

Wat als je niet meer naar je werk wil?

Als je met tegenzin naar je werk gaat en dit duurt al geruime tijd, neem deze klacht serieus. Je bent niet de enige. De meeste mensen brengen vaak meer tijd door op het werk, dan thuis. Neem daarom jouw gezondheid serieus en achterhaal de oorzaak van met tegenzin naar je werk gaan.

Wanneer bovenstaande tips onvoldoende of slechts tijdelijk effect hebben of je durft geen stappen te ondernemen, praat eens met één van onze Life coaches. Zij helpen je jouw persoonlijke belemmeringen overwinnen. Zij helpen je nieuwe strategieën ontwikkelen en gerichte stappen nemen om het probleem aan te pakken.

Samen werken aan je doelen?

Samen met jouw Life coach houd je je doelen voor ogen, creëer je een gezonde werk-privébalans en overweeg een carrièreverandering als je dat uit jullie gesprekken blijkt. Vergeet niet dat je slechts één leven hebt en het is de moeite waard om iets te vinden waar je van houdt.

Maak kennis met onze Life coaches. Zijn staan voor je klaar om je te begeleiden naar een succesvol leven en vervullend werk. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Ambitie, Gezondheid, Informatief, Stress, Succes, Werkgever

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.