Je moet dit en je moet dat, om gek van te worden! Met tegenzin dwing je jezelf om het toch maar te doen. Herkenbaar? In 7 stappen uit de malle molen van ‘moeten.’
Het gaat goed met haar. Zij zit lekker in haar vel en merkt dat onze vorige sessie in haar voordeel werkt. Naar aanleiding van die vorige sessie staat er nog een puntje open. Toen kwam ook al ter sprake dat zij een kort lontje krijgt wanneer zij bijvoorbeeld de was moet doen of de keuken moet opruimen.
Als manager bij een grote organisatie werkt zij, sinds corona, veel vanuit huis. Na een drukke werkdag klapt zij haar computer dicht en begint met koken. Na het eten ploft haar gezin op de bank. Even later stampt zij gefrustreerd richting keuken, grist de borden van tafel, zet deze met veel kabaal in de vaatwasser en gooit elke kastdeur met een smak dicht. “Op zo’n moment slaat de sfeer in huis echt om,” zegt zij.
Haar partner kijkt geërgerd haar kant op, maar zegt niets. Op een later moment spreekt hij haar aan op haar gedrag. “Ik wil dit echt veranderen,” zegt zij. “Mijn gezin heeft er echt last van.”
Kunnen willen en moeten veranderen?
Middels een visualisatietechniek staat zij als klein meisje in de huiskamer bij haar oma in Friesland. Haar oma zit rustig aan de tafel op haar bekende plekje en is boontjes aan het doppen. Heerlijk vindt zij het. Het is blijkbaar vakantie, waarbij zo’n logeerpartij kon uitmondde in een periode van twee weken, omdat zij het er zo fijn vond. Bij Beppe mocht namelijk alles. Ook nu zit zij bij Beppe aan tafel, krijgt een mesje met een bakje zodat zij ook boontjes kan doppen. Zonder woorden een heerlijk samenzijn.
Dan blijkt de logeerpartij afgelopen, want haar ouders komen haar halen. Eenmaal thuis moet zij naar bed. Terwijl haar moeder dit drie keer herhaalt, voelt zij de irritatie opborrelen. Het volgende moment verschuift haar perspectief en het kleine meisje zegt: “Ik doe wat ik wil.” Er komt geen reactie. Het meisje roept nogmaals. Weer lijkt niemand haar te horen. Het kleine meisje wordt versmoord door haar woorden, zij krijgt deze niet over haar lippen.
Haar volwassen Zelf pakt haar bij de hand en samen lopen zij naar haar moeder. Als haar moeder zich omdraait, verzamelt die kleine alle moed en zegt hardop: “Ik doe wat ik wil.” Haar moeder reageert heel rustig en zegt: “Je móet ook helemaal niks.”
Ontroert door haar kleine meisje dat zich heeft uitgesproken én haar moeder tegensprak, ziet zij hoe die kleine zich ontspant. Zij laat haar hand los en gaat naast haar moeder staan. Zij mag helpen met hetgeen zij bezig is.
Na dit beeld een poosje in zich opgenomen te hebben, sluiten wij af. Zij moet er echt even van bijkomen. Ook hier nemen wij de tijd voor en drinken in stilte onze thee.
Voor jou
Van jong af aan leren wij dat dingen moeten. Wij moeten onze groenten eten, al lusten wij het niet. Wij moeten naar bed, ook al zijn wij nog niet moe. Je moet wiskunde leren, hoezo?
Moeten forceert. Het maakt boos en zet hakken in het zand. Het beperkt je vrijheid en legt de kracht en de macht buiten jezelf. Dit creëert afhankelijkheid.
Daarom is het belangrijk om het verschil in ‘moeten’ en ‘willen’ helder te hebben. Wat wil je? En wat moet je daarvoor doen? Een verlangen is meestal lange termijn en wat je daarvoor moet doen, is korte termijn.
Een paar voorbeelden: Als je een schone, opgeruimde keuken wilt voordat je gaat zitten, dan moet je opruimen. Als je volgende week schone kleding aan wilt, moet je dit weekend wassen.
Wat is een veranderingsproces?
Een veranderproces is een reeks van actieve handelingen, het is de beweging van een oude naar een nieuwe situatie. Om van het oude naar iets nieuws te komen, moeten er stappen op bewust én onbewust niveau gezet worden.
Dit zijn de stappen die nodig zijn om verandering te bereiken:
Word je bewust van wat jij allemaal moet van jezelf of van anderen?
Steeds als je ‘moeten’ denkt, zegt of hoort, vervang je deze door ‘willen’ en stel je jezelf de vraag: Wil ik dit echt zelf?
Nee? Wat wil je wel en waarom?
Spreek je wens uit naar mensen die dicht bij je staan.
Vraag hen of je omgeving om je erbij te helpen, om je te motiveren als het lastig wordt of om je te helpen herinneren.
Geen woorden, maar daden motiveren.
Gun jezelf en anderen tijd om verandering van ‘moeten’ naar ‘willen’ door te voeren. Blijvende verandering kost tijd.
Wil jij van moeten naar willen?
Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.
Wij spreken je graag!
Astrid
(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)
Geplaatst in Blog met oefening, Persoonlijk leiderschap, Succes