Jarenlang deed ik alles met mijn hoofd. Mijn lichaam was noodzakelijk om me van A naar B te brengen, maar verder moest het vooral niet zeuren. Kom op zeg, daar had ik met drie kinderen en vijftien medewerkers toch geen tijd voor? Luisteren naar mijn lijf,
Als je mijn blogs regelmatig leest, dan weet je dat onze emoties en gedachten vergaande effecten op ons hebben. Dat komt doordat zij fysiek met ons lichaam zijn verbonden via ons centrale zenuwstelsel en ons hormoon- en afweersysteem. Alle emoties, zelfs die worden onderdrukt en niet worden geuit, hebben effecten. En dat kan vele lichamelijke klachten geven. Een nieuw perspectief op je lichaam en jezelf is vaak het begin van geestelijke, emotionele, spirituele en ook lichamelijk genezing.
Energetisch lichaamswerk
Na vandaag kan zij erover meepraten. Bij mij zit een zeer sportieve, jonge vrouw, met een drukke job in een fulltime werkweek. Voor de buitenwereld ziet het er allemaal prima uit en ze lijkt het goed voor elkaar te hebben. Zelf vindt ze ook dat ze een onbezorgd leven zou moeten kunnen leiden, maar niets is minder waar.
Ze is druk met werken, doet daarnaast een studie en is heel actief in drie verschillende sporten. Ze eet slecht, komt alleen thuis om te slapen en sinds kort lukt dat ook niet meer. Hooguit zo’n vier uurtjes per nacht waarna ze vervolgens uren ligt te malen. Vaak besluit ze ‘s avonds extra veel te sporten waardoor ze fysiek uitgeput raakt, want dan slaapt ze tenminste. Huilend zit ze bij me. Ze snapt het niet. Het ging zo goed. “Hoe komt het dat ik me nu zo leeg voel,” vraagt ze me? De onlangs door de huisarts voorgestelde gesprekken en ontspanningsoefeningen van de psycholoog helpen wel iets, maar niet genoeg?! Waarom?
De wijsheid van je lichaam
Na onze eerdere samenwerking, ging het een tijdje heel goed. Nu loopt ze tegen andere dingen aan en is ze er blijkbaar aan toe om inzichten op een ander niveau toe te laten. ‘Oké, dus je wilt het begrijpen,’ vraag ik? “Ja, ik snap niet wat er aan de hand is?” En dus leg ik haar uit: Je bent op de vlucht. Je vlucht in gedachten en piekert. Je vlucht in de afleiding van werk en je vlucht in het sporten. Allemaal om niets te hoeven voelen. Je bent blijkbaar op de vlucht voor iets. “Ja, maar waarvoor dan, huilt ze paniekerig?”
Gesprekken gaan nu niet werken. Dus stel ik voor met energetisch lichaamswerk aan de slag te gaan. Ik leg haar uit dat we er nu niet voor kiezen om mentaal, dus via gesprekken, te onderzoeken wat er aan de hand is, maar dat we haar lichaam het verhaal laten te vertellen. Dus nodig ik haar uit om haar schoenen uit te doen en bij mij op de tafel te komen liggen. Als ze ligt ondersteun ik haar met kussens om het zo comfortabel mogelijk te maken. ‘Voel eens, hoe lig je hier?’ Ze vindt voelen hartstikke moeilijk. Natuurlijk help ik haar. Het is niet moeilijk om te zien dat haar lichaam zo gespannen als een veer ligt, met een accent op haar borstkas. Dit bevestigend vertelt ze dat ze haar benen ook niet kan ontspannen en nauwelijks voelt. Als ze moet omschrijven hoe het bij haar borstkas voelt, benoemt ze een muurtje.
Je lijf heeft haar eigen geheugen
Na deze eerste verkenningstocht besluiten we samen om een stap verder te gaan. Met haar toestemming leg ik mijn hand op haar bovenbeen. Hierop bemerkt ze dat de spanning in haar lijf toeneemt. Verrast door haar eigen lichamelijke reactie blijkt dit een brug te ver en dus trek ik mijn hand terug en blijf rustig naast haar staan. Direct neemt de spanning weer af.
Ze mag zelf proberen om wat meer ontspanning te vinden en doe haar daarin een voorstel. Daarbij hou ik haar natuurlijk goed in de gaten en het is belangrijk dat ze weet dat het niet moet, maar dat het mag. Ze wil het heel graag. Het is moeilijk, maar het lukt. Ze glimlacht, omdat ze beseft welke moeite het haar kost om dit toe te laten. Op haar vraag waarom haar benen nu plots gaan trillen, kan ik haar geruststellen. Het is de opgebouwde spanning die haar spieren nu langzaam gaan loslaten. Waarop ik haar aanmoedig dit gewoon te laten gebeuren.
Haar lichamelijk reactie spreekt boekdelen. Haar lijf is in een constante staat van vluchten en zorgt voor de bijbehorende hoge Adrenaline en Cortisol hormoonspiegel. Dit is uitputtend en een aanslag op haar lijf. Bewegend en trillend laten haar spieren langzaam wat spanningen los. Achter haar muurtje is het veilig genoeg om een beetje te ontspannen. Dat muurtje is er tenslotte niet voor niets. Beetje bij beetje lukt het haar om ook haar schouders en borstkas ‘zacht’ te laten worden, waarop ook haar armen, benen en billen spanning gaan loslaten.
Door inzicht kan de energie weer gaan stromen
Langzaam voelt ze haar benen nu ook warm worden. Met een zucht geeft ze aan dat dit zo fijn aanvoelt. Een ingehouden gaap doet haar nog meer ontspannen en ze lacht omdat ze moeite heeft om niet in slaap te vallen. Het is allemaal oké. Heel langzaam kan haar hormoonspiegel de daling gaan inzetten. Ondanks dat het om ontspanning gaat, was dit voor haar hard werken. In de dagen erna sliep ze beter en bij onze volgende afspraak heeft ze een eerste blik achter haar muurtje kunnen werpen. Langzaam kan haar lichaam de informatie geven over wat haar vluchtreactie veroorzaakt. Een eerste begin. En hoewel we er echt nog niet zijn, doet ze het geweldig.
Voor jou
Als vrouwelijke ondernemers willen we het liefst toch gewoon doordenderen? De kids zus en we moeten nog zo, oh ja, ook nog dit en dat. We hebben helemaal geen tijd om bij pijntjes en kwaaltjes stil te staan. Ik dacht ook dat mijn chronisch vermoeidheid erbij hoorde. Meestal nemen we een Paracetamolletje, gaan een keer vroeg naar bed en gewoon weer door. Zo’n pilletje is een korte termijn oplossing. Veel belangrijker is het om de oorzaak aan te pakken. Een lichamelijke klacht is vaak het gevolg van een geestelijke disbalans.
Net als ik hebben veel vrouwen niet geleerd te luisteren naar hun lichaam en de wijsheid die het in zich heeft. Veel problemen van vrouwen zijn een gevolg van socialisatie, waardoor velen van ons hebben geleerd de behoeften van anderen voorrang te geven boven die van onszelf. Ook hebben we geleerd om antwoorden buiten onszelf te zoeken.
Voelen bleek iets wat ik helemaal opnieuw moest leren. En inmiddels is het de belangrijkste tool in mijn coaching. Met mijn fijngevoeligheid en intuïtie help ik nu stap voor stap ook deze vrouw vertrouwt te worden met haar eigen lichaam. Samen ontdekken we, leer haar ernaar luisteren en geef bevestiging, zodat ze op haar innerlijke wijsheid kan gaan vertrouwen. Dit zal haar fysieke en geestelijke gezondheid bevorderen. Dat lichaam en geest nauw samenwerken heb ik ook zelf mogen ervaren. Heel duidelijk merkte ik dat mijn issue mentaal en emotioneel was verwerkt, maar mijn lijf reageerde nog. Mijn lijf voelde nog de bijbehorende spanningen en wilde niets liever dan het kwijt. Diezelfde ervaring moest fysiek en energetisch nog helen. En dat geeft vrijheid. Letterlijk.
Wat je hoofd niet begrijpt, vertelt je lijf
Het is dus niet gek als je nog steeds ‘last’ hebt van een ervaring, terwijl je er al aan gewerkt hebt. Erover praten is heel erg belangrijk. Maar alleen wanneer een ervaring eenmaal bewust is benoemd en ook lichamelijk en emotioneel wordt geïnternaliseerd, kan die ervaring ons niet meer onbewust beïnvloeden. Daarbij werken je lijf en je geest nauw samen. En alles in z’n eigen tempo. Forceren heeft geen zin. Vertrouw erop dat het zich aandient op het moment dat jij eraan toe bent om hiermee aan de slag te gaan. We kunnen met ons hoofd van alles willen, maar we zijn zoveel meer dan alleen ons brein. We zijn ook nog ons lijf. Gelukkig maar!
Mijn coaching
In mijn coaching richt ik mij niet op één aandachtsgebied, maar mijn werkwijze gaat uit van jou in het gehele plaatje. Wat je doelstelling ook is, voor een diepgaand en blijvend resultaat, werk ik aan de samenhang tussen je mentale- (IQ), fysieke- (FQ), spirituele- (SQ) en sociaal-emotionele (EQ) aandachtsgebieden. Alleen jij kan, op het moment dat jij er aan toe bent, toegang krijgen tot jouw eigen innerlijke wijsheid.
Heb jij het idee dat er meer moet gebeuren om je goed te voelen, je leven te laten stromen en succesvol te zijn? Vul je gegevens hier in en ik neem contact met je op.
Ken jij iemand voor wie dit interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft mijn blog je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.
Wees lief voor je lijf. Je bent meer dan alleen je brein!
Astrid
(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik mijn ervaringen en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)
Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Stress, Zingeving