De top 3 valkuilen van managers

Wist je dat managers en leidinggevenden de grootste kans op depressiviteit en angstaanvallen hebben? Onder werknemers is het percentage managers en leidinggevenden dat met depressieve klachten uitvalt 16%. “Werkgevers, wees je ervan bewust,” zegt onze Life coach Marcel. Daarom: In dit artikel de top 3 valkuilen voor managers.

“Een belangrijke oorzaak van uitval is de enorme hoeveelheid verantwoordelijkheid die managers en leidinggevenden dragen,” legt Marcel uit. “Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen werk, maar ook voor de prestaties en het welzijn van hun team.” Als bedrijven hun medewerkers gezond en gemotiveerd willen houden, adviseert Marcel om met name het welzijn van managers en leidinggevenden in de gaten te houden. In dit artikel behandelen wij de volgende vragen:

  1. Waarom lopen managers en leidinggevenden vast in hun functie?
  2. De middenmanager in de klem
  3. Hoe herken je een slechte manager?
  4. De top 3 valkuilen van managers
  5. Lifecoaching voor managers; het nut en de voordelen
  6. Wil jij valkuilen vermijden?

Waarom lopen managers en leidinggevenden vast in hun functie?

De hoge werkdruk waar managers en leidinggevenden mee te maken hebben is vaak een combinatie van een hoge werkdruk, veel verantwoordelijkheid en de verwachtingen vanuit zowel hun team als vanuit de hogere lagen van een bedrijf. 

De stress die dit kan veroorzaken kan leiden tot mentale problemen zoals depressie en angstaanvallen. “Als de resultaten tegenvallen, zijn zij degenen die de druk voelen om dit op te lossen, wat een, soms onrealistische, zware mentale belasting kan zijn,” vertelt Marcel, Life coach en begeleider van managers. Daarnaast blijken veel managers zich geïsoleerd te voelen. “Omdat zij vaak tussen het team en het management in staan, kunnen ze het gevoel hebben dat ze nergens terecht kunnen voor steun.” Dit gebrek aan emotionele- en professionele ondersteuning zorgt ervoor dat ze snel vastlopen. Vaak is het ook niet zichtbaar op de werkvloer, maar wordt het pas gedurende de Lifecoachsessies duidelijk. “In eerste instantie omdat managers zich groot willen houden,” vertelt Marcel.

De middenmanager in de klem

“Een andere reden waarom managers vastlopen, is het gebrek aan leiderschapsvaardigheden. Niet elke manager heeft de juiste training of ervaring om effectief leiding te geven, vooral wanneer het gaat om het omgaan met stressvolle situaties,” leerde Marcel. Vaak resulteert dit in besluiteloosheid, slechte communicatie en een team dat niet optimaal functioneert. Daarnaast zijn managers ook gewoon mensen. Voor veel managers is het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé vaak een uitdaging. “Door de constante druk om beschikbaar te zijn, hebben zij moeite om tijd voor zichzelf vrij te maken, wat op de lange termijn leidt tot uitputting.”

Hoe herken je een slechte manager?

“Laat ik beginnen met te zeggen dat slechte managers niet bestaan,” zegt Marcel. “Het zijn allemaal goede mensen die vaak doorgegroeid zijn van de werkvloer naar een leidinggevende functie, maar daarin slecht begeleid zijn.” In zijn coachpraktijk komt Marcel een aantal kenmerkende gedragingen vaak tegen: “Zo is micromanagement een veelvoorkomend probleem. Dit betekent dat de manager elk klein detail wil controleren, waardoor hij of zij geen vertrouwen geeft aan het team. Dit creëert een verstikkende werkomgeving waarin werknemers zich niet gewaardeerd voelen.”

“Ook slechte communicatie is een signaal van een manager die niet opgewassen is voor zijn taak en daardoor kan vastlopen. Als de manager belangrijke informatie niet duidelijk of op tijd deelt, ontstaat er verwarring binnen het team, wat leidt tot fouten en inefficiëntie.”

“Daarnaast is een gebrek aan empathie een duidelijke aanwijzing van niet functionerend leiderschap. Managers die geen rekening houden met de persoonlijke problemen en uitdagingen van hun teamleden, verliezen vaak het vertrouwen en de loyaliteit van hun team.”

“Tenslotte is ook besluiteloosheid een veelvoorkomend probleem bij managers die moeite hebben om zich staande te houden. Wanneer zij belangrijke beslissingen uitstellen of vermijden, kan dit de productiviteit en motivatie van het team ondermijnen.”

De top 3 valkuilen van managers

  1. Verlies van focus op het team

“Veel managers raken zo gefocust op de resultaten en de cijfers dat ze vergeten dat hun grootste waarde ligt in hun team,” zegt Marcel. Wanneer een manager zich te veel richt op targets en deadlines, kan dit ertoe leiden dat ze niet genoeg aandacht besteden aan de behoeften en het welzijn van hun medewerkers. Dit gebrek aan persoonlijke aandacht kan resulteren in een afname van motivatie en betrokkenheid binnen het team.

Uiteraard zal, naast de skills van de manager, ook het team op een goede manier moeten functioneren. Dit vraagt om een voedingsbodem waarin de mensen gefaciliteerd worden om slagvaardig en met plezier te kunnen samenwerken. 

  1. Het denken te moeten kiezen tussen controle en vertrouwen

Een andere veelvoorkomende valkuil die leiders tegenkomen, is het idee steeds opnieuw te moeten kiezen tussen controle en vertrouwen.
Veel managers proberen dit op te lossen door middel van micromanagement, in de veronderstelling dat meer controle leidt tot betere resultaten.
Maar de echte oplossing ligt niet in het kiezen tussen controle of vertrouwen, maar in het vinden van de juiste balans tussen veiligheid (comfortzone) en uitdaging (groeizone).

Effectieve leiders creëren een veilige basis waarin teamleden zich gesteund voelen, maar ook worden uitgedaagd om te groeien. Te veel veiligheid kan de creativiteit en motivatie belemmeren, terwijl te veel uitdaging zonder begeleiding angst voor verandering kan veroorzaken. Het vinden van deze balans is cruciaal voor een gezonde en productieve werkomgeving.

  1. Gebrek aan zelfzorg

Managers die niet goed voor zichzelf zorgen, kunnen snel opgebrand raken. Veel leidinggevenden zetten zichzelf onder grote druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, zonder rekening te houden met hun eigen welzijn. “Dit gebrek aan zelfzorg kan leiden tot burn-out en een verminderde effectiviteit, waardoor zowel de manager als het team hieronder lijden,” merkt Marcel op.

Lifecoaching voor managers; het nut en de voordelen

Marcel zegt: “Het is volkomen normaal om als manager of leidinggevende vast te lopen in je functie. Juist omdat je gewaardeerd werd om je kwaliteiten ben je doorgegroeid in een leidinggevende functie. De plek die je daar inneemt is wezenlijk anders dan voorheen. Niet alleen jij als manager, maar ook je vroegere collega’s moeten wennen en zich gaan voegen naar jouw nieuwe plek en functie.” De positie waarin managers verkeren vergt veel van hen als mens, maar ook van hun incasseringsvermogen en zelfkennis. “Daarom is Lifecoaching zo’n mooie en laagdrempelige manier om managers en leidinggevenden de inzichten en handvatten te kunnen geven, die aansluiten bij wat zij nodig hebben om beter te leren omgaan met de uitdagingen van hun nieuwe plek en functie.”

“De top 3 valkuilen van managers zijn heel lastig te vermijden in je eentje,” zegt Marcel. “Daarom werk ik als onafhankelijk sparringpartner en Life coach, zodat je op een veilige manier je zorgen kan delen en kan werken aan jouw groei als leidinggevende.” 

Wil jij valkuilen vermijden?

Wil je met behulp van Marcel of één van onze andere persoonlijke Life coaches leren om te reflecteren op je eigen gedrag, je vaardigheden, maar ook leren hoe je de balans houdt tussen werk en privé?

Onze Life coaches helpen hen niet alleen om betere leiding te geven, maar stimuleren ook hun persoonlijke groei. Door middel van Lifecoaching leren zij als manager effectiever communiceren, zelfverzekerder beslissingen te nemen en hun stressniveau beter te beheersen.

Zo kan een manager of leidinggevende niet alleen zorgen voor een betere werk-privébalans, maar ook voor een betere werkervaring voor zijn of haar team. “Lifecoaching helpt je om een sterke, authentieke leider te worden die je team inspireert en ondersteunt, terwijl je zelf gezond en gemotiveerd blijft,” onderstreept Marcel.

Onze professionele Life coaches, zoals Marcel, zijn experts in het begeleiden van managers en leidinggevenden voor meer zelfkennis, zelfinzicht, assertiviteit en zelfvertrouwen. Dat resulteert in een team dat lekker in z’n vel zit en optimaal functioneert. “En dat levert gegarandeerd complimenten op vanuit de hogere lagen van het bedrijf,” zegt Marcel uit ervaring.

Meer weten?

Ontmoet Marcel, één van onze andere Life coaches of neem direct contact met ons op voor meer informatie voor bedrijven.

Leer Marcel kennen Ik wil graag meer informatie

Geplaatst in Ambitie, Gezondheid, Succes, Werkgever, Zelfvertrouwen

Voor succesvol leven en werken.