Lifecoach logo

Energie te kort?

Een belangrijke factor voor succesvol ondernemen is goed omgaan met energie. Dat betekent voelen, jezelf kennen, weten waar je energie aan uitgeeft en waar je het van krijgt! Ben jij bewust van energie?

De meeste vrouwen die ik begeleid zijn weinig tot niet bewust van hun gevoelens. Weer anderen zijn juist heel gevoelig en weten vaak niet hoe ze daar op een goede manier mee om kunnen gaan. Maar bijna allemaal ervaren zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak zorgt deze combinatie voor een zware druk op schouders, zich moe voelen en slecht slapen. Wanneer ik hen hierin begeleidt en leer hoe energie werkt, vallen kwartjes op hun plaats en kunnen de eerste stappen naar verandering plaatsvinden.

Hoe het werkt

Mijn vriendinnetje van de middelbare school zie ik regelmatig. Ze heeft heel veel mooie opleidingen gevolgd, heeft waardevolle kennis en ervaring en denkt erover om voor zichzelf te beginnen. Helemaal in mijn straatje natuurlijk en dit komt dan ook regelmatig tijdens de koffie ter sprake. Zo draaide ze er onlangs wat omheen en gaf schoorvoetend toe, het lastig te vinden mijn hulp te vragen. Duh!… ik ben je vriendin, juist makkelijk toch?! Dus help ik haar met wat praktische tips en stappen waar ze over na kan denken. Enthousiast plannen we een nieuwe datum. Maar nog voordat het zover is, krijg ik via whatsapp een berichtje. Ze is nog niet toe aan de volgende stap! De energie die dit berichtje in zich heeft, is duidelijk voelbaar. Vermoedelijk denkt zij in termen van GROOT en dat de volgende stap richting Kamer van Koophandel gaat! We spreken af voor een wandeling en een gezellige kop koffie.

Energie

De bel gaat. Nu zij op de afgesproken tijd voor mijn deur staat, voel ik weer diezelfde energie in mijn lijf. Vervolgens doe ik de deur open en bemerk, in een split second, een soort schokje. We begroeten elkaar en heel even is er zo’n awkward moment. Als ik mijn jas aantrek vervaagd dit gevoel al snel en we vertrekken richting bos. Even later kletsen we uitvoerig over ‘de volgende stap’ en is van die energie niets meer te bekennen. Thuis bij de koffie, vertel ik haar wat ik voelde toen ze voor de deur stond. Ja! Zij voelde het ook! Ze vertelt dat ze inderdaad bang was voor die grote stap en om mij daarmee teleur te stellen. Samen lachen we om hoe deze energie in de lucht hing en voor beiden voelbaar was. Dan vraagt ze: ‘As, heb jij daar geen last van? Ik voel zulke dingen de hele dag door, ik word er wel eens gek van!’ ‘Nee, leg ik haar uit, inmiddels voel en weet ik dat het JOUW angst is en niet de mijne!’

Voor jou

Die energieën die in de lucht hangen, voelen we allemaal. Vaak zijn we ons daar niet eens bewust van, maar even zo vaak interpreteren we deze energie alsof die van onszelf is. Met ons verantwoordelijkheidsgevoel gaan we daar van alles mee doen; nadenken, compenseren, oplossen. Met als gevolg weglekkende energie! Waar het om gaat, is dat je leert welk gevoel van jou is en welk gevoel van een ander? Om dat onderscheidt te kunnen maken moet je eerst bewust zijn van je eigen gevoel. Dat kun je leren door jezelf 3 x per dag de vraag te stellen; Hoe voel ik mij? Heel even stilstaan en je bewust worden van je lijf en hoe je je voelt. Wanneer je merkt dat dit verandert wanneer je in gezelschap bent, is de kans groot dat het gevoel van een ander is.

Herken jij energie tekort? Hoe ga jij ermee om? Wil jij met dit blog ook anderen bewust maken hoe energie werkt? Graag!

Wil jij hier met mij verder over praten? Mail je gegevens en ik neem contact met je op. Wil je meer lezen over de ervaringen van klanten die jou voor gingen? Lees hier mijn referenties.

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.