Lifecoach logo

Hoe speel jij jouw spel?

Heb je twijfels? Good for you! Twijfels hebben we allemaal en zijn, zonder twijfel, heel lastig! Maar weet je ook dat ze heel belangrijk zijn? Lees en leer hoe twijfels jou helpen voluit te leven.

Twijfels zijn zo belangrijk omdat zij aangeven dat je op het punt staat te groeien. Ze zijn een voorstadium voor verandering en nieuwe inzichten. Maar… wanneer je te lang blijft draaien en keren, stagneer je. Je kan gedesillusioneerd raken, waardoor twijfels je uiteindelijk juist tegenhouden.

Ze loopt rond met ideeën om haar werk over een hele andere boeg te gooien. Al sinds langere tijd, vindt ze in haar huidige werk geen voldoening meer en ondanks dat ze blij is met voldoende werk, denkt ze erover om iets heel anders te gaan doen.

Dromen

Ze ziet het al helemaal voor zich. Druk gebarend vertelt ze haar ideeën en hoe het er voor haar uit moet zien. Ze staat staat stevig op haar voeten en voelt de energie stromen in haar buik en armen. Ze kan ook niet stil staan, ze moet bewegen. Ze straalt wanneer ze erover vertelt. Daarbij heeft ze haar nieuwe ideeën met verschillende mensen in haar omgeving gedeeld en het klonk goed toen haar beste vriendin meteen reageerde met: ‘Dat moet je doen!’

Twijfels

Gestimuleerd deelt ze vervolgens haar ideeën ook met anderen als iemand opmerkt: “Tja, ik zou ook wel eens iets anders willen, maar ja, dát gaat nou eenmaal niet!” Als door een hond gebeten slaat de twijfel toe. Is het wel zo’n goed idee? Is dit wel wat ik écht wil? Draaf ik misschien een beetje door? Zou ik niet tevreden moeten zijn met het feit dat ik werk heb? Ze voelt hoe haar benen wankelen, hoe haar hartslag versnelt en haar ademhaling hoog in haar borstkas zit. Haar enthousiasme heeft plaatsgemaakt voor twijfels. Al vaker hebben opmerkingen en de afkeuring die zij daarbij voelt, haar uit evenwicht gebracht. Ze merkt dat dit haar weerhoudt ideeën verder uit te werken en besluit gereserveerder om te gaan in het delen van haar gedachten.

Realisme

Wanneer ik haar vraag reëel naar haar ideeën en twijfels te kijken, vertelt ze dat haar plannen heel reëel zijn! Ze weet ook wel dat ze niet van de ene op de andere dag haar huidige werkzaamheden kan en wil laten vallen. Ze wil langzaam aan haar tijd en focus verleggen. Het is ook heel reëel om zich eerst te gaan verdiepen in de mogelijkheden. Ze kan zich bijvoorbeeld aanmelden voor een cursus en zo informatie en kennis verzamelen. Daarbij zijn voor haar de omstandigheden nu gunstig, dus hoezo zou zij het niet doen?

Voluit leven

Als jij je laat leiden – zoals in dit voorbeeld – door alleen het sociaal-emotionele aspect, loop je het risico keuzes te maken die zijn gebaseerd op de verwachtingen van anderen, bijvoorbeeld onze familie, partner, vrienden of de media. Om vol zelfvertrouwen een juiste keuze te kunnen maken is het van groot belang dat je leert kijken naar het gehele plaatje. In mijn coaching besteden we aandacht aan die samenhang tussen je mentale-, je fysieke-, je spirituele- (zelfbewustzijn) én sociaal-emotionele aandachtsgebieden. Dit zorgt ervoor dat je bewust wordt van je keuze, waarbij je aanspraak leert maken op wie jij bent, wat jij kan en wil betekenen voor jezelf, anderen en je bedrijf.

Voor jou

Heb jij twijfels? Gefeliciteerd! Je staat namelijk op het punt te ontwikkelen en te groeien. Blijf dus niet twijfelen, maar doe er iets mee. Beantwoord eens de volgende vragen:

  • Wat zijn mijn dromen? Hoe zie ik het voor me? Durf daarbij voluit, zonder beperkingen te dromen.
  • Waar twijfel ik aan? Benoem al je twijfels en gedachten die je erover hebt.
  • Wat is realistisch voor mij? Een reële gedachte ligt vaak tussen je dromen en twijfels in. Hoe voel ik mij als ik mijn reële denkwijze nog eens doorlees?
  • Wat is een eerste stap die ik kan ondernemen richting mijn droom? Hou deze stap klein en realiseerbaar.
  • Dromen zonder actie worden nooit reëel, dus kom in actie en onderneem!

Wil jij ook meer inzicht in twijfels of ideeën die je hebt? Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen en een personal life coach gesprek zelf ervaren? Mail mij je gegevens en ik nodig je uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Stress, Zelfvertrouwen, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.