Lifecoach logo

Ik doe zo m’n best, waarom verandert er niets?

Een onderneming starten is vaak niet zo moeilijk, maar ondernemer Zi­jn, is een ander verhaal. Echt verantwoordelijkheid nemen is een lastige zaak! Let op! Dit blog kan confronterend zijn.

Don’t just follow what I say, but investigate! Met deze woorden opende de Dalai Lama zijn lezing in Ahoy Rotterdam. Ademloos zaten 11.000 mensen te luisteren naar zijn inspirerende woorden en mocht ik bij zijn audiëntie aanwezig zijn. Een bijzondere ontmoeting!

Volg niet klakkeloos wat ik zeg, maar ga op onderzoek uit!

Zelf op onderzoek uit gaan, écht verantwoordelijkheid nemen voor situaties, dat is waar het om gaat! Neem jij écht verantwoordelijkheid voor het welzijn van jezelf, anderen en je bedrijf? Of plak jij ook wel eens ‘pleisters’, hou je vast aan overtuigingen, steek je de kop in het zand en slik je woorden als zoete koek. Ja? Natuurlijk! Dat doen we allemaal.

Écht verantwoordelijkheid nemen is een lastige zaak

Een onderneming starten is vaak niet zo moeilijk, maar ondernemer zíjn is een ander verhaal. Ongetwijfeld kom je vervelende dingen in je leven en ondernemerschap tegen. Heb jij wel eens met anderen overlegt en klakkeloos het advies gevolgd, omdat je dacht dat hij of zij zal wel gelijk zal hebben? Heb je ook wel eens net zo lang gewacht, in de hoop dat het probleem zich vanzelf zou oplossen? Of negeerde je het probleem en deed je net alsof het probleem er niet was? Natuurlijk is dit een oplossing op korte termijn. Maar laat je daarmee geen kansen liggen? Want heeft het ook effect op langere termijn?

Alles wat er gebeurt in jouw volwassen leven en onderneming is het resultaat van jouw (re)actie op een veelvoud aan factoren in een veel grotere context.

Leven en ondernemen = leren en begrijpen

Als je het idee hebt dat je je best doet, maar er niets daadwérkelijk verandert, ben je waarschijnlijk ‘pleisters aan het plakken.’ Als jij op onderzoek uit gaat en leert begrijpen hoe situaties hebben kunnen ontstaan én wat jij kan doen om het resultaat te veranderen, wordt de grotere context duidelijk. Dit geeft jou innerlijk ruimte en controle. Don’t just follow what I say, but…. investigate…! Dat betekent dat je niet langer aan de oppervlakte kan blijven, je moet écht verantwoordelijkheid nemen en kritisch naar jezelf en je handelen willen kijken.

De 3 levels van intelligentie

1. Begrijpen als gevolg van luisteren en lezen
2. Begrijpen als gevolg van reflectie
3. Begrijpen als gevolg van het leren van ervaringen

Dit proces van transformatie is geen abracadabra. Een goeie overeenkomst is het proces van het je eigen maken van een vaardigheid zoals bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of autorijden. Samen met je vader of moeder, de zwemjuf of rij-instructeur werd je die vaardigheid meester. Met als keyfactor de werkelijke praktijk!

Begrijpen door luisteren en lezen
Kennis die je opdoet op basis van wat je hoort of leest, zonder het te begrijpen op het level van reflectie, zal je niet sterk doen overtuigen. Om die reden boek je dan ook geen écht resultaat.

Begrijpen door reflectie
Door kritisch naar jezelf te kijken en daarin je eigen aandeel zien, zal jou de overtuiging geven dat het anders moet. Wat je daarvan leert, leidt tot serieuze commitment.

Begrijpen door het leren van ervaringen
Alles in ons leven leren we voornamelijk door te ervaren. Ervaringen die bestaan uit mentale-, fysieke- en emotionele factoren. Dat maakt dat leuke ervaringen ons stimuleren om vooral zo door te gaan en waardoor we vervelende ervaringen het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar wanneer je vroeger met je fiets viel, gooide je die daarna toch ook niet aan de kant? Nee, je huilde even en vaak aangemoedigd door je vader of moeder pakte je de fiets weer op en probeerde het opnieuw. Zo heb jij leren fietsen, door vallen en weer op te staan.

Voor jou

Bedenk eens hoe beperkt je bent als je niet kan fietsen, zwemmen of autorijden? Hoe beperkt ziet jouw leven en onderneming eruit als je in situaties vasthoudt aan oude patronen? Dus…investigate! Het zijn juist die moeilijke situaties waar je veel van leert en enorm veel profijt van hebt. In mijn coaching doorlopen we samen de levels 1, 2 en 3. We gaan we op onderzoek uit, reflecteren situaties om te zien wat jouw aandeel in het grotere geheel is. Elke ervaring is een kans om je kennis en intelligentie te vergroten en te verdiepen. Welk resultaten wil jij graag boeken?

Goed gedaan! Door dit blog te lezen, ben jij de confrontatie aangegaan en heb je de realiteit onder ogen gezien! JIJ bent er klaar voor om te werken aan jouw effect op lange termijn. Daarbij kan ik je helpen om op je eigen tempo, op je eigen manier de stappen te zetten die je verder brengen. Lees hier alles over mijn coachtraject voor ondernemers.

Mail mij je gegevens en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Tot dan!
Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.