Denk jij vaak ‘Ik schaam me zo”? Je bent de enige niet. Gevoelens van schaamte kennen wij allemaal. Het is dus niet zo gek dat allerlei issues of problemen waar wij mee te maken hebben, hun oorsprong vinden in schaamte. In dit artikel lees je meer omtrent schaamte en hoe Lifecoaching je van dit vervelende gevoel af kan helpen.
Wat is schaamte?
Schaam jij je? Schaamte is een krachtige emotie die ontstaat wanneer we het gevoel hebben dat we tekortschieten of dat we niet goed genoeg zijn. Daarbij hebben wij vaak het gevoel dat wij iets onwaardig zijn of wij hebben de neiging om ons klein te houden of te verstoppen.
Brené Brown, een vooraanstaand Amerikaanse onderzoekster op het gebied van kwetsbaarheid en schaamte, heeft met haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ veel inzicht gegeven in deze universele emotie. Het is een complex, intens en universeel gevoel dat elk mens op een bepaald moment in zijn leven ervaart. Zij beschrijft schaamte als “de intens pijnlijke overtuiging dat we gebrekkig zijn en daardoor niet de moeite waard zijn om erbij te horen of geliefd te zijn.”
Waarom schaam ik me?
Schaamte ontstaat vaak door ervaringen in onze jeugd, sociale normen en verwachtingen en door onze eigen interne overtuigingen over wie we zouden moeten zijn. Dit kan worden beïnvloed door kritiek, afwijzing of situaties waarin we ons blootgesteld en kwetsbaar voelen.
Wat moet iemand weten die zich schaamt?
Schaam jij je zo? Als jij last hebt van gevoelens van schaamte, weet dan dat je niet de enige bent. ‘Ik schaam me zo” is een universeel gevoel en dit soort gedachten heeft iedereen. Het is dan ook een natuurlijk onderdeel van het mens zijn.
Hoewel je vaak anders denkt, is schaamte een gevoel en geen feit. Schaamte kan jou vertellen dat je niet goed genoeg bent, maar deze gedachten komen voort uit een gevoel. Het is dus geen objectieve waarheid.
Gevoelens van schaamte zijn heel naar en het liefst stop je dit gevoel zo ver mogelijk weg. Heel menselijk, maar wegstoppen werkt averechts. Sta eens stil bij je schaamte. Door te erkennen dat je je schaamt, heb je de eerste stap naar heling al genomen.
Wat doet schaamte met je?
Als je je schaamt kan dit leiden tot gevoelens van isolatie, depressie, angst en een laag zelfbeeld. Schaamte kan ons tegenhouden om doelen na te streven, relaties aan te gaan en om te laten zien wie je werkelijk bent. En het tegenstrijdige is, juist dit in jezelf terugtrekken houdt gevoelens van schaamte in stand.
Wat kan je tegen schaamte doen?
-
- Zoals gezegd is herkenning en acceptatie een belangrijke eerste stap naar heling.
- Door te praten over je gevoelens met iemand die je vertrouwt neem je al een groot deel van de kracht van schaamte weg. Wees daarbij vriendelijk voor jezelf. Iedereen maakt fouten en heeft gebreken.
- Blijf verbinding maken met anderen. Jezelf terugtrekken in jezelf of letterlijk door geen verbindingen aan te gaan met anderen, maakt gevoelens van schaamte alleen maar groter. Probeer daarom contacten te blijven leggen met anderen en ga in gesprek. Stap voor stap zal dit je helpen om de schaamte te verminderen.
- Zoals gezegd is herkenning en acceptatie een belangrijke eerste stap naar heling.
Hoe Lifecoaching kan helpen
Als Life coaches zijn wij er om je te helpen bewust te worden van gevoelens van schaamte en kwetsbaarheid, net als de triggers die dit gevoel veroorzaken. Schaam jij je? Ga samen met jouw Life coach aan de slag en leer je om met deze gevoelens om te gaan en werk aan het vergroten van zelfliefde en het herstructureren van negatieve gedachten.
Daarnaast bieden onze Life coaches een ondersteunende omgeving waarin je veilig bent om je kwetsbaarheden te uiten en te omarmen. Onze Life coaches helpen je om doelen te stellen en stappen te ondernemen die jouw zelfvertrouwen vergroten, wat jou helpt om je schaamte te overwinnen.
De kracht van kwetsbaarheid
Net zoals Brené Brown’s werk benadrukt; kwetsbaarheid is geen zwakte, maar juist de bron van onze grootste kracht en moed. Wij begrijpen als geen ander dat er moed voor nodig is om met je gevoelens van schaamte aan de slag te gaan. Daarom vinden wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek heel belangrijk. Een kennismaking waarbij jij kan voelen en ervaren of één van onze Life coaches de juiste partner voor je is.
Wil je af van schaamte?
Denk je na het lezen van dit artikel “Ik schaam me zo en daar wil ik vanaf?” Door contact met ons op te nemen, neem je al die eerste moedige stap. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter. Eén van ons neemt contact met je op voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zoals gezegd, je zit nog nergens aan vast. Jij beslist daarna.
Geplaatst in Geen categorie, Stress, Verdriet, Zelfvertrouwen