Lifecoach logo

Ik wil wel, maar ik durf niet

Herken je het, dat je iets heel graag wilt, maar dat je het niet durft? Je bent zeker niet de enige. Wij kennen allemaal momenten waarop je iets graag wilt, maar jezelf tegenhoudt uit angst of onzekerheid. In dit artikel vertel ik wat de oorzaak kan zijn en geef ik je 5 tips om meer lef te tonen.

Waarom durf ik iets niet?

Het gevoel iets niet durven kan verschillende oorzaken hebben, zoals angst voor afwijzing, angst voor het onbekende, of zelfs angst voor het maken van fouten. Het kan ook te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen of negatieve ervaringen uit het verleden die je tegenhouden. Vaak ben je je daar niet eens van bewust.

Wat moet je doen als je iets niet durft te vertellen?

Om meer lef te ontwikkelen en over deze drempel heen te komen, zijn dit 5 tips die je kunnen helpen:

  1. Probeer eerst te begrijpen waar je precies bang voor bent. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vaak blijkt de angst in onze gedachten groter dan het in werkelijkheid is.

 

  1. Begin met kleine stappen richting hetgeen wat je wilt doen. Dit kan helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en stap voor stap je comfortzone te vergroten.

 

  1. Probeer jezelf voor te stellen dat je succesvol bent in hetgeen wat je wilt doen. Visualiseer hoe je je voelt en welke positieve resultaten het met zich meebrengt. Dit kan helpen om jezelf dat duwtje in je rug te geven.

 

  1. Wees vriendelijk voor jezelf als je faalt of fouten maakt. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien. Sta jezelf toe om imperfect te zijn.

 

  1. Blijft de angst en lukt het je niet om door te pakken? Praat dan met één van onze professionals over je angsten en doelen. Het delen van je gevoelens en ervaringen helpt al enorm, daarnaast zijn zij opgeleid om je angst te helpen overwinnen.

 

Hoe ontwikkel je lef?

Als het gaat om het vertellen van iets wat je niet durft, kan het belangrijk zijn om eerlijk te zijn en jezelf af te vragen waarom je het niet durft te vertellen. Is het uit angst voor de reactie van anderen, bang dat je verwijten of de schuld krijgt, uit schaamte of  omdat opeens anders communiceren moeilijk is. Of is het iets anders? Probeer de situatie te analyseren en bedenk dat eerlijkheid vaak de beste optie is, zelfs als het moeilijk is.

Wat is lef tonen?

Lef gaat hand in hand met het nemen van eigen verantwoordelijkheid en je rol of het initiatief pakken in situaties. Lef hebben betekent niet dat je nooit bang bent, maar eerder dat je de moed hebt om actie te ondernemen ondanks je angst. 

Waarom heb ik zo weinig zelfvertrouwen?

Om lef te ontwikkelen moet je je eigen kracht en je vermogen om invloed uit te oefenen op je leven en de situaties waarin je je bevindt, erkennen. Daar heb je zelfvertrouwen voor nodig. Lef tonen betekent dat je het zelfvertrouwen hebt en bereid bent om risico’s en verantwoordelijkheid te nemen voor je situatie en je acties. Bij persoonlijk leiderschap gaat het erom dat je moeilijke beslissingen durft te nemen, zelfs als dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen.

Wat is het verschil tussen lef en moed?

Moed gaat over geloven in jezelf en in het doel waar je lef voor nodig hebt. Lef is de actie die je eraan verbindt om te bereiken wat je wilt bereiken. 

Lef is de belangrijkste eigenschap bij het ontwikkelen van persoonlijke leiderschap. Het gaat er niet om dat je wacht totdat je genoeg moed hebt om in actie te komen. Vaak is het belangrijker dat je klaar bent met een situatie. Dan ben je bereid om er actie aan te verbinden.

Waar ben jij klaar mee? Wat zijn de consequenties als alles blijft zoals het is? Wat kan er veranderen als je wél de stap neemt? Hoe ga jij je voelen als je het hebt bereikt? Ben je bereid om die kans op gelukt te nemen?

Aan de slag met lef?

Onze Life coaches helpen je stap voor stap met het opbouwen van meer zelfvertrouwen. Zij begeleiden en stimuleren je richting meer lef, zodat jij jouw leven, stap voor stap, in positieve zin gaat veranderen. Ook jij bent iemand om rekening mee te houden. Jij bent het waard om je goed te voelen, om fijne relaties en vervullend werk te willen. Pak die kans.

Meer lef en zelfvertrouwen ontwikkelen?

Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt. Of laat hier je gegevens achter, dan neemt één van ons contact met jou op.

Geplaatst in Ambitie, angst, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Ontwikkel meer lef! Ontvang elke dag een inspirerende vraag in je mailbox!

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.