Wetenschappers voorspellen dat de ziekten Parkinson en Dementie de komende jaren drastisch gaat toenemen. Waarbij de oorzaak niet alleen in vergrijzing gezocht kan worden. Oók leefstijl en mentale gezondheid doen ertoe. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal gezond wordt en blijft?
Wat is een emotionele trigger
Sinds een poosje werken wij samen en als zij deze ochtend bij mij is, vertelt zij dat het wel goed gaat. Waar zij eerst veel onrust ervoer, merkt zij nu dat er meer rust komt. Op haar werk, maar ook thuis. Vooral richting haar zoon is zij rustiger en zij slaapt beter. “Maar wat moet ik doen wanneer er weer zo’n stresssituatie komt,” vraagt zij mij zorgelijk? Vorige sessie hebben wij middels een techniek een emotionele trigger ontkracht en als ik haar vertel dat dit zo blijft, reageert zij opgelucht: “Oh, fijn!”
Waarom ben ik mentaal zwak
Vandaag wil zij het hebben over het sporten. Zij wil graag sporten, maar doet het niet. “Natuurlijk weet ik dat het een kwestie van doen is, maar toch stel ik het uit of geef iets anders voorrang. En zo gaat het steeds, óók als ik me voorneem om het nu écht te gaan doen,” zegt zij moedeloos.
Haar gezondheid is belangrijk voor haar, met name haar geestelijke gezondheid. Haar moeder heeft namelijk dementie en zij wil voorkomen dat dit ook haar voorland wordt. “Maar als ik dat zo graag wil, waarom doe ik het dan niet,” zegt zij, mij vragend aankijkend?
Daarop stel ik voor om een oefening te doen om er zodoende meer inzicht in te krijgen en ook een oplossing te vinden.
Ik leg uit wat de oefening inhoud en gaan aan de slag. Zij pakt een paar stoelen en zet deze neer, maar ziet dan een meditatiekussentje liggen en vraagt of zij deze erbij mag pakken. Natuurlijk mag dat.
Hoe word je mentaal gezonder
Als zij op het kussentje zit en een ontspannen houding aanneemt, zie ik haar lijf en gezicht met een zucht ontspannen. Zij kijkt me aan en vertelt dat zij dit gevoel nauwelijks kent. Ja, heel soms, als zij in de sauna zit of met yoga bezig is, dan lukt het haar soms om even te ontkoppelen van de buitenwereld, even niet te hoeven denken.
Toen in de pubertijd haar vrouwelijke vormen ontloken, kreeg zij de nodige teleurstellingen te verwerken. Zij deed heel graag aan ballet, was er ook goed in, maar een opleiding in die richting werd niks. Gymmen op school en sportdagen waren helemaal verschrikkelijk. Het raakt haar als zij merkt dat zij ergens diep vanbinnen besloot om het op te geven.
Gedurende ons gesprek komt de herinnering aan een situatie van de kleuterschool naar boven. Bij een kringspel zette de juf haar te kakken, omdat zij in de aarde had gespeeld en vieze nagels had. Zij begreep er niets van. Mag ik dan niet spelen? Had ik dan mijn nagels moeten schoonmaken? Hoe dan, schoot het, zo klein als zij was, door haar heen?
Vanaf dat moment maakt haar denken al jaren overuren, om maar te begrijpen wat mensen bedoelen en van haar vragen. “Maar omdat ik het vaak niet begrijp, denk ik dat ik te dom ben om het te snappen,” zegt zij verdrietig.
Opeens beseft zij dat dit ook haar dromen verklaart. Regelmatig komt het missen van de trein in haar dromen voorbij. “Dan moet ik mijn tas nog inpakken en kom ik te laat om de trein te halen,” vertelt zij. Steeds het gevoel hebben ernaast te grijpen, is zo vermoeiend.
Zij snapt nu veel beter hoe ‘haar denken’ werkt en wat zij daarmee hoopt bereiken. Langzaam wordt daarmee ook de oplossing helder. De overuren die ‘haar denken’ maakt werkt averechts. De methodiek voorziet hierin, waardoor wij ‘haar denken’ transformeren en praktisch laten helpen met de dingen die geregeld moeten worden.
Hoe hou je jezelf mentaal gezond
Het is haar lichaam en haar Zijn wat haar aandacht nodig heeft. Zij wil weer één worden met haar lijf. Zij wil haar rust en sereniteit meer en vaker voelen. “Eerst maar weer eens de energie goed laten stromen, dan volgt mijn gezondheid, met name mijn geestelijke gezondheid vanzelf,” zegt zij.
Voor jou
Het feit dat wij als mensen bewust kunnen denken is een enorm waardevolle evolutie. Maar tevens een enórme valkuil gebleken. Doordat wij ‘ons denken’ overschatten, zijn daarmee onze gevoelens naar de achtergrond verbannen, met allerlei mentale problemen als gevolg. Ons oerbrein, waar o.a. onze emoties huizen, speelt in ons leven een hele grote rol, omdat pas rond de pubertijd het bewuste denken volledig is ontwikkeld.
Wat maakt je mentaal sterk
Simpel gezegd zijn emotionele triggers onbewuste ‘herinneringen’ aan vervelende situaties uit onze jeugd, opgeslagen in ons oerbrein. In een bepaalde context wordt zo’n onbewuste ‘herinnering’ getriggerd, waardoor je voelt wat je voelt, denkt wat je denkt en doet wat je doet.
De meeste mensen proberen door te denken de oplossing voor hun problemen te vinden, terwijl de oplossing meestal in ons onderbewuste, oerbrein huist. Omdat wij blijven hangen in gedachten, worden deze gedachten negatieve overtuigingen. Terwijl gedachten de ingang vormen naar onderliggende gevoelens.
Wanneer die emotionele triggers verdwijnen, verdwijnen ook de bijbehorende gedachten en gedrag. Daarvoor is werk nodig op de verschillende lagen van je brein; op mentaal-, emotioneel-, energetisch- en op spiritueel niveau. Waarbij wij ook het fysieke lichaam gebruiken, omdat lichaam en geest zijn één.
Iets voor jou?
Onze Life coaches zijn opgeleid en getraind om je te begeleiden in het doorvoelen van jouw situaties, door al deze lagen heen. Er is geen vast omlijnt programma. Het is een spiritueel ontwikkelingsproces waarbij wij ons afstemmen op datgene wat jij op dat moment nodig hebt.
Door het krijgen van inzicht in jezelf en het opruimen van emotionele triggers word en blijf je mentaal gezond. Je begrijpt situaties beter, leert verbanden zien, gaat deze interpreteren en daarop anticiperen. Mentaal sterker worden heeft dus niets met geforceerde kracht te maken, maar juist met zachter, liever en begripsvoller worden naar jezelf. Het leert je om je gevoelens en emoties beter te begrijpen, zodat je erop kan anticiperen.
Maak kennis met onze Life coaches
Check hier welke Life coach bij jou in de buurt is. Wil je meer weten of direct een kennismakingsgesprek inplannen? Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.
Blijf gezond, blijf jezelf ontwikkelen.
Astrid
(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)
Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap