Lifecoach logo

Negatieve gedachten loslaten

Negatieve gedachten zijn vervelend en daar hebben wij allemaal wel eens last van. Maar heb je zoveel last van negatieve gedachten dat dit je belemmert om je leven op een fijne manier te leven? Daarom in dit artikel: waarom hebben wij negatieve gedachten en hoe kun je deze loslaten?

Waarom zijn we gericht op negatieve prikkels?

Als mens zijn wij van nature gericht op negatieve prikkels, een gegeven dat vaak wordt verklaard aan de hand van de evolutiepsychologie. Onze voorouders moesten voortdurend alert zijn op gevaren om te kunnen overleven. Dit overlevingsmechanisme heeft ertoe geleid dat mensen een sterke neiging hebben om negatieve informatie sneller op te merken en te onthouden dan positieve informatie. En dat is het vervelende, ook in onze huidige, moderne wereld hebben wij deze overlevingsstrategie niet meer nodig, maar blijft ons brein voorgeprogrammeerd om negatieve prikkels voorrang te geven.

Waarom onthouden wij negatieve dingen meer dan positieve?

Negatieve gebeurtenissen doen een beroep op het amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties. Bij positieve gebeurtenissen wordt de amygdala minder sterk geprikkeld. Dit verklaart een intensere en langere herinnering aan negatieve ervaringen. Deze overlevingsstrategie om gevaarlijke situaties te onthouden was nuttig, maar in de hedendaagse samenleving kan dit je juist belemmeren om weer positiviteit te voelen.

De gevolgen van negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen een sneeuwbaleffect hebben. Eén negatieve gedachte leidt tot een reeks aan meer negatieve gedachten en emoties. Dan kan dit resulteren in gevoelens van angst, depressie en een verminderde kwaliteit van leven. Een voorbeeld hiervan is als iemand denkt dat hij niet goed genoeg is op zijn werk. Deze gedachte kan leiden tot angst voor falen, wat weer kan leiden tot verminderde prestaties en uiteindelijk bevestiging van de oorspronkelijke negatieve gedachte.

Hoe zet je negatief denken om in positieve gedachten?

Stap 1

De eerste stap is bewustwording van negatieve gedachten. Het bijhouden van een gedachtenboek kan helpen om patronen te herkennen en inzicht te krijgen in je denkprocessen.

Stap 2

Je kan je gedachten ook herkaderen, door jezelf eens af te vragen of de negatieve gedachte waar is? Is er bewijs wat deze gedachte ondersteunt? Vaak zul je merken dat negatieve gedachten overdreven of ongegrond zijn.

Stap 3

Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om je focus te verleggen van negatieve naar positieve aspecten van je leven. Zo train je je brein om te focussen op de positieve dingen in je leven.

Stap 4

Door mindfulness en meditatie toe te passen kan je je gedachten observeren zonder erin mee te gaan. Dit kan je helpen om negatieve gedachten te herkennen, los te laten en andere gedachten te kiezen.

Waarom begeleiding van een Life coach?

Mensen die bij ons komen hebben op een of andere manier last van negatieve gedachten. Onze ervaren Life coaches spelen een cruciale rol in het doorbreken van negatieve denkpatronen. Negatieve gedachten zijn het gevolg van vervelende ervaringen die je, soms lang geleden, hebt meegemaakt. Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van negatieve gedachten, leren van je gevoelens en emoties en het helen van ervaringen die daaraan ten grondslag liggen. Verdwijnt de oorzaak, dan verdwijnen ook de negatieve gedachten. 

Wij begeleiden door:

    • Onze Life coaches bieden een objectief perspectief op je gedachten en gedragingen en helpen je om irrationele negatieve gedachten te benoemen en uit te dagen.
    • Door regelmatige sessies helpen onze Life coaches je om consistent te blijven werken aan het omzetten van negatieve gedachten in positieve.
    • Onze Life coaches zijn getraind in verschillende technieken om negatieve gedachten te doorbreken, zoals cognitieve herstructurering, ervarings- en lichaamsgerichte methodieken en positieve visualisatie. Wil je meer weten over onze werkwijze? Check deze pagina.

Wil jij negatieve gedachten loslaten?

Onze klanten zijn het erover eens; de begeleiding van onze ervaren Life coaches is hierbij van onschatbare waarde. Doordat zij je begeleiden naar het oplossen van de oorzaak van je negatieve gedachten, vindt heling plaats en krijg je de inzichten, tools en positieve ervaring waarnaar je op zoek bent.

Door samen met jouw Life coach actief te werken aan je mentale welzijn, kun je die negatieve gedachtenspiraal doorbreken en een meer vervullend en positief leven leiden. Dat wil jij toch ook? Maak nu kennis met jouw Life coach via de link hieronder.

Geplaatst in angst, Bewustwording, Gezondheid, Informatief, Stress, Verdriet

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.