Lifecoach logo

Perfectionisme en faalangst – Is er een verband?

Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Maar wat is perfectionisme precies? Wat veroorzaakt het?  Faalangst, perfect zijn, fouten maken, onzekerheid – dit zijn allemaal veel voorkomende componenten van perfectionisme. Deze mensen zoeken altijd naar goedkeuring en als het niet lukt hebben zij veel last van irritaties en frustraties. De vraag is, kan je dit overwinnen?

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is de neiging om zeer hoge eisen aan jezelf te stellen of een buitensporige behoefte aan juistheid of nauwkeurigheid te hebben. Het kan zich in vele vormen manifesteren; van het hebben van buitensporig hoge verwachtingen voor jezelf tot het altijd perfect moeten zijn. Perfectionisten zullen vaak veel moeite doen om zelfs kleine fouten of vergissingen te vermijden. Ze kunnen ook gemakkelijk gefrustreerd raken als de dingen niet precies zo lopen als ze hadden gehoopt of gepland.

Wat veroorzaakt perfectionisme?

De oorzaak van perfectionisme is vaak geworteld in onzekerheid – een diepgeworteld gevoel dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Dit kan ertoe leiden dat je goedkeuring en acceptatie zoekt door middel van je prestaties. Wat resulteert in een verlangen om perfect te zijn in alles wat je doet. Deze behoefte aan goedkeuring kan er ook toe leiden dat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen. Dit vergelijken kan je op een pad van zelfdestructief gedrag brengen. Het is belangrijk om te durven leren van je gevoelens van onzekerheid. Lees ook ons artikel ‘Hoe kun je minder perfectionistisch zijn?’ 

Is perfectionisme angst om te falen?

Ja, in sommige gevallen kan perfectionisme gezien worden als een vorm van faalangst, vooral als het gedreven wordt door een onderliggend gevoel van onzekerheid over je eigenwaarde.

Als deze onzekerheid leidt tot het stellen van onrealistische verwachtingen aan jezelf (of aan anderen) die onmogelijk bereikt kunnen worden, dan kan voor jou elke vorm van waargenomen ‘falen’ resulteren in ernstige emotionele nood of zelfs depressie. Aan de andere kant streven gezonde perfectionisten naar uitmuntendheid, maar begrijpen dat fouten deel uitmaakt van groei en leren; zij benaderen uitdagingen met gezonde spanning in plaats van met angst.

Perfectionisme en faalangst zijn dus nauw verwant aan elkaar, maar niet noodzakelijkerwijs één en hetzelfde; het hangt af van jou en jouw onderliggende motieven voor het streven naar uitmuntendheid.

Hoewel er niets mis is met het stellen van hoge eisen aan jezelf, is het belangrijk om te herkennen wanneer die eisen ongezond of onproductief worden. Zodat jij stappen kan zetten om gezondere gewoonten op te bouwen. Streven naar uitmuntendheid, terwijl er nog steeds ruimte is voor het maken van fouten.

Kan je perfectionisme en faalangst overwinnen?

Ja! Perfectionisme en faalangst kan je overwinnen. Want fouten zijn geen fouten, maar leerervaringen. Onze Life coaches zijn opgeleid om je te begeleiden naar meer inzicht in de oorzaak van jouw perfectionisme of faalangst en helpen je daarbij zodat jij jouw onzekerheid kan overwinnen. Bij ons kan je het simpelweg nooit fout doen. Fijn hè? Wij helpen je met de juiste begeleiding om jouw gevoelens van perfectionisme en faalangst te omarmen en deze op een productieve manier in te zetten, zonder daarbij je geestelijke- en emotionele welzijn op te offeren.

Om deze stappen te kunnen zetten is vanzelfsprekend een goede klik met jouw Life coach ontzettend belangrijk. Leer daarom onze Life coaches kennen. Wanneer je contact met ons opneemt plannen wij eerst een kennismakingsgesprek. Tijdens zo’n gesprek leer je jouw Life coach kennen en kan je voelen of je je er prettig bij voelt. Jij bent goed zoals je bent. De veranderingen die je wilt aanbrengen in jouw leven gaan dus ook altijd op jouw tempo en op jouw manier. Afgesproken?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.