Lifecoach logo

Wat is de betekenis van kwetsbaar?

Kwetsbaar zijn wordt vaak gezien als een teken van zwakte. De meeste mensen wordt geleerd een muur op te trekken om zichzelf te beschermen tegen gekwetst worden. Niemand wil gekwetst worden, maar is dit werkelijk een juiste manier van leven? Wat betekent het om kwetsbaar te zijn en wat zijn de voordelen ervan? Hoe zet je kwetsbaarheid om in kracht?

Hoe toon je je kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid kan je definiëren als ‘de kwaliteit of toestand van blootstaan aan gevaar, risico of moeilijkheden.’ Kwetsbaarheid is een gevoel van openheid, blootstelling en onzekerheid dat ons een ongemakkelijk gevoel kan geven. Kwetsbaar zijn wij allemaal en het stelt je in staat je onvolkomenheden en gebreken te laten zien om jezelf beter met anderen te kunnen verbinden. Als je je openstelt voor anderen, maak je jezelf meer benaderbaar en uitnodigend. Kwetsbaarheid stelt je ook in staat betekenisvolle relaties aan te gaan met de mensen om je heen door hen op een intieme manier toe te laten in je leven.

Een ander belangrijk aspect van kwetsbaarheid is dat het je in staat stelt te leren van je fouten. Door open en eerlijk te zijn over je worstelingen creëer je een mogelijkheid tot groei en te leren van je ervaringen uit het verleden. Dit schept een omgeving waarin je veranderingen in je leven kan aanbrengen die je op de lange termijn ten goede komen. Je wordt weerbaarder bij moeilijke situaties, omdat je gewend bent ze frontaal onder ogen te zien in plaats van ervoor weg te lopen of ze onder het tapijt te vegen.

Wat is een ander woord voor kwetsbaar?

Een ander woord voor kwetsbaar is ‘gevoelig,’ ‘teder,’ ‘teer’ of ‘broos.’ Door deze woorden lijkt kwetsbaarheid een zwakte. Mensen die zich kwetsbaar voelen zijn vaak gevoelig en snel emotioneel. Huilen snel en trekken zich terug. Gedrag waar problemen niet mee opgelost worden, waardoor anderen daar vaak niets mee kunnen en het om die reden als zwak bestempelen.

Gevoelige mensen voelen zich vaak heel kwetsbaar, omdat zij de impact van gedrag en woorden letterlijk voelen. Daarover schreven wij eerder dit artikel. Vaak persoonlijk geraakt en overweldigd door de hoeveelheid prikkels trekken zij zich terug, negeren hun gevoelens of trekken een muur op. Op de lange duur is dit geen gezonde manier om met kwetsbaarheid om te gaan. Ontdekken wat de oorzaak is van hun persoonlijke geraaktheid en welke gevoelens van henzelf en welke van de ander zijn, is noodzakelijk om te leren omgaan met hun gevoelens en emoties.

Voordelen van kwetsbaar zijn

Als je ervoor kiest om kwetsbaar te zijn, stel je je open voor een wereld van mogelijkheden. Je creëert sterkere relaties met de mensen om je heen, omdat zij kunnen zien wie jij werkelijk bent in plaats van alleen maar een uiterlijke façade of verdedigingsmechanisme te zien. Je wordt ook een betere luisteraar en leer je je gedachten en gevoelens duidelijker te uiten zonder angst of oordeel van anderen.

Bovendien helpt kwetsbaarheid bij het opbouwen van vertrouwen tussen twee mensen, omdat het laat zien dat beide individuen bereid zijn hun kwetsbaarheid te tonen, zodat hun relatie steeds sterker wordt. Tenslotte geeft kwetsbaarheid jou de moed en kracht om moeilijke uitdagingen aan te gaan in plaats van ervoor weg te lopen. Dat brengt je dichter bij succes in alle aspecten van het leven!

Wat is een kwetsbaar mens?

Op het eerste gezicht lijkt kwetsbaar zijn misschien iets wat je ten koste van alles moet vermijden, vanwege de mogelijke risico’s, zoals zich openstellen voor oordeel of kritiek van anderen. Pak daarom het openstellen goed op. Jouw Life coach helpt je stap voor stap door eerst met je in gesprek te gaan. Jouw Life coach is jouw voorbeeld, zodat je op een veilige manier jezelf leert openstellen. Zo bouwen jullie samen aan een relatie waarin vertrouwen de basis vormt en krijg je de juiste referentiekaders.

Wil jij jezelf leren openstellen?

Jouw Life coach helpt je openstellen, aan meer inzicht in jezelf en om betekenisvolle relaties met de mensen om je heen op te bouwen. Samen werk je aan het verkrijgen van de moed die jij nodig hebt om moeilijke uitdagingen te overwinnen en begeleidt hij of zij je naar meer veerkracht op je weg naar jouw succes!

Maak kennis met onze Life coaches en vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Communicatie, Gezondheid, Informatief, Relaties, Succes, Vrouw, Zelfvertrouwen, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.