Heb je het gevoel dat je taken die voor je liggen voortdurend uitstelt? Je bent niet alleen. Uitstelgedrag is een veel voorkomend probleem bij mensen die zich niet lekker in hun vel voelen of merken dat er niets anders uit hun handen komt. Waarom stellen we uit? En hoe kunnen we ons uitstelgedrag aanpakken, zodat we vooruitgang boeken met onze doelen? Lees verder om erachter te komen.
Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag?
Uitstelgedrag heeft vele oorzaken, maar de meest voorkomende zijn faalangst, perfectionisme, je overweldigd voelen, gebrek aan motivatie en een laag zelfbeeld.
-
- Faalangst kan een gevolg zijn van het stellen van hoge eisen aan jezelf en het willen vermijden van de teleurstelling die het niet bereiken daarvan met zich meebrengt.
- Over perfectionisme schreven wij eerder een artikel. Perfectionisme is een andere vorm van zelfsabotage, omdat het ons ervan weerhoudt aan iets te beginnen omdat we denken dat het nooit goed genoeg zal zijn.
- Je overweldigd voelen is ook een belangrijke factor bij uitstelgedrag – als we kijken naar alle taken die voor ons liggen, is het gemakkelijk om overweldigd te raken en ze uit te stellen tot later.
- Als onze motivatie laag is of ons gevoel van eigenwaarde ontbreekt, kunnen beide ertoe bijdragen dat we uitstellen, omdat we niet genoeg in onszelf geloven om ergens aan te beginnen.
- Je lam geslagen voelen, waarbij er niets uit je handen komt, zijn ook signalen die in de richting wijzen van uitstelgedrag. Dit gevoel serieus nemen is belangrijk, omdat het meer lijkt op klachten die bij een burn-out horen.
Hoe kan je uitstelgedrag aanpakken?
De eerste stap bij het aanpakken van je uitstelgedrag is dit serieus nemen. Lichamelijk en geestelijk gezonde mensen voelen zich over het algemeen energiek, gemotiveerd, hebben zin om naar hun werk te gaan of om aan taken te beginnen.
Regelmatig komen klanten bij ons met het verhaal dat zij zaken uitstellen. Onze Life coaches gaan vervolgens samen met jou aan de slag om te ontdekken welk patroon het uitstelgedrag veroorzaakt. Begrijpen hoe jouw patroon van uitstellen er precies uitziet, is stap 1 van je uitstelgedrag aanpakken.
Waar komt uitstelgedrag vandaan?
Zoals hierboven uiteengezet, is er een onderliggende oorzaak van je patroon en het daarmee samenhangende uitstelgedrag. Weten waar het vandaan komt, zorgt er nog niet voor dat het ook is opgelost. Onderliggende patronen van je uitstelgedrag zijn zo’n automatisme geworden in de manier waarop je denkt, voelt en vervolgens niet doet, daar is meer voor nodig.
Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag?
De gevolgen van uitstelgedrag zijn een verergering van bovengenoemde oorzaken. Tijd werkt over het algemeen in je nadeel, zeker als je uitstelgedrag wilt aanpakken. Hoe langer je wacht, hoe meer patronen inslijten en hoe moeilijker het is om deze patronen te veranderen.
Uitstellen werkt demotiverend. Dit tast niet alleen beetje bij beetje je zelfvertrouwen aan, maar ook andere mensen kunnen teleurgesteld raken. Dit werkt de dreiging om langs een negatieve spiraal af te glijden verder in de hand.
Is uitstelgedrag een valkuil?
Uitstelgedrag is en blijft een valkuil, als je het patroon van uitstelgedrag en de daarmee samenhangende oorzaak niet aanpakt. De oorzaak zijn vaak oude en/of pijnlijke gebeurtenissen waarmee je in je leven hebt leren omgaan. Daardoor heeft zo’n patroon zich in jouw leven kunnen vormen. Samen met je Life coach werk je aan het ontrafelen van jouw patroon én aan de oorzaak ervan, zodat dit opgelost kan worden.
Onze Life coaches zijn holistisch therapeuten en begeleiden je in het verwerken van dergelijke gebeurtenissen. Je zal merken dat dit je oplucht, waardoor je letterlijk en figuurlijk weer ruimte krijgt om je met belangrijke taken bezig te houden.
Langzaamaan pak je vervolgens weer kleine taken op en werk je samen met je Life coach aan structuur, realistische doelen en tijdschema’s, wat jou helpt om je uitstelgedrag aan te pakken en gemotiveerd te blijven, zodat je weer positieve ervaringen opdoet.
We maken allemaal wel eens perioden mee waarin we het gevoel hebben dat we taken die voor ons liggen uitstellen in plaats van ze meteen af te maken – dat is niet meer dan normaal! Waar het om gaat is, als jouw uitstelgedrag te lang duurt en jij of anderen daar hinder van gaan ondervinden, jij de oorzaak gaat aanpakken, zodat je weer positieve ervaringen kan opdoen.
Onthoud: lekker in je vel zitten en jouw uitstelgedrag aanpakken begint met in jezelf te geloven en de oorzaak van je faalangst of perfectionisme op je te nemen.
Wil jij jouw uitstelgedrag aanpakken?
Onze Life coaches helpen en begeleiden je hierbij. Maak kennis met jouw Life coach bij jou in de buurt en laat hier je gegevens achter, dan neemt één van ons contact met je op.
Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Zelfvertrouwen