Hoe vaak neem je echt de tijd om bij jezelf in te checken om te ontdekken hoe het met je gaat? In onze snelle en drukke maatschappij is het niet zo gek dat veel mensen merken dat hun emoties soms de overhand nemen. Zij zijn bijvoorbeeld sneller geraakt door bepaalde situaties, hebben moeite om kalm te blijven of merken dat hun emoties op onverwachte momenten de kop opsteken. Omgaan met emoties moeilijk?

Wanneer emoties onverwacht de kop opsteken kan dit zorgen voor gevoelens van schaamte of frustratie, en daarbij rijst de vraag: “Waarom word ik zo snel emotioneel, en hoe kan ik hier beter mee omgaan?” In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van sterke emotionele reacties en wat Lifecoaching kan betekenen in het vinden van innerlijke balans en emotionele veerkracht.

Wij geven antwoord op de volgende vragen:

  1. Waarom zijn we soms zo snel emotioneel?
  2. Hoe word je minder snel emotioneel?
  3. Hoe krijg je grip op je emoties?
  4. Hoe laat je opgekropte emoties los?
  5. Waarom is Lifecoaching belangrijk bij emotie-regulatie?
  6. We geven drie tips om meer inzicht te krijgen in je emoties.

 

Waarom zijn we soms zo snel emotioneel?

Er zijn veel factoren die bijdragen aan hoe je je emoties ervaart en verwerkt. Van jongs af aan word je gevormd door ervaringen binnen je gezin, de cultuur waarin je opgroeit en de maatschappij. Deze factoren bepalen voor een groot deel jouw emotionele reactievermogen en dit kan je emotionele drempel aanzienlijk verlagen. Enkele oorzaken voor sterke emotionele reacties zijn:

– Geconditioneerde reacties en opgekropte emoties: 

Misschien heb je geleerd om emoties te onderdrukken, vooral als het gaat om negatieve emoties zoals verdriet of boosheid. Als deze emoties langere tijd worden weggedrukt, kunnen deze zich opstapelen, wat kan leiden tot een verhoogde emotionele gevoeligheid.

– Onbewuste overtuigingen: 

Op jonge leeftijd ontwikkel je overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je ‘niet goed genoeg’ bent, dan kan je sneller emotioneel reageren als je je afgewezen voelt.

– Stress en overbelasting: 

Chronische stress legt een enorme druk op je zenuwstelsel. Bij een hoge stressbelasting bevind je je vaak in een constante staat van alertheid, waardoor je vatbaarder bent voor emotionele uitbarstingen.

Hoe word je minder snel emotioneel?

Je wordt minder snel emotioneel als je leert omgaan met emoties. Dat begint met het ontwikkelen van inzicht in wat je triggert en hoe je daarop reageert. Hier komt Lifecoaching om de hoek kijken, want dit is niet gemakkelijk. Het vraagt oefening en geduld, waarbij je vooral leert om je triggers te gaan herkennen. Hier zijn enkele stappen waarbij wij kunnen helpen om minder snel emotioneel te worden:

– Bewustzijn ontwikkelen:

Samen met jouw Life coach observeer je emotionele reacties zonder oordeel. Wij helpen je bij het antwoord vinden op de vraag: “Wat voel je nu precies?” en “Wat veroorzaakte deze emotie?” Door je bewust te worden van je emoties, kun je ze beter plaatsen en is de kans kleiner dat je wordt overrompeld.

– Regelmatig ontladen van emoties:

Als jij omgaan met emoties moeilijk vindt, dan is het belangrijk om je emoties op gezette tijden los te gaan laten in plaats van ze op te kroppen. Ook daar zijn wij voor. Wij begeleiden je door je emoties heen, waardoor je dit op een gereguleerde manier kan loslaten. Onze begeleiding kan door middel van praten, schrijven, of lichaamsgerichte oefeningen zoals ademhaling, energetische therapie of Body and Mind Language.

– Zorg voor rust en balans:

Het is belangrijk dat je goed zorgt voor je lichaam door voldoende rust te nemen, gezond te eten en beweging te integreren in je dagelijkse routine. Een sterk en gezond lichaam ondersteunt een evenwichtig emotioneel systeem.

Hoe krijg je grip op je emoties?

Grip krijgen op je emoties betekent niet dat je ze volledig onder controle moet hebben. Emoties komen en gaan, en het is normaal dat ze soms intens zijn. Echter, door inzicht te krijgen in hoe emoties ontstaan en door bewust met je emoties om te gaan, krijg je meer invloed op hoe je reageert. Enkele technieken om dit te doen zijn:

– Word je bewust van je triggers:

Welke situaties, personen of gedachten zorgen ervoor dat je emotioneel wordt? Wanneer je je triggers herkent, kun je hierop anticiperen en bewuster reageren.

– Vergroot je emotionele veerkracht:

Door samen te werken met één van onze Life coaches ga je aan de slag om negatieve gevoelens te elimineren. Wanneer je deze gevoelens gaat loslaten ontstaat er zelfcompassie, waarmee je een hogere emotionele veerkracht ontwikkelt. Dit zorgt ervoor dat je minder snel emotioneel reageert. 

– Begrijp en accepteer je emoties:

Emoties zijn niet altijd leuk en daarom ervaren veel mensen het omgaan met emoties moeilijk. Veel mensen grijpen op zo’n moment naar verdovingsmiddelen, zoals medicijnen, alcohol of drugs. Zonde, als je het ons vraagt, want emoties zijn signalen die je iets willen vertellen over jezelf. Jouw boosheid kan bijvoorbeeld aangeven dat er een grens is overschreden, en verdriet kan wijzen op verlies of gemis. Door juist aan de slag te gaan met je emoties, ga je deze begrijpen en kun je ze beter accepteren.

Hoe laat je opgekropte emoties los?

Veel mensen hebben tijdens het opgroeien geleerd om hun emoties weg te stoppen of te negeren. Maar dat betekent natuurlijk niet, dat ze er niet zijn?! Het loslaten van opgekropte emoties is vaak heel bevrijdend, maar soms ook geen eenvoudig proces. Opgekropte emoties die lang weggestopt of genegeerd zijn, zitten diep en kunnen ongemerkt jarenlang een rol spelen in je leven. 

Hier zijn enkele manieren om opgekropte emoties los te laten:

– Ga in gesprek met een Life coach:

Lifecoaching helpt je om je emoties te verkennen en te begrijpen. Onze begeleiding is een veilig proces, waarin je ontdekt hoe en waarom bepaalde emoties opgekropt zijn. Lifecoaching werkt helend en is vaak praktisch en gericht op het ontwikkelen van gezonde, nieuwe patronen.

– Schrijf je emoties van je af:

Ook schrijven is een effectieve manier om je emoties te verwerken en bij veel van onze Life coaches een vast onderdeel binnen hun begeleiding. Wanneer je schrijft, kom je in contact met je binnenwereld en ontstaat er ruimte om opgekropte gevoelens naar boven te laten komen.

– Beweeg en ontspan:

Emoties zitten opgeslagen in ons lichaam. Lichaamsgerichte therapieën zoals Body and Mind Language, energetisch lichaamswerk en ademhalingsoefeningen helpen je om spanning los te laten en je vrijer te voelen.

Waarom is Lifecoaching belangrijk bij emotie-regulatie?

Vind jij omgaan met emoties moeilijk? Als Life coaches zijn wij opgeleid om met een objectieve blik te kijken naar je gevoelens en reacties, en om daarbij je gedachten en emoties op een gezonde manier te onderzoeken. Lifecoaching biedt daarnaast concrete handvatten en oefeningen die zijn afgestemd op jouw unieke behoeften. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je bij ons kan verwachten als het gaat om leren omgaan met emoties:

– Inzicht en zelfreflectie: Onze Life coaches helpen je te onderzoeken wat onder je emoties ligt, zoals onzekerheden, angsten of diepgewortelde overtuigingen.

– Doelgericht werken aan verandering: Samen met jouw persoonlijke Life coach werk je stap voor stap aan verandering. Lifecoaching richt zich op concrete doelen en nieuwe, positieve gewoontes.

– Veilige omgeving: Lifecoaching biedt een veilige ruimte om te delen en te oefenen met nieuwe manieren om emoties te uiten en te reguleren, zonder oordeel.

 

Drie tips om meer inzicht te krijgen in je emoties

Wil je, voordat je naar een Life coach stapt, graag eerst zelf aan de slag om beter met je emoties om te gaan? Probeer deze drie tips:

– Schrijf dagelijks je gevoelens op: Neem elke dag even de tijd om je gedachten en emoties op te schrijven. Dit helpt je om emoties te herkennen en na verloop van tijd patronen te ontdekken in je emotionele reacties.

– Stel jezelf vragen tijdens emotionele momenten: Wanneer je merkt dat je emotioneel reageert, stel jezelf dan vragen zoals: “Wat voel ik precies?” “Waar voel ik dit in mijn lichaam?” en “Waarom voel ik dit zo sterk?” Deze vragen helpen je om je emoties te analyseren en te begrijpen.

– Werk met affirmaties voor emotionele veerkracht: Positieve affirmaties zoals “Ik mag mijn emoties voelen” of “Ik ben sterk en in balans” helpen je om je emoties te accepteren en jezelf gerust te stellen als je emotioneel uitgedaagd wordt.

Toe aan een volgende stap?

Is omgaan met emoties moeilijk? Voor veel mensen is het een uitdaging. Zoals eerder gezegd, emoties hebben een functie en geven aan dat er iets aan de hand is. Wil je samen met jouw persoonlijke Life coach aan de slag, zodat je er beter mee kunt omgaan? 

Neem contact op met één van onze Life coaches, door middel van de button hieronder. Zij begeleiden je op een holistische en constructieve manier naar meer inzichten, door middel van tools en ondersteuning, zodat jij persoonlijk kan groeien. Emoties blijven altijd een onderdeel van het leven, maar met de juiste begeleiding en technieken kan ook jij je emoties zien als waardevolle boodschappen om bewuster en zelfverzekerder door het leven te gaan, zowel thuis als op het werk.

 

Vind jouw Life coach Neem contact op

Geplaatst in angst, Gezondheid, Relaties, Stress, Verdriet

Voor succesvol leven en werken.