In een maatschappij waarin ‘druk zijn’ vaak wordt gezien als een maatstaf voor succes, vergeten veel mensen dat het gebrek aan rust schadelijk is voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Mensen vergeten wat echte ontspanning inhoudt en hoe het voelt om rust te hebben. Zij vragen zich af, rust nemen, kan dat?

Het nemen van pauzes wordt vaak gezien als tijdverspilling, zij denken dat als zij niets doen, ze worden gezien als lui, of zij zijn van mening dat rust nemen hen ervan weerhoudt om vooruit te komen. Niets is minder waar. Ontspanning is essentieel voor je lichaam en geest. Daarom in dit artikel tips en inzichten waarom het zo belangrijk is, maar ook wat de sleutel is tot gezondheid, vitaliteit en welzijn. Wij bespreken onderwerpen als:

  1. Wat doet rusten met je lichaam?
  2. Hoe weet je dat je rust nodig hebt?
  3. Hoe kun je het beste rust nemen?
  4. Is rust goed voor je?
  5. Rust nemen, kan dat?
  6. De uitdaging van rust

 

Wat doet rusten met je lichaam?

Rust nemen is meer dan gewoon niets doen. Tijdens periodes van kalmte herstelt je lichaam van fysieke en mentale inspanningen. Wanneer je stilstaat, schakelt je zenuwstelsel over naar een parasympathische toestand, ook wel de “rest-and-digest”-modus genoemd. Wanneer je lichaam hierin overgaat dan:

– Vertraagt je hartslag en ademhaling: Hierdoor ervaart je lichaam minder stress.

– Wordt het immuunsysteem geactiveerd: Je lichaam heeft dan de kans om ontstekingen te verminderen en weefsels te herstellen.

– Verbetert je cognitieve functioneren: Je brein krijgt de tijd om informatie te verwerken, creatief te zijn en nieuwe ideeën te laten ontstaan.

 

Hoe weet je dat je rust nodig hebt?

Veel mensen negeren de signalen van hun lichaam of herkennen de signalen niet. Ondanks hun vermoeidheid zetten ze door of een bepaald level van adrenaline houdt hen in de greep van werk en creëren hiermee overbelasting. Hieronder geven wij een aantal signalen die aangeven dat je toe bent aan rust:

  1. Concentratieproblemen: Het gevoel dat je niet helder kunt denken of moeite hebt om je te concentreren.
  2. Emotionele uitbarstingen: Bij een gebrek aan rust wordt het reguleren van emoties lastiger, wat kan leiden tot prikkelbaarheid, boosheid of huilbuien.
  3. Fysieke klachten: Spierspanning, hoofdpijn of zelfs buikklachten kunnen een teken zijn van stress en vermoeidheid.
  4. Slapeloosheid: Ironisch genoeg kan een gebrek aan rust in de dag je nachtrust verstoren.

 

Hoe kun je het beste rust nemen?

Rust nemen, het klinkt zo eenvoudig, maar voor veel mensen blijkt ontspanning een uitdaging. Om echt tot rust te komen geven wij hier enkele tips om effectief te pauzeren:

  1. Plan rust in je agenda: Net zoals je vergaderingen plant, kun je tijd voor rust inplannen. Dit maakt het gemakkelijker om een gewoonte van rustmomenten te maken.
  2. Creëer een rustgevende omgeving: Zorg voor een ruimte zonder prikkels, zoals een stille kamer zonder elektronische apparaten.
  3. Adem bewust: Ademhalingsoefeningen helpen je om te schakelen van een gespannen naar een ontspannen toestand.
  4. Neem micro-pauzes: Neem door de dag heen korte momenten van stilte, zoals een wandeling van vijf minuten, een kop thee drinken, een powernap of simpelweg even je ogen sluiten.

 

Is rust goed voor je?

Het moge duidelijk zijn, rust is zeker goed voor je en zelfs essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het zorgt niet alleen voor fysiek herstel, maar is ook nodig om mentaal en emotioneel weer in balans te komen. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig rustmomenten nemen, productiever zijn, meer creativiteit ervaren en zich gelukkiger voelen. Daarnaast heeft rusten positieve effecten op het immuunsysteem, hormoonhuishouding en algehele levenskwaliteit.

Rust nemen, kan dat?

Schuldgevoel is iets wat veel mensen ervaren bij het nemen van rust of zij denken dat het ‘lui’ is om niets te doen. Vaak speelt er een sterke overtuiging dat je altijd productief moet zijn. Tijdens het opgroeien kan je meegekregen hebben dat je altijd iets moest doen of je hebt je ouders altijd hard zien werken. Het gevolg kan zijn dat je je bent gaan identificeren met je werk of met productiviteit. Dit idee loslaten kan moeilijk zijn, maar is essentieel om echte rust te kunnen nemen.

De uitdaging van rust

Het is belangrijk om te beseffen dat rust nemen niet hetzelfde is als niets doen. Echt rust nemen betekent jezelf de ruimte geven om op te laden en te herstellen, zodat je daarna met hernieuwde energie verder kunt. Dat betekent dingen doen waar je blij van wordt, die je energie oplevert in plaats van dat het je energie kost. Door op die manier voor ontspanning te zorgen, zorg je voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, en dat is de basis voor duurzaam succes en welzijn.

Rust nemen is tegenwoordig geen luxe, maar pure noodzaak. Het helpt je lichaam om te herstellen, geeft je geest de ruimte om te verwerken en creëert de voorwaarden voor creativiteit en geluk. Merk je dat rust nemen moeilijk voor je is? Begin klein, luister naar je lichaam en maak rust nemen een prioriteit in je leven. 

Rust nemen moeilijk?

Is rust nemen moeilijk? Heb je het gevoel altijd ‘aan’ te staan, denk je veel na en voel je je schuldig als je denkt aan rust nemen? Dan doe je er goed aan om contact met ons op te nemen. Onze Life coaches helpen je inzien wat ten grondslag ligt aan jouw gebrek aan rust en begeleiden je om dit patroon te doorbreken. 

Wees je ervan bewust dat tijd hierbij in je nadeel werkt. Hoe langer je wacht met écht rust nemen, hoe meer je zowel fysiek als mentaal richting uitputting gaat. Als jij je afvraagt: Rust nemen, kan dat? Ja, dat kan. Het zijn vaak onze belemmerende overtuigingen, schuldgevoelens of angst wat je belemmert. Het is de investering die je gezondheid en welzijn verdient.

Neem direct contact met ons op Dit zijn onze Life coaches

Geplaatst in Fysieke klachten, Gezondheid, Stress, Succes

Voor succesvol leven en werken.