Geven en nemen, het klinkt zo eenvoudig. Maar niets is minder waar. Geven vinden we vaak heel vanzelfsprekend. We geven onze tijd, energie, liefde, aandacht, vertrouwen en nog veel meer. Maar hoe neem jij eigenlijk?

Zeg jij nog steeds ‘Oh…. het was maar een koopje hoor!’, wanneer je een complimentje krijgt? Je bent echt niet de enige. Maar om een compliment écht te ontvangen, moet je dit jezelf ook gunnen. Bij veel vrouwen is die balans van geven en nemen zoekgeraakt. Hoe zit dat eigenlijk bij jou?

Ben jij ook opgevoed met de regel dat je altijd het grootste stuk van de taart weggeeft? Dat het beleeft is eerst aan een ander te denken en dan pas aan jezelf? Die dienstbaarheid heb ik meegekregen en met mij vele anderen. Niet dat geven verkeerd is, zeker niet! Maar ik merk dat die dienstbaarheid zich vaak op diepere lagen doorvoert. En weet je dat het een belangrijke oorzaak is van een burn-out? Je raakt letterlijk opgebrand van zoveel geven, wanneer je niet stilstaat bij wat goed is voor jou. Want geven zonder oprecht voelen dat je het meent, is geen oprecht geven. Geven en nemen gaat over de intentie die erachter schuilt.

Geven op een diepere laag

In een van onze gesprekken komt ter sprake hoe moe ze is. Zoveel klanten en mensen in haar omgeving die een beroep op haar doen en waarvoor ze moet zorgen. Zakelijk gezien natuurlijk super. En toch baalt ze ervan. Het is haar teveel. Wanneer ze dit probeert aan te geven, maar de ander enigszins volhoudt gaat ze overstag. Teneergeslagen, moe en gefrustreerd probeert ze ergens in haar planning toch nog iets te ‘nemen’. Het voelt slechts als een schrale troost.

In een oefening wordt duidelijk hoe dit in haar binnenwereld speelt. Ze voelt de behoefte of even niets te hoeven geven en tijd en ruimte voor zichzelf in te nemen. Maar telkens gaat ze toch overstag. Als kind leidde haar assertieve, soms rebelse gedrag regelmatig tot ruzies en afkeuring door haar omgeving. Toen ze de overstap maakte van de basisschool naar het voortgezet onderwijs nam ze een besluit. Moe van alle tegengas en ruzies besloot ze te geven waar men om vroeg. Het werkte. Er kwam rust. Zo lang ze maar deed wat er van haar gevraagd werd en naar school ging, was haar moeder tevreden. Om de situatie thuis te ontvluchten deed ze alles wat haar toenmalige vriendje wilde. Daar vond zij rust en voelde zich geliefd.

Ze ontdekt dat ze het rebelse kind in haar aan de kant heeft geschoven en haar pleaser nu aan het roer van haar leven staat. Door deze ervaring worden verstoten delen vanuit een volwassen perspectief opnieuw gezien en erkent. Het voelen en daarmee het bewust worden van die verschillende energieën maken een samenwerking mogelijk. Samen bespreken we hoe dit er in de praktijk uitziet en hoe het met verantwoordelijkheid werkt. Is het dan niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen, vraagt ze mij? Als ik haar vraag naar de gedachte wanneer ze toch overstag gaat, voelt ze de intentie die erachter schuilt.

Nemen, zo doe je dat

Door al die verschillende rollen die we hebben, schieten we er zelf vaak als eerste bij in. Maar om écht te geven is het heel belangrijk dat je eerst ‘neemt’. Kies er eens voor om bewust te nemen. Voel hoe die warme douche je ’s ochtends wakker kust. Een bad dat ’s avonds alle zorgen en stress in het afvalputje doet verdwijnen. In alle rust ontbijten, zonder social media. Yoga, een korte wandeling, een hoofdstuk in dat leuke boek dat je aan het lezen bent. Maak het een vast onderdeel van je planning, want een afspraak met jezelf is óók een afspraak. Daarbij ben je niemand verantwoording schuldig over hoe jij je dag inplant. Dus plan je eerste afspraak na 09.30 uur, neem lunchpauze en ga even naar buiten voor een wandeling. Zo hou je alleen nog tijd over voor prioriteiten. Plus het maakt je productiever, gemotiveerder en creatiever. Niet één, niet twee, maar vijf vliegen in één klap dus!

Voor jou

Onderzoek jouw intentie eens wanneer je geeft. Sta er eens bij stil hoe jij je voelt wanneer iemand een beroep op je doet? Geef je écht en oprecht omdat je dat graag wilt? Prima natuurlijk! Of geef je om van het gezeur af te zijn, of om een ander een plezier te doen? Alleen jij kan voelen en aangeven wanneer het teveel is. Daarbij zal een ander je geen ontspanning aanbieden, dat zal je echt zelf moeten doen. Voel waar je behoefte aan hebt en gun het jezelf.

Herken jij dit? En wil jij je ook een betere balans en je goed voelen? Kom dan eens langs om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Zorg goed voor jezelf!

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress, Succes, Zingeving

Voor succesvol leven en werken.