Eenzaamheid is een gevoel dat we allemaal wel eens ervaren. Het kan ontstaan door verlies van een dierbare, veranderingen in onze sociale situatie of gewoon door het feit dat we niet altijd alles kunnen delen met anderen. Vooral in deze tijd, waarin we vaak te maken hebben met sociale isolatie, is het probleem van eenzaamheid toegenomen. Maar gelukkig zijn er manieren om dit gevoel op te lossen, tegen te gaan en te voorkomen. In dit artikel leg ik uit hoe eenzaamheid ontstaat en geef ik enkele praktische tips om te zorgen dat jij je minder eenzaam voelt.

Wat is het verschil tussen sociale en emotionele eenzaamheid?

Er zijn twee soorten eenzaamheid. Je hebt sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Sociale eenzaamheid is het gebrek aan sociale contacten, aan het gevoel ergens bij te horen, bijvoorbeeld door het gebrek van familie in de buurt.

Om sociale eenzaamheid te doorbreken, is een van de beste dingen die je kunt doen, contact zoeken met anderen. Dit kan betekenen dat je vrienden of familie uitnodigt om samen tijd door te brengen, maar het kan ook inhouden dat je nieuwe vriendschappen aangaat. Vrijwilligerswerk kan fijne contacten opleveren of lid worden van een hobbyclub is ideaal om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Het belangrijkste is om zelf de stap te zetten om in contact te komen met anderen.

Hoe voelt het om eenzaam te zijn?

Hoewel het gebruik van sociale media een manier kan zijn om in contact te blijven met vrienden en familie, kan het ook juist het gevoel van eenzaamheid verergeren. Het vergelijken van je eigen leven met dat van anderen kan leiden tot gevoelens van niet goed genoeg zijn. Beperk daarom het gebruik van sociale media en neem het initiatief voor echte, meer diepgaande contacten in het dagelijks leven.

Hoe ontstaat emotionele eenzaamheid?

Emotionele eenzaamheid is het gevoel dat je je niet verbonden voelt met anderen. Wanneer contacten oppervlakkig blijven wordt het ervaren van echte verbinding heel lastig. Veel mensen vinden het lastig om die diepere lagen in zichzelf te herkennen of met een ander te delen.

Veel mensen zijn gedurende hun leven het vermogen om te voelen verloren of verleerd. Het is een overlevingsmechanisme geworden om hun gevoelens en emoties weg te stoppen, te negeren of te bagatelliseren. Hoewel dit hen in vroegere tijden hielp om zich staande te houden, creëert dit vaak op de lange duur emotionele eenzaamheid.

Waarom ben ik zo eenzaam?

Emotionele eenzaamheid heeft daarom meer te maken met het vermogen om je te verbinden met jezelf, dan met een ander. Wanneer je je kan verbinden met de diepere, emotionele lagen in jezelf ontwikkel je ook het vermogen om deze bij de ander te herkennen en daar een verbinding mee aan te gaan.

Wat moet je doen als je je eenzaam voelt?

Gelukkig is emotionele eenzaamheid op te lossen. Door middel van persoonlijke ontwikkeling leer je jezelf en je emoties beter kennen. Samen met jouw Life coach verken je jouw diepere lagen en werk je aan het oplossen van de belemmeringen die een verbinding met een ander in de weg staan.

Stap voor stap maak je contact met de diepere lagen in jezelf. Jouw Life coach maakt je vertrouwt met wat zich vanbinnen afspeelt. Angsten en onzekerheden los je op en je legt de verbinding met jouw innerlijke gevoel van plezier en genieten. Samen met jouw Life coach leer je jouw gevoelens en emoties communiceren. Vervolgens staat jou niets meer in de weg om een emotionele verbinding aan te gaan met de mensen om je heen.

Wil jij ook emotionele verbinding voelen?

Merk je dat jouw sociale- of emotionele eenzaamheid niet minder wordt? Voorkom dat jouw eenzaamheid een serieus probleem wordt en schakel onze hulp in. Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt.

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zingeving

Voor succesvol leven en werken.