door astridkoelewijn
Je bent zeker de enige niet. Waarschijnlijk heb je het lange tijd niet doorgehad en ben je er door iemand op gewezen of ben je zelf gaan inzien dat dit speelt. Het feit dat je je ervan bewust geworden bent is al een mooie eerste stap richting groei. Er zijn veel mensen die zich afvragen waarom zij zoveel bevestiging van anderen nodig hebben. Daarom gaan wij in dit artikel dieper in op de volgende vragen:
- Wat is behoefte aan erkenning en bevestiging?
- Waarom wil iemand erkenning?
- Waarom heb ik zoveel waardering nodig?
- Wat is het verschil tussen erkenning en bevestiging?
- Wat zijn de 7 basisbehoeften?
- Waarom voel ik mij niet gezien?
- Hoe kan holistische Lifecoaching helpen?
Wil jij weten waarom je steeds bevestiging nodig hebt? In dit artikel proberen wij inzicht te geven in mogelijke oorzaken van de behoefte aan bevestiging en leggen wij uit hoe onze holistische Life coaches je kunnen helpen om deze innerlijke leegte te vullen, waardoor je zelfverzekerder en meer geaard door het leven kunt gaan.
Wat is behoefte aan erkenning en bevestiging?
Laten wij beginnen met te zeggen dat elk mens erkenning en bevestiging nodig heeft. Het zijn basisbehoeften die nodig zijn om je geaccepteerd en gewaardeerd te voelen in de ogen van anderen. Gedurende onze kindertijd, wanneer wij afhankelijk zijn van onze ouders en verzorgers, voor liefde, aandacht en goedkeuring, is dit nodig om op een gezonde manier op te groeien. De manier waarop we erkenning en bevestiging ontvangen of missen, heeft een diepgaande invloed op ons zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Erkenning houdt in dat iemand je waarde, inspanningen of prestaties erkent. Dit zit al in hele kleine uitingen, bijvoorbeeld dat iemand die je aankijkt en luistert wanneer je iets vertelt. Het gaat om gezien worden voor wie je bent en wat je doet. Bevestiging gaat een stap verder; het bevestigt je waarde en doet iets voor je gezondheid op een emotioneel niveau. Beide zijn cruciaal voor ons gevoel van eigenwaarde.
Waarom wil iemand erkenning?
De behoefte aan erkenning komt voort uit verschillende bronnen. Evolutionair gezien was het cruciaal om deel uit te maken van een groep, omdat dit onze overlevingskansen vergrootte. Sociale erkenning was destijds een teken van veiligheid en acceptatie binnen de gemeenschap. Hoewel de wereld er nu anders uitziet, blijft die drang naar sociale verbinding en goedkeuring sterk aanwezig voor een gevoel van veiligheid.
Wanneer iemand erkenning zoekt, is dit vaak een manier om zekerheid te vinden in wie hij of zij is. Het ontvangen van erkenning van iemand anders geeft het gevoel dat je van waarde bent en laat zien dat je inspanningen en kwaliteiten door anderen wordt gewaardeerd. Voor veel mensen wordt erkenning gezien als een externe bevestiging dat ze ‘goed genoeg’ zijn.
Waarom heb ik zoveel waardering nodig?
Sommige mensen voelen een intense behoefte aan waardering, vaak omdat ze deze in hun jeugd niet voldoende hebben gekregen. Een gebrek aan erkenning of bevestiging in de vroege jeugd kan leiden tot onzekerheid en een constant verlangen om dit elders te vinden.
Dit kan ook te maken hebben met een diepgevoelde overtuiging over de eigenwaarde. Mensen die moeite hebben met zelfacceptatie of perfectionistisch zijn, voelen vaak dat ze zichzelf continu moeten bewijzen. Waardering van anderen wordt dan een maatstaf voor hun waarde, wat kan leiden tot een afhankelijkheid van externe goedkeuring.
Wat is het verschil tussen erkenning en bevestiging?
Hoewel erkenning en bevestiging nauw met elkaar verbonden zijn, zijn ze niet hetzelfde:
Erkenning richt zich vooral op externe aspecten. Het is de waardering van anderen voor wat je doet, zegt of presteert. Het kan bijvoorbeeld gaan om een compliment voor je werk of een schouderklopje na een inspanning.
Bevestiging daarentegen is meer intern en emotioneel van aard. Het is een diepere vorm van waardering waarin je voelt dat je, ongeacht wat je doet, als persoon waardevol bent. Bevestiging helpt je om je geaccepteerd te voelen voor wie je bent, niet alleen voor wat je doet.
Een balans tussen beide is cruciaal voor een gezond gevoel van eigenwaarde.
Wat zijn de 7 Basisbehoeften?
Volgens psychologen zoals Abraham Maslow bestaan er zeven universele basisbehoeften die elk mens ervaart. Deze behoeften vormen de basis van ons mentale en emotionele welzijn:
- Fysiologische behoeften: Dan moet je denken aan eten, drinken, slaap en andere basisbehoeften om fysiek te kunnen overleven.
- Veiligheid: Een gevoel van veiligheid is essentieel om je zowel fysiek als emotioneel goed te voelen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een dak boven je hoofd.
- Liefde en verbondenheid: Iedereen heeft liefde nodig en het gevoel verbonden te zijn met anderen. Het gaat om het gevoel dat er iemand naar je omkijkt, waardoor je je geliefd voelt.
- Erkenning en waardering: Hier komt onze universele behoefte om gezien en gewaardeerd te worden door anderen.
- Zelfactualisatie: Je volledige potentieel bereiken en leven naar je innerlijke roeping. Elk mens heeft de behoefte om te leren en te groeien, om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.
- Autonomie: Na zelfactualisatie is vrijheid en controle over je eigen leven een belangrijke behoefte. Jezelf kunnen zijn, kunnen doen wat je wilt en daar zelf grip op hebben, is een universele behoefte.
- Zingeving: Zingeving is het ervaren van een gevoel van doelgerichtheid in je leven. Het gevoel dat je een bijdrage levert aan je omgeving, een gevoel van voldoening is ook voor elk mens van belang.
Van deze zeven opeenvolgende basisbehoeften zijn erkenning en waardering essentieel voor ons zelfbeeld. Zonder deze twee voelen we ons vaak onzeker en niet gezien, wat leidt tot gevoelens van minderwaardigheid. Het een kan niet zonder het ander, dus als er niet kan worden voldaan aan de behoefte aan erkenning en waardering, dan worden alle daarna komende behoeften ook bemoeilijkt.
Waarom voel ik me niet gezien?
Het gevoel van ‘niet gezien worden’ kan voortkomen uit verschillende oorzaken. Soms komt het omdat je je omringt met mensen die je niet waarderen zoals je bent, of je hebt te maken gehad met ervaringen waarin je inspanningen of gevoelens werden genegeerd. Het kan ook voortkomen uit je eigen innerlijke blokkades en overtuigingen. Wanneer je diep van binnen het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, projecteren we dit vaak naar de buitenwereld en ervaren we dat anderen ons niet zien of waarderen.
Veel mensen raken verstrikt in deze dynamiek en blijven op zoek naar externe erkenning om gevoelens van onzekerheid te compenseren.
Hoe holistische Lifecoaching kan helpen
Holistische Lifecoaching is een diepgaande benadering om te werken aan de innerlijke behoefte aan erkenning en bevestiging. Met onze manier van werken kijken wij naar de gehele mens, op zowel fysiek-, emotioneel-, mentaal- en spiritueel niveau. Wij begeleiden mensen om in contact te komen met hun innerlijke kracht en waarde.
-
Zelfbewustwording creëren
Holistische Lifecoaching begint met het creëren van zelfbewustzijn. Veel mensen zijn zich niet volledig bewust van de dieperliggende oorzaken van hun behoefte aan erkenning. Door middel van coaching kunnen zij deze patronen ontdekken en inzicht krijgen in de manier waarop deze hun leven beïnvloeden.
-
Innerlijke waardering cultiveren
Een van de kernprincipes van Lifecoaching is het ontwikkelen van zelfliefde en zelfwaardering. Door middel van verschillende methodieken verleggen wij de focus van externe goedkeuring naar interne goedkeuring. Onze Life coaches begeleiden je in het vinden van je eigenwaarde van wie je bent, los van prestaties of goedkeuring van anderen.
-
Loslaten van perfectionisme en overtuigingen
Er zijn mensen die naast een sterke behoefte aan waardering, ook last hebben van perfectionisme. Life coaching helpt hen om beperkende overtuigingen los te laten, zoals het idee dat ze alleen waardevol zijn als ze aan bepaalde verwachtingen voldoen. Dit creëert ruimte voor zelfacceptatie en groei.
-
Verbinding met het lichaam
Bij onze werkwijze is het lichaam vaak een belangrijk onderdeel van het proces. Onze emoties en overtuigingen uiten zich vaak fysiek, bijvoorbeeld in de vorm van spanning of blokkades. Door lichaamsgerichte technieken zoals ademhalingsoefeningen en bewustwording van lichaamsenergie door visualisaties, begeleiden onze Life coaches je om spanningen los te laten, waardoor jij je meer geaard en zelfverzekerd gaat voelen.
-
Een nieuw zelfbeeld ontwikkelen
Door te werken met jouw persoonlijke Life coach, kan je een nieuw zelfbeeld opbouwen dat niet afhankelijk is van externe erkenning. Je leert om je eigen waarde te zien en je unieke kwaliteiten en levenservaringen te waarderen. Dit stelt je in staat om met meer zelfvertrouwen je leven te leiden.
Werk aan jezelf
Vraag jij jezelf af: Waarom heb ik steeds bevestiging nodig? Zoals wij met dit artikel geprobeerd hebben duidelijk te maken, is jouw behoefte aan erkenning en bevestiging een fundamenteel aspect van jouw mens-zijn. Er is niets mis met je behoefte aan bevestiging, maar is zelfvertrouwen een dingetje en heb jij het gevoel dat je dit echt nodig hebt om te voelen dat je ‘goed genoeg’ bent? Dan gaat onze holistische manier van werken jou veel meerwaarde bieden.
Ontmoet onze Life coaches. Zij begeleiden je door meer zelfbewustzijn, zelfliefde en verbinding met je lichaam te ontwikkelen. Leer om stevig in je schoenen te staan en met zelfvertrouwen je leven te leven, zonder steeds op zoek te zijn naar erkenning van buitenaf.
Dit zijn onze Life coaches Ja, help mij meer bevestiging te vinden
Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Informatief, Zelfvertrouwen, Zingeving