We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt een belangrijke taak te volbrengen, maar in plaats van aan de slag te gaan vind je jezelf scrollend door sociale media of kijkend naar YouTube video’s. Dit is uitstelgedrag, en we hebben er allemaal wel eens last van. Waarom stel je dingen uit, waarvan je weet dat ze gedaan moeten worden? En hoe kan je die cyclus van uitstellen voor eens en altijd doorbreken?

Waarom ben ik een uitsteller?

In wezen wordt uitstelgedrag veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen, motivatie of stimulans. We stellen taken uit omdat ze onoverkomelijk of te moeilijk lijken. We hebben ook de neiging om uit te stellen als onze taken niet lonend genoeg zijn of wij geen echt doel in ons leven hebben. Waarom zouden we zonder tastbare voordelen überhaupt de moeite nemen om ze te doen?

Wat is de oorzaak van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag kan ook veroorzaakt worden door perfectionisme. Daarover schreven wij eerder al dit. Als je te veel van jezelf verwacht, dan kun je aarzelen om aan iets te beginnen uit angst dat het niet perfect zal zijn. Dit kan leiden tot frustratie, wat ons verder meesleurt in de cyclus van uitstelgedrag. Tenslotte kan uitstelgedrag veroorzaakt worden door angst en faalangst. Als we overweldigd worden door zorgen over hoe de dingen zullen aflopen, kan dat ertoe leiden dat we helemaal geen actie ondernemen. Dit zijn de bekende leeuwen en beren op de weg zien.

Hoe kan ik stoppen met uitstellen?

Om uitstelgedrag te overwinnen kun je beginnen met het opsplitsen van je taken in kleinere stappen die gemakkelijker te beheersen zijn. Dit levert je op korte termijn meer op, namelijk dat je taken kan afvinken. Begin met wat je het meest makkelijk lijkt en werk van daaruit geleidelijk op. Steeds als je een stap hebt voltooid, beloon jezelf dan op de manier waar je blij van wordt. Of dat nu een korte pauze is of jezelf trakteren op iets speciaals, het maakt het niet. Waar het om gaat is dat je realistische doelen voor jezelf stelt en je prestaties onderweg viert, zodat je gedurende het hele proces gemotiveerd blijft.

Wat te doen bij extreem uitstelgedrag?

De hierboven genoemde manier is er een die jou op korte termijn kan helpen om taken gedaan te krijgen. Maar het onderliggende probleem van een gebrek aan zelfvertrouwen, angst of perfectionisme gaat er natuurlijk niet mee weg. Om de daadwerkelijke oorzaak van het feit dat je uitstelt aan te pakken is meer nodig.

Onze Life coaches helpen je om inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw uitstellen en zij begeleiden je om deze oorzaak aan te pakken. Zo verdwijnt jouw behoefte om dingen uit te stellen, waardoor jij je niet je langer belemmert voelt om je potentieel waar te maken.

Wil jij niet langer uitstellen?

Door te begrijpen waardoor je uitstelt en de oorzaak ervan aan te pakken, overwin je jouw neiging om belangrijk werk uit te stellen tot morgen (of volgende week…of volgende maand).

Wacht dus geen minuut langer – maak vandaag nog een afspraak met jouw Life coach. Eén van ons neemt contact met je op en helpen je jouw potentieel waarmaken.

Geplaatst in Informatief, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Succes, Werkgever, Zelfvertrouwen

Voor succesvol leven en werken.