Faalangst is een krachtig obstakel dat niet alleen jongeren, maar ook volwassenen ervan kan weerhouden hun doelen en dromen te bereiken. Of je nu aan een nieuwe carrière begint, aan een creatief project werkt, of iets voor het eerst probeert, het is normaal om een beetje spanning te voelen. Maar als deze spanning te sterk wordt, wordt het al snel faalangst en kan het moeilijk zijn om vooruit te komen en je doelen te bereiken. Dus hoe herken je faalangst bij jezelf? En hoe voorkom je stagnatie?

Hoe herken je faalangst bij volwassenen?

Faalangst manifesteert zich vaak als gevoelens van angst, twijfels en zorgen. Deze gevoelens doen ons aarzelen en twijfelen aan onze beslissingen, waardoor we verlamd raken of besluiteloos worden. Met als gevolg uitstelgedrag, vermijdingsgedrag en je overweldigd voelen. Als je merkt dat je een van deze symptomen ervaart, is het waarschijnlijk dat je last hebt van faalangst.

Wat veroorzaakt faalangst?

Faalangst komt meestal voort uit een negatieve interne dialoog die wij onszelf vertellen over onze eigen capaciteiten en waardigheid. Dit soort zelfpraat kan leiden tot een laag zelfbeeld, wat het moeilijk maakt om risico’s te nemen of buiten je comfortzone te treden. Faalangst en een negatieve interne dialoog liggen kunnen ook geworteld zijn in ervaringen uit het verleden of trauma’s waardoor we een afkeer hebben ontwikkeld van het nemen van risico’s of het proberen van nieuwe dingen.

Omgaan met faalangst bij volwassenen

Wij vinden ‘omgaan met faalangst’ een verkeerde benadering. Ergens mee omgaan doet vermoeden dat je het moet accepteren en dat je ermee zal moeten leren leven. Niets is minder waar.

De eerste stap om van je faalangst af te komen is het herkennen ervan. Is het spanning voor iets nieuws, wat een normale emotie is en iedereen wel eens in zijn leven ervaart, of is het dermate ernstig dat het je belemmert om nieuwe dingen te proberen?

Als je de ernst van je faalangst eenmaal hebt geïdentificeerd, neem het dan serieus en ga eens in gesprek met één van onze levenscoaches. Samen met jouw Life coach onderzoek je stap voor stap wat jouw faalangst precies inhoudt, zodat je beter gaat begrijpen op welke manier het je beïnvloedt.

Faalangst is een verzamelnaam van angstgevoelens die je belemmeren om je volledig potentieel te benutten. Zoals hierboven beschreven kunnen aan faalangst verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Waar het om gaat is dat je de oorzaak aanpakt en zodoende faalangst uit je leven kan weren.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand met faalangst?

“Ach welnee, doe niet zo gek?!” “Maak je niet zo druk?!, hoor je vaak zeggen tegen mensen met faalangst. Dit soort opmerkingen uit je omgeving zijn super vervelend! Je voelt je niet begrepen en niet gehoord. Hoe goedbedoeld ook, het heeft geen zin om opbeurende of wegwuivende opmerkingen te maken, deze werken averechts.

Bedenk dat wat voor de één heel spannend is, hoeft het voor jou niet te zijn. Het is beter om naar een persoon met faalangst te luisteren en te vertellen wat je opmerkt. Vermoed je faalangst? Ga erover in gesprek en bespreek met die persoon dat er begeleiding mogelijk is. Niet alleen voor jongeren, maar óók voor volwassenen.

Wat te doen bij faalangst volwassenen?

Faalangst wordt in de loop van de tijd vaak erger. Veel volwassenen hebben er ondertussen een onbewust patroon bij ontwikkeld, wat hen op latere leeftijd belemmert waardoor zij stagneren in hun functie of privéleven.

Onze holistisch therapeuten zijn opgeleid om je te helpen en te begeleiden bij het onderzoeken van je patronen en het oplossen van negatieve interne dialogen, ervaringen of trauma’s. Dit doen wij op holistische wijze en gebruiken hiervoor verschillende methodieken die jou verder brengen.

Onze Life coaches vormen jouw back-up, luisteren naar je angsten, begeleiden je naar meer inzichten en helpen je negatieve ervaringen te verwerken. Voorkom dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt en laat je begeleiden door jouw Life coach, zodat jij jouw potentieel wáár kan maken.

Is het tijd om jouw faalangst te overwinnen?

Hier vind je jouw Life coach. Of laat hier je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Ambitie, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Succes, Werkgever, Zelfvertrouwen

Voor succesvol leven en werken.