Heb jij het gevoel van ‘ik wil altijd meer’? Onze Life coach Barbro ziet regelmatig mensen in haar praktijk die het gevoel hebben altijd meer te willen. Barbro vertelt: “Omdat er vaak een gevoel van niet goed genoeg zijn speelt, vraagt dit streven veel van hen.” In dit artikel deelt zij een aantal inzichten waarom mensen dit gevoel kunnen hebben en wat er voor nodig is om daar vanaf te komen.

Waarom willen mensen steeds meer?

Laten wij beginnen met te zeggen dat dit gevoel naar ‘meer’ heel menselijk is en een complex fenomeen dat enerzijds biologisch is, anderzijds psychologisch. In onze evolutie zijn we als mens geprogrammeerd om altijd op zoek te zijn naar middelen die onze overlevingskansen vergroten. In onze huidige maatschappij vertaalt dit zich in een nooit eindigende zoektocht naar betere prestaties en materiële zaken. Daarnaast versterkt onze maatschappij dit verlangen door ons te confronteren met beelden van succes en overvloed. Dit creëert een vals gevoel van schaarste en de angst om daarin achter te blijven. 

Hoe herken je het gevoel van steeds meer willen?

Dit gevoel kan je herkennen aan de hand van de volgende signalen:

        • Je bent ontevreden over je huidige leven. Je voelt een constante ontevredenheid, zelfs wanneer jij je doelen bereikt.
          • Je vergelijkt jezelf met anderen. Doordat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen creëer je het gevoel van niet genoeg hebben.
          • Je bent materialistisch. Je hebt een sterke focus op het vergaren van materiële bezittingen die je beschouwd als maatstaf voor succes.
          • Je streeft continu naar goedkeuring. Je hebt een enorme behoefte om goedkeuring en bevestiging van anderen te krijgen.
          • Je stelt geluk uit. Je hebt het idee dat je pas gelukkig kan zijn als je een bepaald doel of een specifiek item bereikt of in bezit hebt.

      De consequenties van ik wil altijd meer

      Het steeds meer willen kan verwoestende gevolgen hebben voor zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid. Enkele van de belangrijkste consequenties zijn:

      Stress en burn-out

      De constante druk om meer te moeten bereiken kan leiden tot chronische stress en uiteindelijk burn-out.

      Ontevredenheid

      Een voortdurende staat van ontevredenheid en gebrek aan voldoening, ongeacht wat er wordt bereikt, kan verlammend zijn en uitmonden in teneergeslagen en depressief voelen.

      Verslechterde relaties

      Ook relaties kunnen eronder lijden doordat er veel tijd en energie wordt besteed aan persoonlijke doelen en materiële bezittingen.

      Financiële problemen

      Naast alle emotionele- en fysieke problemen kan het streven naar meer leiden tot onverantwoordelijk financieel gedrag en schulden.

      Het effect op zelfvertrouwen en eigenwaarde

      Wanneer mensen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde koppelen aan externe factoren zoals materiële bezittingen of maatschappelijke status, wordt hun zelfbeeld kwetsbaar en instabiel. Dit betekent dat hun gevoel van eigenwaarde afhankelijk wordt van hun prestaties en de goedkeuring van anderen. Wat kan leiden tot een laag zelfbeeld en een gevoel van waardeloosheid wanneer ze falen of niet aan hun eigen verwachtingen kunnen voldoen.

      Waarom meer hebben niet gelukkig maakt

      Meer bezittingen en een hogere status leiden niet automatisch tot geluk. Onderzoek heeft aangetoond dat, zodra de basisbehoeften zijn vervuld, extra geld op de bank en bezittingen weinig invloed hebben op het algehele geluksniveau. Dit komt omdat:

      Mensen wennen snel aan nieuwe omstandigheden en bezittingen, waardoor het aanvankelijke gelukseffect snel afneemt. Dit gevoel is dus tijdelijk en wordt hedonistische adaptatie genoemd.

      Externe bezittingen kunnen de innerlijke leegte niet vullen of emotionele behoeften niet vervullen.

      Je kan het perspectief van redelijkheid verliezen. Het streven naar meer kan leiden tot een verlies van waardering voor wat men al heeft.

      Waarom lijk ik nergens meer van te kunnen genieten?

      Wanneer mensen constant gefocust zijn op ik wil meer of wat ze nog willen bereiken of bezitten, wordt het lastig om het huidige moment volledig te waarderen. Deze constante focus op de toekomst zorgt ervoor dat ze het huidige geluk over het hoofd zien. Wanneer dit patroon langer bestaat kan de eindeloze zoektocht naar meer leiden tot een gevoel van vervreemding en ontevredenheid met het huidige leven.

      Terugkomen bij jezelf en echt geluk vinden

      Om echt gelukkig te zijn zonder constant te streven naar meer, is het belangrijk om terug te komen bij jezelf en te herontdekken wat écht belangrijk is. Samen met onze Life coaches werk je aan o.a.:

      > Tijdens onze sessies leer je vertragen en sta je stil bij het huidige moment. Op een mindful manier leer je zien wat zich in het huidige moment afspeelt en ga je dit waarderen. 

      > Samen met jouw Life coach sta je regelmatig stil bij en waardeer je wat je al hebt. Dit helpt je om een positiever perspectief te krijgen.

      > Door de verbinding met jouw Life coach ontdek je de meerwaarde van het investeren in relaties en activiteiten die echt betekenisvol zijn in plaats van oppervlakkige materiële doelen.

      > Tijdens elke sessie is zelfreflectie het uitgangspunt. Samen met je Life coach neem je de tijd om je waarden en doelen te evalueren en ervoor te zorgen dat ze echt van jou zijn, en niet opgelegd door externe invloeden.

      > Zelfacceptatie is het uitgangspunt van elke sessie. Je leert jezelf accepteren zoals je bent, met al je imperfecties. Dit draagt bij aan een stabiele eigenwaarde die niet afhankelijk is van externe factoren.

      Wat is er nodig om je echt gelukkig te voelen?

      Een echt gevoel van geluk komt van binnenuit en is meestal een resultaat van zelfacceptatie, betekenisvolle relaties en het leven naar je eigen waarden. Waar het om gaat is het vinden van een balans tussen streven naar iets en tevredenheid. Het waarderen van zowel het proces als het resultaat. Geluk is geen eindbestemming, maar een manier van leven die wordt gekenmerkt door dankbaarheid, aanwezigheid en zelfliefde.

      Op deze manier kan je leren om voldoening te vinden in het huidige moment en echt geluk te ervaren, onafhankelijk van externe omstandigheden en materiële bezittingen. 

      Wil jij af van altijd meer willen?

      Wil jij gelukkig zijn en tevreden zijn met genoeg? Vul hieronder je gegevens in en Barbro of één van de andere Life coaches neemt contact met je op.

Geplaatst in Ambitie, Gezondheid, Informatief, Stress, Zelfvertrouwen

Wil jij leven met genoeg?

Voor succesvol leven en werken.