Lifecoach logo

Wat is een emotionele trigger?

In je dagelijks leven ontstaan er - soms of vaker - situaties waarin je geraakt wordt. Het kan zijn dat iemand iets zegt, doet of op een bepaalde toon iets laat blijken waardoor jij van slag raakt.

Op zo’n moment reageert iedereen anders. Je wordt bijvoorbeeld heel stil en trekt je terug. Je wordt boos, je haalt verbaal uit naar de ander of je wordt angstig en loopt het liefst weg. Je zal begrijpen dat dit effect heeft op jouw situatie. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je omgeving.

Wat als iemand je triggert?

Het feit dat je geraakt wordt noem je een emotionele trigger. Het is als het ware alsof er een knop die bij jou wordt ingedrukt, waardoor je reageert, zoals je reageert. Een ander is zich vaak van geen kwaad bewust en dus ook niet verantwoordelijk voor het indrukken van ‘jouw knoppen.’

Emotionele triggers zijn ontstaan in het verleden door negatieve ervaringen, waar je je meestal niet bewust van bent. Wanneer er een situatie ontstaat die gevoelsmatig lijkt op die negatieve ervaring van vroeger, dan komen de sterke gevoelens en emoties naar de oppervlakte. De eerste impuls die dan ontstaat leidt tot een emotionele uitbarsting wat weer kan leiden tot gedrag waar je later spijt van hebt.  Zo’n emotionele trigger zal je blijven achtervolgen, totdat je er iets aan doet.

Emotionele triggers ontstaan in onze vroege ontwikkelingsjaren, soms al vanaf de zwangerschap tot aan de adolescentie. Dit soort momenten, waarin het je aan bepaalde basisbehoeften heeft ontbroken, gaan een eigen leven leiden. Wij vormen ons eigen, negatieve, innerlijke verhaal, wat kan leiden tot saboterende overtuigingen.

Een negatieve overtuiging is een gedachte die je heel vaak hebt gedacht en voor waarheid hebt aangenomen. Dit zijn een paar voorbeelden: “Het moet perfect,” “ik kan het niet,” “Ik doe er niet toe,” “het is altijd mijn fout,” “Ik heb altijd pech,” “Ik ben nooit goed genoeg.”

Hoe kom je van triggers af?

Onze Life coaches zijn opgeleid om je te helpen emotionele triggers te herkennen en deze te gebruiken om inzicht te krijgen in de situatie die het heeft veroorzaakt. Wij gebruiken hiervoor verschillende methoden die je helpen jouw emotionele triggers te helen.

Deze methoden zorgen ervoor dat de lading van je emotionele trigger eraf gaat, waardoor ‘de knop’ zijn werking verliest. Daarmee vervalt ook het bijbehorende patroon van gevoelens, gedachten en gedrag. Onze Life coaches helpen je om nieuwe gedachten en gedrag te kiezen, die ervoor zorgen dat jij bereikt wat je wil bereiken.

Je leven helen

Emotionele triggers zijn niet leuk, maar geven je wel de mogelijkheid om je leven te helen. Juist die triggers vormen hiervoor de ingang en zal je emotioneel opluchten. Jij en je lichaam bereiken op die manier ontspanning en het creëert veerkracht en zelfvertrouwen.

Sommige van deze emotionele triggers vergen levenslange aandacht. Zelfs wanneer de scherpe randjes na een goede behandeling eraf zijn, blijft het in sommige gevallen opletten. Maar ook in die situaties helpen onze Life coaches je zoeken naar manieren om er op een goede manier mee om te gaan.

  Wil jij dit ook?

  Wil jij van je emotionele triggers af?

  Om van emotionele triggers af te komen moet je je op gemak en vertrouwt voelen bij je Life coach.

  Vul hiernaast je gegevens in en één van ons neemt contact met je op voor een eerste kennismakingsgesprek.

   

  Download het e-book én ontvang elke maand tips en inspiratie in je mailbox.

   Lifecoach logo

   Voor succesvol leven en werken.