Heb je last van overweldigende stress, vermoeidheid en verminderde prestaties? Dit zijn mogelijke tekenen van een burn-out. Burn-outs zijn helaas steeds vaker voorkomend bij mensen die onder hoge druk staan op werk of in hun persoonlijke leven. Maar hoe kun je een burn-out voorkomen en ook behandelen als je er al last van hebt? In dit artikel geven we je 10 waardevolle tips om jezelf te beschermen tegen burn-outs en manieren om ermee om te gaan als het je overkomt.

Leefregels:

Leefregels kunnen je helpen bij het voorkomen van een burn-out. Er zijn verschillende leefregels die je kunt hanteren, zoals goede voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap, en vermijden van alcohol, tabak en drugs. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de stressniveaus in je leven en je lichaam een gezonde basis geven.

Dagindeling:

Een goed georganiseerde dag helpt je bij het voorkomen van stress. Plan je werkzaamheden gedurende de dag en zorg voor voldoende pauzes en momenten van ontspanning. Door je dagelijkse activiteiten op een efficiënte en ontspannende manier te plannen, kun je de kans op stress verminderen en controle houden over je leven.

Fases bij burn-out:

Er zijn verschillende fases die men doorloopt bij een burn-out. Deze zijn:

  • Fase 1: Bewijsdrang. …
  • Fase 2: Steeds harder werken. …
  • Fase 3: Behoeften negeren. …
  • Fase 4: Verdringing van conflicten. …
  • Fase 5: Herzien van waarden. …
  • Fase 6: Ontkennen van problemen. …
  • Fase 7: Terugtrekken. …
  • Fase 8: Gedragsverandering.

Het is belangrijk om deze fases te herkennen en te erkennen, zodat je op de juiste manier kunt handelen. Het bijhouden van een logboek kan hierbij helpen, omdat je dan opmerkt wanneer het goed gaat en wanneer niet.

Herstel na een burn-out

Het is belangrijk om te beseffen dat een burn-out niet van de ene op het andere moment is ontstaan en dus ook niet zal verdwijnen. Herstellen van een burn-out is een proces dat tijd, energie en moeite kost. Onderliggende, vaak onbewuste, patronen hebben ervoor gezorgd dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Probeer jezelf daarom niet te pushten en neem voldoende tijd om te herstellen. Het is aan te raden om professionele hulp in te schakelen en samen te werken aan het zichtbaar maken en het veranderen van je patronen. Dit is belangrijk om je herstel te bespoedigen en om terugval te voorkomen.

Vermijd perfectionisme:

Een belangrijke oorzaak van burn-outs is perfectionisme. We willen alles op tijd en correct doen, maar we vergeten te luisteren naar ons lichaam en geest. Probeer daarom in te zien dat perfectionisme niet nodig is, en dat fouten maken menselijk is. Door te werken aan jezelf en daardoor te ontdekken waaruit deze eigenschap voortkomt, geeft je de handvatten om je perfectionisme los te gaan laten. Eerder schreven wij al het artikel: Hoe kun je minder perfectionistisch zijn.

Wees lief voor jezelf:

Natuurlijk is het belangrijk om hard te werken, maar het is ook belangrijk om af en toe lief te zijn voor jezelf. Wees trots op wat je hebt bereikt en weet dat je het verdient om jezelf te belonen. Dit kan betekenen dat je tijd neemt om te ontspannen of iets te doen waar je van houdt. Het is belangrijk om dit niet als variatie te zien, maar als een noodzakelijk onderdeel van je werk.

Zoek sociale steun:

De steun en vriendelijkheid van anderen kan je helpen om te gaan met de stress en problemen die je tegenkomt in je leven. Zoek daarom sociale steun bij vrienden, familie als zij je begrijpen. Is dat niet het geval, overweeg dan een gesprek met één van onze Life coaches. Deze verbinding helpt je om gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid te verminderen en geeft je meer energie.

Een veilige en gezonde werkplek:

Een veilige en gezonde werkomgeving is essentieel voor het voorkomen van burn-outs. Dit betekent ook dat je niet altijd hoeft te werken onder hoge stressniveaus. Overleg met je werkgever over een betere verdeling van de werklast, en kies ervoor om op tijd advies te vragen wanneer je je overweldigd voelt.

Mindfulness:

Mindfulness helpt je om meer in het moment te zijn en de stress in je leven beter waar te nemen. Tijdens onze mindfull gesprekken leer je om je aandacht te richten op het hier en nu, zonder oordeel. Dit helpt je om te ontspannen en los te laten wat je niet kunt beheersen.

Hou je leven in balans:

Probeer een gezonde balans te vinden in de verschillende gebieden van je leven. Dit betekent niet alleen aandacht voor werk, maar ook voor bijvoorbeeld hobby’s en activiteiten met vrienden en familie. Door een goede werk/privé balans te houden voorkom je dat je te veel onder druk komt te staan en zit je beter in je vel.

Meer weten?

Een burn-out is niet iets waarmee je lichtvaardig om moet gaan. Als je de signalen herkent, wees proactief om een burn-out te voorkomen of te behandelen wanneer dat nodig is. Leefregels, dagelijkse routines, balans, sociale steun, en mindfulness helpen je om stress te verminderen en je leven meer in balans te brengen.

Overweeg zeker ook om professionele hulp in te roepen. Deze tips kunnen je helpen om een gezond en gelukkig leven te leiden, maar met behulp van onze Life coaches versnelt je herstel en voorkom je terugval. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Vrouw, Werkgever

Voor succesvol leven en werken.