Lifecoach logo

Om hulp vragen moeilijk? Keer het om

Voor mensen die een druk leven leiden met een gezin en een veeleisende functie, kan het soms moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak leeft bij hen het idee dat ze alles moeten weten en kunnen. Maar als je wilt groeien, moet je leren dat om hulp vragen geen teken van zwakte is, maar juist van kracht. In dit artikel leggen wij uit waarom?

Waarom vinden we het moeilijk om hulp te vragen?

Er zijn verschillende redenen waarom het moeilijk kan zijn om hulp te vragen:

Het kan zijn dat je het idee hebt dat anderen je als incompetent zullen zien als je om hulp vraagt. Als je die overtuiging hebt kan om hulp vragen heel beangstigend zijn en daardoor ook verlammend werken.

Soms is het onze trots dat ons weerhoudt om toe te geven dat we hulp nodig hebben, omdat wij daarmee toegeven dat we het niet alleen kunnen. Door die trots verbloem je dat je je kwetsbaar voelt en om hulp vragen eigenlijk heel lastig vindt. Dit is een ego dingetje, wat je op de lange termijn in de weg gaat zitten.

Vooral door het idee dat alles perfect moet zijn, wat veelal door sociale media wordt geschetst, kan je de drang hebben om alles perfect te doen. Als alles perfect moet zijn, groeit de angst om fouten te maken. Wat er weer voor zorgt dat je geen hulp durft te vragen. Een cirkel waarin je, als je niets doet, blijft ronddraaien.

Hoe leer ik om hulp te vragen?

Om hulp leren vragen begint bij het veranderen van je mindset. Hier geven wij je vier omkeringen die je kunnen helpen:

  • Hulp vragen is een teken van moed

In plaats van te denken dat hulp vragen een teken van zwakte is, besef dat het juist moed vergt om toe te geven dat je niet alles weet. Omdat het de meeste mensen aan deze moed ontbreekt, komen zij niet verder in het leven. Iedereen zal naar je opkijken als je zelfbewustzijn, kracht én het verlangen toont om te groeien door wel om hulp te vragen.

  • Er bestaan geen domme vragen

Elke vraag is een kans om te leren. Niemand weet alles, en het stellen van vragen is een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele groei. Zelfs de meest succesvolle mensen stellen vragen, juist om te blijven leren. Vragen stel je aan iemand waarvan jij denkt dat hij of zij je er antwoord op kan geven, maar ook omdat je die persoon vertrouwt, waardoor zijn of haar antwoord waardevol voor je is.

  • Wees aardiger voor elkaar

Vooral vrouwen kunnen soms hard zijn voor zichzelf en voor elkaar. Wees ondersteunend en begripvol, en moedig anderen aan om ook vragen te stellen. Ieder mens zit op een ander groei level en iedereen heeft zijn eigen unieke uitdagingen.

  • Keer de situatie om

Hoe zou jij het vinden als iemand jou een vraag stelt? Vind je het fijn om iemand te kunnen helpen? Vind je het fijn om jouw expertise te kunnen delen? Geeft het je een goed gevoel? Dan kun je er vanuit gaan dat die ander er net zo over denkt. Gun die ander het plezier om jou te helpen en stel je vraag.

Wat moet je doen als je iets niet durft te vragen?

    1. Waar ben je bang voor? Ben je bang voor afwijzing, oordeel, of iets anders? Zorg ervoor dat je begrijpt waar je angst vandaan komt. Daar kunnen onze Life coaches je heel goed bij helpen.
    2. Begin met stellen van simpele of kleine vragen aan mensen die je vertrouwt. Dit kan helpen om je vertrouwen op te bouwen.
    3. Nu je weet dat het moed vergt om hulp te vragen, hou de positieve uitkomsten van het krijgen van hulp, zoals meer kennis, tijdsbesparing of het verbeteren van je vaardigheden, voor ogen. Bepaal voor jezelf de intentie waarmee je de vraag stelt. Wat wil je eruit halen? Dat is waar je het voor doet.
    4. De vlieger ‘niet denken, maar doen’ gaat ook hier vaak op. Soms moet je gewoon niet nadenken, maar het gewoon doen.

Wat is een goede hulpvraag?

Mocht je twijfelen over wat een goede hulpvraag is; een goede hulpvraag is duidelijk, specifiek en respectvol. In plaats van te zeggen “Ik snap het niet,” kun je beter zeggen “Kun je me uitleggen hoe dit specifieke proces werkt?” Dit laat zien dat je hebt nagedacht over je vraag en dat je iets specifiek wilt leren.

Wil jij leren om hulp te vragen?

Het durven vragen om hulp is een waardevolle vaardigheid die je leven aanzienlijk gaat verbeteren. Het toont moed, bereidheid om te leren en zelfbewustzijn. Onze Life coaches zijn professionals op dit gebied. Zij zijn Life coach geworden omdat zij jou willen helpen groeien. Door hen om hulp te vragen kan je hen niet blijer maken. Wees daarom moedig en toon lef. Je zal zien en ervaren dat alleen het kennismakingsgesprek met jouw Life coach je al dichterbij brengt naar het leven zoals jij dat voor ogen hebt. 

Domme vragen bestaan niet en iedereen groeit op zijn eigen tempo en manier. Maak kennis met jouw Life coach via de button hieronder, want juist bij ons is vragen stellen een teken van kracht.

Geplaatst in angst, Bewustwording, Persoonlijk leiderschap, Stress, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.