Initiatief nemen moeilijk?
Ondernemen is creatief en actief aan de slag gaan. Dat betekent nieuwe dingen DOEN. En juist dat ‘doen’ ervaart zij als heel beangstigend. Ze merkt dat het haar belemmert, zij wil leren vaker initiatief te nemen en nieuwe contacten leggen.
Alleen de gedachte al dat zij een vreemde moet aanspreken, bezorgt haar veel angst. Haar verlangen naar een goed gesprek, wordt hiermee in de kiem gesmoord en levert haar spanningen op. Inmiddels bezorgt dit haar dagelijks zóveel stress dat zij zich niet meer kan ontspannen en haar hoofd overuren maakt. Na weer een mislukte poging, volgt het verdriet en is de vicieuze cirkel rond.
Initiatief als doelstelling
Wanneer wij samen in gesprek zijn, luister ik naar wat ze voelt en denkt in de verschillende situaties waarin dit voor haar speelt. “Telkens neem het mij voor, want ik wil écht graag het initiatief nemen. Maar uiteindelijk doe ik het toch niet, ik durf niet!” Als ik doorvraag, wordt de reden duidelijk. Zij is bang om niet gezien en gehoord te worden. Bang dat haar boodschap niet overkomt en voelt bij voorbaat die teleurstelling. Op mijn vraag of zij dit herkent, knikt zij bevestigend. Herinneringen aan haar ouders die kampten met hun eigen problemen, in gedachten en afwezig. Wanneer zij als kind enthousiast iets vertelde, bleek dit niet gehoord te zijn. Deze teleurstellingen drukte een grote stempel op haar spontaniteit.
Dat angst óók een positieve kant heeft, kan zij zich in eerste instantie niet voorstellen. Maar naar aanleiding van mijn vragen, lukt het haar dit te benoemen: “Het zorgt ervoor dat ik goed over zaken nadenk, dat ik weloverwogen beslissingen neem en niet over één nacht ijs ga. Dat vind ik belangrijk.” Desondanks erkent zij dat ze nu blijft ‘hangen’ in die angst, waardoor er geen ruimte meer is voor initiatief.
Uit een oefening blijkt duidelijk hoezeer haar angst de overhand heeft. Zij voelt haar buik samenknijpen, trekt vervolgens haar energie terug, kruipt in haar hoofd en gaat nadenken. Dit patroon geeft haar een gevoel van veiligheid. Echter, haar verlangen om meer lef te tonen wordt steeds groter. Die lef is er, maar voelt óók spannend. Zij zal hiervoor dit oude patroon los moeten laten en dat is moeilijk.
Lef
Wanneer we vervolgens uitvoerig haar lef bespreken, wordt het beetje bij beetje duidelijk. Dit voelt anders; meer ontspannen, een blijer gevoel met tintelingen. Nu zij zichzelf zo hoort praten, wordt zij zich steeds meer bewust van hoe het voor haar werkt. Dit inzicht zorgt ervoor dat zij bereid is haar angst een beetje los te laten en haar lef meer naar voren te schuiven.
Doen
Ze heeft een mooi initiatief in gedachten en we spreken af welke actie zij hierop gaat ondernemen. Terwijl we dit afspreken, overvalt haar plotseling weer het angstgevoel. Met tranen in haar ogen, wordt het oude patroon weer actief. Nogmaals bevestigen we het nieuwe en geef ik handvatten mee. De volgende dag krijg ik een enthousiast sms-je. Het is gelukt! Haar angstgevoel was er, maar ze heeft dit loos kunnen laten en haar lef getoond. Opgelucht, blij en trots heeft zij die belangrijke stap in de goede richting gezet.
Voor jou
Wat zou jij graag willen? Wat heeft je tot nu toe tegengehouden? Als je iets WILT, staat daar tegenover iets wat je NIET wilt én andersom. Wordt je bewust van wat je probeert te vermijden en maak concreet wat je graag wilt bereiken. Vier je succes en blijf oefenen!
Waarin heb jij jezelf overtroffen? Ik kijk uit naar je reactie in het commentaarveld hieronder.
Wil je hier verder over praten? Mail mij je gegevens via de button onderaan deze pagina en ik neem contact met je op!
Succesvolle groet,
Astrid
Fotografie: Martine Goulmy
Geplaatst in Ondernemen