Lifecoach logo

Durf jij?

Iedereen kent dat gevoel wel. Het gevoel van niet durven….. zo’n angstig gevoel in je buik en in gedachten vraag je jezelf af: zal ik het doen? Of toch niet?

Zichtbaar

Eén van doelstellingen van deze 36 jarige vrouw was om meer zichtbaar te zijn. Op de ochtend van onze afspraak voelde ik dat ik het anders aan moest pakken. Ik wilde haar letterlijk ruimte geven zodat zij meer zichtbaar zou worden. Zodra ze binnen zou komen, zou ik de muziek hard zetten en samen dansen. “Maar ehh… Durf ik dat? Hoe zal ze reageren?”

Durven

Onze afspraak stond om 09.30 uur en 5 minuten ervoor, besloot ik dat ik het op die manier zou doen! Toen ze binnenkwam en ik aangaf dat we het vandaag anders dan anders gingen doen, keek ze me al een beetje verschrikt aan. Ik zette de Black Eye Peas hard aan en riep: “we gaan dansen!”. Ik begon te dansen, armen wijd, draaiend en swingend door de hele kamer. “Nee, nee, zei ze. Dat doe ik écht niet!” “Hoezo niet?” “Dan sta ik voor gek! Dat doe ik niet!” “Kom op, doe mee!?!” Nee, ze deed het echt niet!!

Angst

De muziek zette ik weer zacht en vroeg haar wat er gebeurde. Angst, verlies van controle, schaamte. Door haar hele lijf voelde ze die spanning gieren. Ik vroeg haar of ze wel eens in een discotheek helemaal uit haar dak kon gaan? Nee, zei ze. Met een paar wijntjes op overwoog zij om stijfjes op de dansvloer te gaan staan, maar bleef zich constant bewust van de mensen en hun blikken om haar heen.

Blijkbaar stopte zij haar emoties en gevoelens zó ver weg….. Ze hield zichzelf  hiermee volledig onder controle. We hebben deze ervaring uitgebreid besproken. Het werd haar duidelijk dat voor haar het woord ‘spontaniteit’ een key-word is. Ze werd zich bewust van haar mentale controle en dat ze dus overal eerst over wil nadenken, voordat ze iets doet. Onverwachte gebeurtenissen vindt ze dan ook niet leuk! Maar ook het uitten van plezier, zoals dansen dat kan zijn, gaat niet spontaan.

DOEN

Dit besef was voor haar een hele stap voorwaarts, waarmee ze daarna aan de slag is gegaan. Inmiddels gaat ze regelmatig uit haar ‘comfortzone’ en neemt ze stappen! Zij heeft aan den lijve ondervonden dat je groeit als je je grenzen verlegt waardoor je kunt groeien naar wie je wilt zijn!

Vind je het nemen van stappen lastig?

Probeer dan eerst kleine dingen uit en kijk hoe het voor je uitpakt. Maak een lijstje van dingen die je eng vindt en vul deze aan wanneer je merkt dat iets moeilijk is. Stel jezelf als doel wekelijks iets van dat lijstje ook daadwerkelijk te doen. Je zal merken en voelen hoe daarmee je zelfvertrouwen groeit waardoor je je grens steeds een stukje verder kan leggen.

Wil jij meer zelfvertrouwen?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Geplaatst in Blog met oefening, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.