Het onzichtbare web van communicatie

Soms kan communicatie je zó van je stuk brengen. Hoe komt dat? Het is ingewikkeld en onzichtbaar, maar genadeloos. Het web van communicatie, vlieg er niet in!

Als leidinggevende bereidt zij een teamvergadering voor. Het probleem is dat daarbij een aantal zaken aangestipt moeten worden, waardoor mensen zich mogelijk aangesproken voelen op hun functioneren. Coaching on the job vormt normaal gesproken geen probleem. Maar dit voelt anders. Als ik vraag hoe het komt dat het nu anders voelt, merkt zij op: “Ik wil niet met een beschuldigend vingertje wijzen in het bijzijn van anderen.” Ze weet namelijk hoe het voelt en vertelt over haar ervaring met een van haar leidinggevenden. Ook zij werd eens op zo’n manier ergens van beschuldigd. Terughoudend en ontwijkend kijkt ze voortaan wel uit!

Het onzichtbare web in communicatie

Om meer duidelijkheid te krijgen in wat zich precies voordoet, spelen we die situatie in een rollenspel. Meteen zie ik wat er gebeurd. Beide armen gekruist voor haar lichaam, een vuist gebald voor haar gezicht, probeert ze schuchter haar woorden te plaatsen. Voordat we het over communicatie gaan hebben, besluiten we eerst te kijken waar haar angst zo heftig vandaan komt.

In de oefening wordt de oorzaak duidelijk. Nu herinnert ze het zich weer. Ze droomde als kind vaak dat ze door iemand werd opgepakt en meegenomen. Bang en schreeuwend smeekte ze haar moeder om hulp. Zij keek enkel toe. Tranen rollen over haar wangen. Nu pas begrijpt ze waar dit vandaan komt. Als kind verlangde ze naar de onvoorwaardelijke steun van haar moeder. Het ontbreken daarvan kan zij wel verklaren; haar moeder heeft in haar jeugd ook geen steun gehad en kon het ook moeilijk geven. Ze heeft het altijd gevoeld en gemist.

Beheers je web

Haar web is nu zichtbaar. De angst ‘er helemaal alleen voor te staan’ speelt haar parten in communicatie. Doordat we er samen naar kijken, het voelen en benoemen, kan de emotionele lading weg en kan zij het loslaten. Als pijn kan helenverdwijnt de angst en de overtuiging dat het opnieuw zal gebeuren. Samen bespreken we hoe zij de aanstaande vergadering kan vormgeven. Nu ze haar web (her)kent, hoeft ze er niet meer in te vliegen. Met de tips en handvatten communiceert ze voortaan ijzersterk.

Voor jou

Goed communiceren is een voorwaarde om succesvol te leven en ondernemen. Communicatie is álles. Daarbij ben je ook emotioneel betrokken bij alles wat er speelt. De kans dat jij in je communicatieweb terecht komt is héél groot. Als jij wordt geraakt, treedt automatisch een verdedigingsmechanisme in werking. Waarop de ander onbewust reageert. Om te voorkomen dat je als prooi eindigt, moet je jouw web beheersen. Vlieg er dus niet in….

Ieder mens functioneert en communiceert dagelijks binnen verschillende rollen. De meesten van ons zijn zich hier niet van bewust. Als je merkt dat je wordt geraakt, zorg dan voor een time-out. Op een rustig moment ga je voor jezelf nog eens na wat er in die situatie gebeurde. Wat raakt je precies? Inzicht is van belang om de emotionele lading eraf te halen. Dat zorgt ervoor dat je assertief kan reageren. Het geeft je alle touwtjes in handen voor ijzersterke communicatie en een goede dialoog. Het effect hiervan is groot.

Wil jij óók ijzersterk en respectvol communiceren? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Herken je dit ook? Wat heeft voor jou gewerkt in lastige communicatie? DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like of Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Liefs, Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie, Leiderschap, Ondernemen

Voor succesvol leven en werken.