Wat zegt gevoel?

Hoe bewust kun jij voelen? Voel jij tot in alle vezels van je lijf? Vaak zijn we ons niet bewust van hoe we ons voelen en schieten in ons denken wanneer er iets gebeurd.

Op haar werk gaat het prima, maar privé iets minder. Ze vertelt over de ruzie die ze heeft gehad met de zus van haar vriendin. Dat verwijtende sms-je dat ze ontving, laat haar niet los. Ze is boos uitgevallen en heeft al verschillende keren excuses gemaakt. Toch kan kan ze er niet van slapen en ook overdag denkt ze er veel aan waardoor zij zich slecht kan concentreren.

Inzicht

Wat gebeurde er toen je het sms-je kreeg? Kun je nog herinneren hoe dat ging? “Nu ik er aan terugdenk, voel ik het weer in m’n buik, het doet pijn.” Wat heb je gedaan? “Ik heb meteen een sms teruggestuurd en gezegd dat het mij verbaasde en dat ik het niet begreep. Maar daar werd totaal niet op gereageerd, ze bleef sms-jes sturen!” Nadat zij haar vriendin hier zelf over berichtte, merkte ze dat er ‘iets’ was, maar kreeg geen duidelijkheid. Dit zorgde voor nog meer irritatie en boosheid.

Ze twijfelde of ze die avond naar haar vriendin zou gaan, maar omdat zij bleef aanhouden is ze toch gegaan. Samen zaten ze wat te kletsen, toen haar zus zich met hun gesprek ging bemoeien en nu recht in haar gezicht verwijten ging maken. Dit mondde uit in een fikse ruzie waarbij zij uiteindelijk woedend en met slaande deuren het huis verliet. “Ik heb per sms mijn excuses aangeboden en gezegd dat ik niet zo weg had moeten lopen, maar voor mijn gevoel is het nog niet opgelost.”

Het nieuwe denken

Als ik vraag wat zij met deze situatie aan wil, zegt ze: “nogmaals mijn excuses aanbieden?” Lost dat voor jou de situatie op? “Hmmm… nee, ik denk het niet, ik heb dat tenslotte al gedaan.” Wat wil je? Met een beetje hulp van mij zegt ze: “Ik wil laten weten dat haar sms-jes mij hebben gekwetst, maar ook dat ik het niet tot een woede uitbarsting had moeten laten komen.” Wat is de eerste stap die je kunt doen? “Ik ga nogmaals sorry tegen haar zeggen…” Oké, maar laten we bij het begin beginnen.

Stap voor stap geven we invulling aan wat zij voelt en hoe zij van daaruit het gesprek gaat aanpakken. Samen oefenen we in geweldloze communicatie en bespreken we de mogelijke afloop. Wanneer zij het gesprek helder voor zich ziet, voelt het als een goede oplossing. Het is best even spannend, maar ze wil dit graag oplossen en de relatie herstellen. Goed voorbereidt en met een duidelijk doel voor ogen, maakt zij werk van het nieuwe denken!

Voor jou

Dit soort situaties gebeuren natuurlijk niet alleen privé. Vooral ook zakelijk wil je situaties op een goede manier oplossen. Doordat we ons vaak niet van bewust zijn hoe we ons voelen, nemen onze gedachten het binnen een mum van tijd over. Die gedachten zijn vaak kritisch en verwijtend naar jezelf of iemand anders, wat ons weer boos maakt. Leer terugschakelen naar je gevoel, het te benoemen en je verstand te gebruiken om daarmee de situatie op een goede manier op te lossen. Voelen is het nieuwe denken, dus word je er bewust van, want daar ligt de oplossing!

Wil je meer voelen? Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Leestip! Emotionele intelligentie | dr. Jörg Theilacker of Daniël Goleman

fotografie: Michel ter Wolbeek

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie, Relaties

Voor succesvol leven en werken.