Lifecoach logo

Grenzen aangeven

De meeste vrouwen hebben geleerd de behoeften van anderen voorrang te geven boven die van henzelf. "Dat deed ik zelf vroeger ook. Vaak dacht ik 'laat maar...' Ik wist ook altijd een verklaring voor mijn 'laat maar' te bedenken. Wat ik me niet realiseerde, was dat ik daarmee mezelf wegredeneerde."

Het vervelende is, steeds als je denkt ‘ach laat maar’ dan laat je over je grenzen gaan. Zelfs zonder woorden geef je op deze manier de ander toestemming om datgene te zeggen of te doen. Vind je het gek dat zoveel mensen moe en emotioneel zijn, slecht slapen, piekeren, zich onzeker voelen, geïrriteerd en gefrustreerd zijn omdat ze van alles moeten en ‘ja’ zeggen, terwijl ze eigenlijk ‘nee’ bedoelen.

Leren nee zeggen

Zoals mijn moeder vroeger tegen me zei tijdens de ruzie met mijn broertje: “Wees jij nou maar de wijste!” Wat zoiets betekende als dat ik mijn mond moest houden. Woest was ik, maar ik hield mijn mond.

Net als vele andere vrouwen heb ik in mijn opvoeding geleerd om de behoeften van anderen belangrijker te vinden dan de behoeften van mezelf. Ongemerkt zit het in je opvoeding verpakt. Zo moest ik bij het koekjes uitdelen, eerst langs de visite en daarna mocht ik pas zelf een koekje pakken. Natuurlijk baalde ik daarvan, want dat ene lekkere koekje was natuurlijk net weg. Nee zeggen voelt daarom ook vaak als egoïstisch. We hebben het zo geleerd.

Geen nee durven zeggen vormt please gedrag en is met name voor vrouwen heel herkenbaar. “Gelukkig heb ik nee zeggen geleerd.” Het heeft alles te maken met grenzen stellen. Als je nee zeggen wilt leren zeggen moet je eerst inzien hoe het komt dat je doet wat je doet.

Je moet voelen wat grenzen voor jou betekenen en hoe je het kan herkennen dat iemand over je grenzen gaat. Belangrijk omdat je het ook in je dagelijks leven moet leren herkennen. Als je het herkent, moet je vervolgens nee kunnen uitspreken. Ook dat is voor veel mensen heel lastig. Dat komt omdat we vaak heel bang zijn voor de reactie van de ander, daarbij voelen we vaak schuldgevoelens en gedachten als, ‘dat kan ik toch niet maken.’

Toch is nee zeggen niet egoïstisch, het heeft zelfs niets met egoïsme te maken. Nee leren zeggen is goed voor jezelf zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander zorgen. Waarom denk je dat je in een vliegtuig eerst zelf een zuurstofmasker moet opzetten, voordat je het bij je kind opzet?

Grenzen stellen

Nee durven zeggen heeft ook alles te maken met assertiviteit. Assertief zijn betekent dat je weet wat je wilt, dan je een eigen mening hebt en daar ook voor uitkomt. Dan durf je nee te zeggen. Nee zeggen is heel belangrijk in relatie tot je omgeving, zoals je partner, je familie, vrienden, maar ook je werkgever, collega’s of medewerkers.

Het is onze expertise om je te helpen aan o.a. meer zelfvertrouwen, assertief zijn, grenzen aangeven, stress verminderen, rust in je hoofd, omgaan met gevoelens en emoties, bewustwording, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Kortom; persoonlijke ontwikkeling. Wil je weten hoe wij dat doen? Je leest er alles over bij onze werkwijze.

Geen nee durven zeggen

Om nee te leren zeggen is het belangrijk dat je jezelf heel goed kent. Je moet je eigen mening in woorden kunnen omzetten, het durven uitspreken ervan en stevig in je schoenen staan. Om assertief te zijn is voelen het allerbelangrijkste. Je moet weten wat jij voelt, welke woorden daarbij horen en hoe je dit in goede communicatie overbrengt. Onze coaching is erop gericht om je te leren nee zeggen. Wij leren je voelen waar voor jou grenzen liggen en hoe je dit het beste kan aangeven.

Wil jij meer weten of direct hulp inschakelen en leren nee zeggen?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

We kijken naar je uit!

Amsterdam
Anne Arbouw
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Lichaamsgericht therapeut
 • Psychotherapeut
Bussum
Barbro van der Ham
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Natuurcoach
 • Ondernemerscoach
 • Schrijfcoach
Den Bosch
Marly Huisinga
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Hypnotherapeut
 • Life- & Businesscoach
Aerdenhout
Frederiek Roodenburgh
Life coach
 • Lichaamsgericht therapeut
 • Holistisch therapeut
Breda
Dagmar van Pelt
Life coach
 • NLP coach
 • Systemisch analist
 • Begeleider familie-opstellingen
Noordwijk
Astrid Koelewijn
Life coach
 • Energetisch therapeut
 • Lichaamsgericht therapeut
 • TA practioner
 • Outdoor Life coach
 • Ondernemerscoach

Klanten over hun ervaringen met onze coachingstrajecten

Lees hier alle ervaringen

“Heel professioneel met gevoel en humor”

F.B. over haar coachtraject bij Anne

“Ik ben heel blij dat ik bij Anne terecht ben gekomen. Anne is een hele fijne coach die goed luistert naar je verhaal en goed kan samenvatten zodat de...” Lees meer

“Ik heb genoten van de gesprekken...”

S. over haar coachtraject bij Dagmar

“Dagmar is heel professioneel. Ze luistert aandachtig en schakelt heel snel waardoor ze gauw de vinger op de zere plek legt en tot de kern komt mede do...” Lees meer

“Nooit gedacht dat ik dit zou durven”

Miranda over haar coachtraject bij Frederiek

“Je bent een heel fijn, geduldig en lief persoon. Ik voelde mij veilig bij jou, waardoor ik mij open durfde te stellen. Ik heb veel therapieën gehad, m...” Lees meer

“Heel diep en veilig”

J. over haar coachtraject bij Frederiek

“ik weet niet hoe je het doet maar je bent echt heel goed in je lichaamswerk, ook het vinden van de plekken en het effect - magische ervaring, ook wat...” Lees meer

“Vertrouwen in mijn eigen keuzes”

B.S. over zijn coachtraject bij Anne

“Je bent een perfect luisterend oor, die iemand gas terug leert nemen, of juist gas erbij wanneer dat nodig is. Verder kan jij op subtiele manier spieg...” Lees meer

Download het e-book én ontvang elke maand tips en inspiratie in je mailbox.

  Lifecoach logo

  Voor succesvol leven en werken.