Lifecoach logo

Hoe moet ik kiezen?

“Ik weet gewoon niet wat ik moet doen! Ik stelde aan mijn vriendinnen voor om met onze kids dat weekend iets leuks te gaan doen. Maar dan kunnen zij niet. Nou hebben zij met elkaar overlegd dat het een ander weekend moet worden, maar dan heb IK dus niet mijn kinderen.

Lifecoaching outdoor

“Stil eens…….., “zucht…… Ze voelt zich opgejaagd, teleurgesteld en onzeker. Dit gedoe houdt haar al dagen en nachten bezig. Al pratend zijn we het bos ingelopen. We blijven even stilstaan en luisteren naar het zachtjes ruisen van de wind. In deze prachtige omgeving valt haar een kronkelig pad op. Ze kan niet zien waar dat pad naar toe gaat, maar het onbekende…… dat trekt haar aandacht. Ze kijkt nog eens om zich heen en merkt dat we op een splitsing staan. “ik sta vaak op zo’n kruispunt en dan weet ik niet meer…..”

Inzicht

Wat onzeker gaat ze op mijn voorstel in om een van de paden te kiezen. Eerst vraagt ze aan mij welke kant ze zal oplopen? Als ik mijn schouders optrek, zegt ze: “Tja,…….ehhh…… dát pad vind ik een soort spannend, zal ik die kant op gaan?”
Aarzelend loopt ze het pad op, kijkt na een poosje eens van links naar rechts en komt weer teruglopen. Het blijkt lastig als ik vraag hoe dat was. Het was ‘spannend’, maar leuk spannend! Ze werd nieuwsgierig naar wat er zich aan het eind van de pad bevond.

Ook nu spoor ik haar weer aan om een pad te kiezen en ze loopt in de richting waar we zojuist vandaan kwamen. Ze zegt: “Daar komen we vandaan, dat is teruglopen, dat is niet goed.” Het derde pad is rechtdoor. Ook nu loopt ze wat aarzelend die kant op en wordt gaandeweg zekerder. Uiteindelijk stopt ze, kijkt om zich heen en komt snel teruglopen. “Dat is rechtdoor, zo kan ik wel eindeloos blijven lopen! Niets bijzonders, goed, maar altijd hetzelfde.”

Als we elk pad besproken hebben, vraag ik haar langs welk pad we onze weg zullen vervolgen. Heel even twijfelt ze, maar kiest dan beslist voor het spannende, uitdagende pad. Verderop komen we weer een kruispunt tegen, waarop zij enthousiast kiest ze voor een pad omhoog……

Oplossing

Die middag hebben we uitgebreid stilgestaan bij het kiezen van de juiste weg. Ze heeft ervaren hoe het is om ‘verschillende wegen te bewandelen’ en begrijpt beter hoe zij haar keuzes kan maken.

Hoe ga jij om met het nemen van beslissingen?

Zie je leven als een weg, waarbij je af te toe een rotonde tegenkomt. Door geen keuze te maken blijf je op de rotonde rondrijden. Door je auto te parkeren en naar de verschillende mogelijkheden te kijken, kun je voelen welke route het beste aanvoelt. Die weg sla je in en je rijdt verder. Zo komt je vanzelf weer een rotonde tegen en heb je opnieuw een keuze.

Wil jij keuzes kunnen maken?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.
Astrid

Geplaatst in Communicatie, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.