Lifecoach logo

Ik leg mezelf teveel druk op

Moet jij ook zoveel van jezelf? Voordat je aan iets kan beginnen, moet eerst iets anders gedaan worden. Veel mensen leggen zichzelf veel druk op en moeten veel van zichzelf. Laat je inspireren door wat er tijdens een van mijn Life coachsessies naar voren kwam.

Wij werken al een tijdje met elkaar samen. Het gaat goed, waarbij zij zich steeds meer bewust wordt van de veranderingen die zij doormaakt. “Ik merk ineens dat ik perse de badmat moet wassen, voordat mijn ouders op visite komen.” “Hoezo moet ik dat van mezelf?,” vraagt zij zich hardop af terwijl zij mij geïrriteerd aankijkt.

Wat is druk ervaren?

Als ik hierop doorvraag, vertelt zij dat zij een continue gevoel van haast in zich heeft. Bijvoorbeeld, dat met die badmat blijft als een loop in haar hoofd zitten. En zo is dat wel met meer dingen. “Hoe voelt dat?,” vraag ik haar, terwijl ik papier en stiften in haar handen geef. Ook vraag ik haar een tekening te maken, hoe zij zich graag zou willen voelen.

Waarom voel ik zoveel druk?

Als zij bij haar eerste tekening staat, voelt zij het opgejaagde gevoel in haar borststreek. Ook haar kuiten spannen zich strak. Ik vraag door bij het gevoel in haar kuiten. “Het heeft te maken met mijn CITO score en het lagere niveau van de school waar ik toen naar toe moest,” vertelt zij.

Dit gevoel is heel herkenbaar voor haar, met name tijdens haar schoolperiode als andere studenten aan haar vroegen welke opleiding zij deed. Zij vertelde dan dat zij haar opleiding aan het MBO deed. Direct vervloog elke interesse en werd het gesprek afgekapt. “Dat gaf mij het gevoel dat ik niet goed genoeg was,” zegt ze verdrietig. Beetje bij beetje ziet zij in dat zij haar gedrag hierop aanpaste en ging overcompenseren. “Om maar te bewijzen dat ik wel goed genoeg ben,” zegt ze.

Hoe zet je minder druk op jezelf?

Dan zet zij een stap vooruit. “Wat heb je nodig?,” vraag ik haar. Even valt het woord zelfliefde, maar het volgende moment merk ik dat zij dit gevoel weer wegstopt. “Ik geef het liever aan een ander,” zegt ze. “Dat voelt toch ook goed?,” merkt zij op. Daarmee wordt haar patroon duidelijk; zij geeft een ander, wat zij zelf het meest nodig heeft.

Tijdens deze sessie zoomen wij verder in op haar eigen liefde en werken toe naar een diepere connectie met zichzelf. Een angst om overspoeld te worden door alle teleurstellingen blokkeert haar innerlijke waardering. Ondersteund en met gerichte ademhaling loodst zij zichzelf erdoorheen en langzaam keert de rust in haar lijf terug. 

Hoe omgaan met druk en stress?

“Zo hé…dat lucht op,” zegt ze blij. Als zij zich even later omdraait en naar haar eerste tekening kijkt, kan zij het niet geloven: “Hoe dan?!”, zegt zij. “Hoe heb ik dat zó lang vol kunnen houden?” 

Voor jou

Wat de één als drukte en stress ervaart, ervaart de ander helemaal niet. Het gaat dus niet over de stress an sich, maar om waarom jij dit als persoon ervaart. Het zegt iets over jou.

Zoals uit deze Life coachsessie blijkt, liggen ervaringen, overtuigingen en verwachtingen ten grondslag aan gevoelens als stress, onrust en druk. Vanzelfsprekend is dit voor elke persoon weer anders. 

Daarom gaat het er niet om dat je leert omgaan met druk en stress, maar dat je onderzoekt waaróm jij die druk en stress ervaart. Welke ervaringen zorgen ervoor dat jij je op de kast gejaagd voelt? Welke overtuigingen en verwachtingen houden jou weg van rust en balans? 

Minder druk en stress ervaren?

Sta jij open voor nieuwe ideeën en ervaringen? Kies jij voor een bewust en gezond leven in balans? Laat hieronder je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op.

Ja, neem contact met mij op

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.