Lifecoach logo

Wat is jouw EQ?

Wat is emotionele intelligentie en wat kun je ermee? Communicatie gaat over woorden, intonatie, gedrag en energie. Emotionele intelligentie is het verwoorden van datgene wat je voelt en ervaart.

Relaties

In ons gesprek geeft ze aan dat ze niet goed in haar vel zit. Ze heeft relatieproblemen en ook haar bedrijf lijdt hieronder. Ze slaapt slecht, kan zich slecht concentreren, is minder productief en gewoon moe.

Inzicht

Ze vertelt over hun relatie en de ruzie van gisteravond. Ze voelt zich erg moe, schuldig en radeloos. Ze heeft het gevoel dat het allemaal aan háár ligt. Zíj heeft het altijd gedaan! Daar wordt ze zó moe van. Tijdens zo’n gesprek vindt ze van alles, denkt ze van alles en voelt zich daar heel rot over. Ze denkt er veel over na, maar weet niet wat ze ermee aan moet. Een gesprek mondt steevast uit in verwijten over en weer wat leidt tot ruzie. Het blijkt dat ze moeite heeft haar gevoelens te uitten.

Behoefte

Ze heeft behoefte aan de oude situatie waarin er rust is, een liefdevolle relatie met haar man en kinderen, waarin ze zich goed voelt, hard werkt en plezier heeft. Ze slaakt een diepe zucht….. en zegt: “dat zou fijn zijn.” Ze wil graag meer lichamelijk contact, knuffels en dichtbij elkaar op de bank zitten, emotioneel openstellen en écht tijd voor elkaar maken.

Gevoelens

Martine is zo’n denker. Denkt over alles heel goed na. Omdat dit allemaal in haar hoofd gebeurd heeft een ander er geen weet van. Hiermee sluit zij zich als het ware van de buitenwereld af en gaat in haar hoofd met situaties aan de slag. Haar man ziet aan de buitenkant niet wat er in haar omgaat en kan haar vaak ook niet begrijpen. Toen ik haar vertelde wat emotionele intelligentie betekent, begreep ze pas waar ze vanaf nu aan kan werken.

Het betekent dat zij haar gedachten over haar relatie en haar gevoelens die ze daarbij heeft, met haar man gaat delen. Zo krijgt hij inzicht in wat zich in haar hoofd afspeelt, wat zij vindt, denkt en voelt. Dat geeft hem de mogelijkheid haar beter te begrijpen en daar iets mee te doen. Zo hoeven relatiegesprekken niet uit te monden in ruzies en kan een vicieuze cirkel doorbroken worden.

Het waarnemen van dat wat je voelt en ervaart, wordt vaak niet gezegd. Het speelt in elke relatie. Of het nou opdrachtgevers, medewerkers of familie is, communicatie heeft een effect op je. Door te verwoorden van je voelt en ziet, komt een relatie op een ander niveau.

De kracht van gevoel

Je emotioneel kunnen openstellen heb je niet alleen in de relatie met je man nodig. Ook als onderneemster is het van belang dat je op zakelijke gebied naar je medewerkers of opdrachtgevers kunt aangeven wat je denkt en voelt. Een goede basis voor warme vriendschappen of oprechte collegialiteit.

Wil jij je meer kunnen openstellen?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.
Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie, Persoonlijk leiderschap, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.