Lifecoach logo

Balans zit in jezelf!

Tja, balans…… Wat is nou eigenlijk balans? En vooral hoe en waar vind je dat? Waar de een om 17.00 uur zijn pen laat vallen en opgewekt naar huis fietst, wordt een ander juist nerveus omdat hij z’n werk niet afheeft. De kunst is om die balans in jezelf te vinden.

Druk, druk, druk

Een jonge, ambitieuze vrouw ging nerveus en schuchter op het puntje van de stoel zitten. Ik schonk een kop thee in, ze zuchtte diep en zei dat alleen deze rust al iets is wat ze nodig heeft. Toen ik haar vroeg hoe het met haar ging, ratelde ze als een waterval en wist uiteindelijk zelf niet wat ze allemaal had gezegd.

Inzicht

Ze wil RUST met hoofdletters! Ze is zelfstandig ondernemer, werkt keihard en zakelijk gaat het goed. Ze werkt 7 dagen in de week tot laat door, racet om 19.30 uur naar huis, grijpt een snack, douchet in 5 minuten, trekt snel kleding van het droogrek en rent de deur uit om naar haar hobby te gaan. Bezweet en als een kip zonder kop rent ze naar binnen, waarna ze weer terug naar huis snelt om tot diep in de nacht verder te werken. Ze is moe. Haar leven bestaat alleen nog uit werken, slecht eten, geen tijd hebben voor haar huis, huishouden en sociale leven. Dat wil ze niet meer.

Als ik haar vraag: “Als je in procenten je energieniveau moet weergeven, hoe hoog is die dan?”, kijkt ze me aan en zegt: “100%!! Dit is alles wat ik heb, meer heb ik niet!” “Naar welk niveau zou je toe willen?” “Naar zo’n 20% à 30% van dit niveau. RUST!

Gedachten en overtuigingen

Er zijn een aantal gedachten en overtuigingen die haar in die sneltrein houden; Ik heb A gezegd, dus moet ik ook B zeggen. Als er een nieuwe klant komt, moet ik meteen voor hem klaarstaan, anders ben ik hem kwijt. Als ik om 17.00 uur stop met werken, heb ik blijkbaar niet genoeg klanten en ben ik niet serieus met m’n werk bezig. Ik moet hard werken, anders verdien ik niet genoeg en moet ik geld gaan lenen. Dat wil ik niet. Die klant moet ik tevreden houden en dus ga ik desnoods ’s nachts door.

Structuur als oplossing

Samen hebben we deze overtuigingen besproken en ziet zij de mogelijkheden om hier verandering in te brengen. Thuis opruimen, schoonmaken en iemand inhuren die het vanaf nu bijhoudt. Ook is ze in haar plannings-software gedoken en gaat er vanaf nu écht actief mee aan de slag.

Als er een nieuwe klant komt, dan vraagt ze eerst wat de planning van de klant is. Daarna bouwt ze ‘bedenktijd’ in om naar haar eigen planning te kunnen bepalen. Op deze manier levert werk en hobby haar energie OP in plaats van dat het haar energie KOST.

Wil jij meer rust en balans ervaren?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.